Friday, May 10, 2013

Κύπρος: Καταζητούμενος στις ΗΠΑ ήταν ο εκδοθείς Ιρανός, δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε ότι ο Ιρανός που εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν καταζητούμενος από τις αμερικανικές αρχές για παραβίαση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν.
Η έκδοση του Ιρανού υπηκόου πριν από δυο εβδομάδες προκάλεσε την ανάκληση του πρεσβευτή του Ιράν στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις με την κυβέρνησή του.
Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ο Ιρανός κατεζητείτο στις Ηνωμένες Πολιτείες για συμμετοχή σε αγορά και μεταφορά απαγορευμένων οπλικών συστημάτων στο Ιράν, βάσει του εμπάργκο που επιβλήθηκε στη χώρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

"Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε υποχρέωση, από τη στιγμή που ο άνθρωπος αυτός έφθασε στην Κύπρο, να τον συλλάβει," είπε ο κ. Νικολάου.
Πρόσθεσε ότι μετά τη σύλληψή του κινήθηκε δικαστική διαδικασία, με πρωτοβουλία των αρχών ΗΠΑ, για την έκδοσή του και η Κυπριακή κυβέρνηση απλώς εκτέλεσε το διάταγμα του δικαστηρίου.
Ο κ. Νικολάου υπέδειξε ότι στην περίπτωση του Ιρανού ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες όπως προνοούνται στον κυπριακό νόμο και σε διεθνείς συνθήκες.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, είχε δηλώσει πως το Ιράν άσκησε διπλωματική πίεση στην κυπριακή κυβέρνηση για παρεμπόδιση της έκδοσης, αλλά υπέδειξε ότι η κυπριακή κυβέρνηση, κατά γενικό κανόνα, εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
.agelioforos.gr
10/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin