Sunday, June 16, 2013

"Γκάσταρμπαϊτερ" στην ίδια μας τη χώρα

Το Βερολίνο «εισάγει» εξειδικευμένους εργαζόμενους και «εξάγει» το γερμανικό μοντέλο μαθητείας σε επιλεγμένους κλάδους...

Δώστε μας νέους ανέργους να τους επανεκπαιδεύσουμε και να τους δώσουμε δουλειά στη Γερμανία και εμείς θα σας δώσουμε το δικό μας μοντέλο, αλλά και χρήματα για να κάνετε το ίδιο με τους ανέργους που θα παραμείνουν στην Ελλάδα, για να δουλέψουν σε κλάδους των οποίων τα προϊόντα θέλουμε να καταναλώσουμε».
Αυτά αποτελούν τα βασικά υλικά του «τείχους» που επιχειρεί να οικοδομήσει η γερμανική κυβέρνηση για την αναχαίτιση του ανεξέλεγκτου κύματος ανεργίας, ιδίως των νέων, που πλήττει κυρίως την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με πηγές του «Κ» από τον χώρο των Συμβούλων Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας.



Με απλά λόγια, αυτό είναι το γερμανικό δόγμα ενίσχυσης της απασχόλησης στον ευρωπαϊκό Νότο, που αναλυτικά μεταφράζεται στο εξής τρίπτυχο:

Μαζική μετανάστευση εξειδικευμένου και έμπειρου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία και ένταξή τους στο γερμανικό σύστημα μαθητείας και στην αγορά εργασίας της, με κοινοτικούς κυρίως πόρους.

Διαμόρφωση ενός αντίστοίχου συστήματος μαθητείας σε κάθε χώρα του ευρωπαϊκού Νότου, με στόχευση σε συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς. Επενδύσεις σε τομείς όπου οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Τους άξονες αυτούς επιβεβαιώνουν στο «Κ» στελέχη του υπ. Εργασίας τα οποία έχουν ασχοληθεί επισταμένως με το Νο 1 κοινωνικό πρόβλημα της χώρας εδώ και τριάμισι χρόνια και βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία επ΄ αυτού με Γερμανούς και κοινοτικούς αξιωματούχους. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου παραδέχονται πως η απόπειρα εφαρμογής του γερμανικού μοντέλου ενίσχυσης της απασχόλησης πατά στο γεγονός ότι «δεν έχει διαμορφώσει η Ελλάδα από την πλευρά της το δικό της αντίστοιχο "εθνικό σχέδιο", πέρα από μια απλή διαχείριση του προβλήματος». «Οι μέχρι τώρα ασκούμενες πολιτικές μοιάζουν με ένα κουστούμι ραμμένο με δεκάδες... μπαλώματα», σχολίασε χαρακτηριστικά στο «Κ» κορυφαίο στέλεχος στην οδό Πειραιώς.

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η Γερμανία, όντας σε αναμφισβήτητη θέση ισχύος έναντι συνολικά του ευρωπαϊκού Νότου, φαίνεται να «καίγεται» πιο πολύ να μειώσει το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα από ό,τι η ίδια... η κυβέρνηση της Αθήνας. Και αυτό, γιατί η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να έχει συνείδηση των ελλείψεων της σε εργατικό δυναμικό -καθώς οι κατηγορίες από εργαζομένους που λείπουν από τη γερμανική οικονομία υπάρχουν, π.χ., στην ελληνική οικονομία- αλλά και των ελλείψεων της σε προϊόντα για τα οποία υπάρχει μια ορισμένη καταναλωτική ζήτηση.

Επείγουσα ανάγκη προσωπικού
Συγκεκριμένα, η γερμανική οικονομία χρειάζεται επειγόντως εργαζομένους στους τομείς του τουρισμού-επισιτισμού, της υγείας και της μεταλλουργίας για την κάλυψη δευτερευούσης σημασίας θέσεων, μιας και αυτές εν πολλοίς αποφεύγουν να τις καταλάβουν οι Γερμανοί νέοι σήμερα.

Ο γερμανικός «ΟΑΕΔ» (Bundesagentur fuer Arbeit) πρόκειται να πυκνώσει τις επισκέψεις του στην Ελλάδα. Στόχος του είναι η ακόμα μεγαλύτερη απορρόφηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένες γερμανικές επιχειρήσεις αρχικά ως «μαθητευομένου» (δηλαδή ως εκπαιδευομένου θεωρητικά από το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα και, ταυτόχρονα, πρακτικά από τις ίδιες επιχειρήσεις) και έπειτα, πιθανόν, ως «κανονικού».-

 www.capital.gr
15/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


Πηγή:www.capital.gr

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin