Wednesday, June 5, 2013

«Βλέπουν» κοινωνική αναταραχή .... ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ακόμη και οι ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με ταραχές και μαζικές κινητοποιήσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς η απασχόληση δεν έχει ακόμα ανακάμψει για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, αντίθετα ο αριθμός των ανέργων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί από τα 200 εκατομμύρια σήμερα στα 208 εκατομμύρια ως το 2015, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

«Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια ανάκαμψη εστιασμένη στις θέσεις εργασίας και στις παραγωγικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με καλύτερη κοινωνική προστασία για τις φτωχότερες και τις πιο ευάλωτες ομάδες», επισήμανε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ, προσθέτοντας:

«Και χρειάζεται να δώσουμε προσοχή στο κλείσιμο του χάσματος των ανισοτήτων που διευρύνεται σε τόσες πολλές περιοχές του κόσμου».


Σύμφωνα με την ΔΟΕ, ο κίνδυνος εκδήλωσης κοινωνικών εντάσεων κλιμακώθηκε στις 46 από τις 71 οικονομίες στις οποίες ανέλυσε την κατάσταση, με βάση παράγοντες όπως είναι οι όροι στην αγορά εργασίας, το βιοτικό επίπεδο και ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις.

Στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο κίνδυνος αυτός αυξήθηκε από ένα 34% κατά μέσον όρο το 2006 στο 46% κατά μέσο όρο το 2012.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μεσαία τάξη συρρικνώνεται σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, όπου το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι ανήκει σε αυτήν την εισοδηματική κατηγορία μειώθηκε από 50% του πληθυσμού το 2007 στο 46% το 2010.

Στην ΕΕ, ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής αυξήθηκε στην Κύπρο, στην Τσεχία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Σλοβενία και στην Ισπανία από το 2007, ενώ αντιθέτως μειώθηκε στο Βέλγιο, στην Γερμανία, στην Σλοβακία και στην Σουηδία, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο κίνδυνος αυτός η ΔΟΕ κρίνει αντιθέτως πως μειώθηκε στην Ασία, στην υποσαχάρια Αφρική και στη Λατινική Αμερική. Σε αυτές τις τρεις περιφέρειες, η αύξηση της απασχόλησης συνέβαλε στην αύξηση του μεγέθους της μεσαίας τάξης τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την οργάνωση.

Στην έκθεση σημειώνεται πως οι περισσότερες από τις χώρες στις οποίες η απασχόληση αυξήθηκε πάνω από τα επίπεδο του 2007 είναι αυτές που αποκαλούνται αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες.

Η ΔΟΕ αναφέρθηκε στη Χιλή και στην Κολομβία χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες παραδείγματα προς μίμηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων. Και στις δύο χώρες, η απασχόληση αυξανόταν κατά μέσον όρο 3,5% από το 2007 ως και το 2012. Οι κυβερνήσεις αμφότερων των κρατών αυτών επιπλέον αύξησαν τις δαπάνες τους παρά την κρίση, έκαναν βήματα για να προστατεύσουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κι έθεσαν σε εφαρμογή προγράμματα για την τόνωση της απασχόλησης των νέων, σημείωσε η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ. 

www.elzoni.gr
5/6/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin