Monday, June 10, 2013

Τι συνέβη και “ξύπνησαν” οι Αμερικανοί; Μα φυσικά το φυσικό αέριο της Κύπρου…

Η παρουσία του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Ερικ Ρούμπιν στο ετήσιο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, χαρακτηρίζεται ως θετική για πολλούς λόγους. Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών και αρμόδιος για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, είχε την ευκαιρία να ακούσει τους Αμερικανούς πολίτες ελληνικής καταγωγής, και να μοιραστεί ο ίδιος –πρόσωπο με πρόσωπο- μαζί τους τις θέσεις του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για την Κύπρο και το πολιτικό της πρόβλημα.

Η πρώτη μου αντίδραση είναι αυτή: Ηταν ειλικρινής, δεν κοροίδεψε, δεν μοίρασε ψεύτικες υποσχέσεις και προβλέπω ότι οι Ελληνοαμερικανοί βρήκαν ένα άνθρωπο, ένα σοβαρό αξιωματούχο, με τον οποίο μπορούν να συνεννοηθούν. Σε αρκετές περιπτώσεις μου θύμισε τον συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ο οποίος είχε θέσεις που δεν μας άρεσαν, αλλά πάντα έβρισκε το χρόνο να ενημερώνει και να ενημερώνεται από τους ομογενείς, να τους ακούει και σε πολλές περιπτώσεις να τους λαμβάνει και υπόψιν. Τότε η Κύπρος δεν είχε φυσικό αέριο. Τώρα διαθέτει…



Πολλά από αυτά που είπε άρεσαν και μερικοί μίλησαν για πιθανότητα μερικής αλλαγής πλεύσης των Αμερικανών στο Κυπριακό, αν και να μην ξεχνάμε ότι πάντα –μέχρι σήμερα- παρασύρονταν από τους κομπλεξικούς Βρετανούς. Ο κ. Ρούμπιν έδειξε να γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα χωρίς να συμβουλευθεί καν τα σημεία που του ετοίμασαν οι συνεργάτες του. Εχει δική του γνώση, την παρουσίασε και την στήριξε χωρίς προκλήσεις και «εξυπνάδες».

Συγκρατήσαμε τη θέση του ότι προσεγγίσεις, όπως αυτή που χρησιμοποιήθηκε για να επιβληθεί το σχέδιο Ανάν, αυτή τη φορά απορρίπτονται. Και θα έλεγα πως είναι μία έμμεση αποκήρυξη των εκβιασμών και των απειλών εναντίον του Κυπριακού Ελληνισμού, τον Απρίλιο του 2004. Ανάμεσα στους πρωτεργάτες των πιέσεων τότε ήταν και ο σημερινός Πρόεδρος της Κύπρου τον οποίο ύμνησε ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτηρίζοντας τον κ. Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του «ταλαντούχους», οι οποίοι «είναι αποφασισμένοι –όπως τόνισε- όχι μόνο να διαχειριστούν την έξοδο από την κρίση, αλλά και να αλλάξουν σελίδα». Φαντάζομαι υπονοεί ότι «μαθαίνουν από τα (τραγικα) τους λάθη», διότι πρόσθεσε πως «μία από τις καθοριστικές δοκιμασίες (one of the key tests) είναι μία διαφορετική προσέγγιση από το σχέδιο Ανάν, κάτι με το οποίο συμφωνούν ακόμη κι αυτοί που το είχαν υποστηρίξει», όπως –προσθέτω εγώ- ο κ. Αναστασιάδης, το πρώην κόμμα του και οι συνεργάτες του.

Να κρατήσουμε αυτή τη δήλωση του κ. Ρούμπιν. Είπε: «Ολοι συμφωνούν ότι δεν είναι καλή προσέγγιση και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σ’ αυτή. Δε νομίζω ότι ένα έγγραφο μεγέθους τηλεφωνικού καταλόγου είναι πρακτικό, ή δυνατό για να κυβερνηθεί μία χώρα», σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι ένα σχέδιο για το οποίο ξεκάθαρα οι ψηφοφόροι αποφάσισαν ότι δεν μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας.

  • Βεβαίως, το σχέδιο Ανάν είναι «πάθος» για τους θιασώτες του. Και όπως τόνισε ο κ. Ρούμπιν «υπάρχουν στοιχεία του σχεδίου τα οποία πρέπει να διατηρηθούν, όπως και στοιχεία που υπήρχαν και σε προηγούμενες προσπάθειες που κατεβλήθησαν για εξεύρεση συμφωνίας». Αυτή ήταν από τις «κακές» στιγμές της ενημέρωσης.

Η συχνή του αναφορά στη συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ και την Ελλάδα, δείχνει ότι οι Αμερικανοί ξεκίνησαν να ενδιαφέρονται για τις πιθανές συμφωνίες μεταξύ των τριών χωρών και τη συνεργασία, η οποία –όπως είπε ο κ. Ρούμπιν- ανθίζει όσο περνά ο καιρός. Η μοίρα της Κύπρου θα είναι διαφορετική εάν οι τρεις χώρες μπορούν να συνεργαστούν σχηματίζοντας το νότιο ενεργειακό τόξο που θα ξεκινά από το Ισραήλ και την Κύπρο και μέσω Ελλάδος θα καταλήγει στην Ευρώπη. Είναι ένα τόξο που έχει την υποστήριξη των Αμερικανών; Ο χρόνος θα το δείξει.

Αυτό που έχει υψίστη σημασία είναι ο σημερινός Πρόεδρος –όσο παραμείνει στο Προεδρικό- πρέπει να μάθει να λέει και ΟΧΙ. Γνωρίζει τις θέσεις των Ισραηλινών για το εθνικό θέμα, και πρέπει να τις ενστερνιστεί. Διότι, εάν πρόκειται να υπογραφούν στρατηγικής σημασίας συμφωνίες, οι Ισραηλινοί δεν επιθυμούν να βρίσκουν τους αναξιόπιστους Τούρκους στα πόδια τους…

Read more: http://mignatiou.com/?p=5401#ixzz2VkpFdMtW
9/6/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin