Wednesday, May 22, 2013

Έρογλου:Οι ε/κ διέρρευσαν το έγγραφο για να κερδίσουν χρόνο

Η πλειοψηφία των σημείων που περιέχονται στο έγγραφο που κατέθεσε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις είναι εντάξει, αλλά κάποια πράγματα τα έβαλε από μόνος του στο έγγραφο, δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου σήμερα το πρωί με αφορμή τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης ερωτηθείς για το έγγραφο, ανέφερε ότι διαπίστωσαν πως ο Ειδικός Σύμβουλος «έχει βάλει κάποια πράγματα σε αυτό. Υπάρχουν κάποια θέματα που δεν έχουν συζητηθεί. Και αυτά υπάρχουν σε αυτό το έγγραφο. 27-18 Μαΐου θα έρθει στο νησί. Θα συναντηθούμε».
Κληθείς να σχολιάσει την προσπάθεια – όπως λέχθηκε - της ε/κ πλευράς να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ο κ. Έρογλου είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βλέπει ζεστά το θέμα αλλά είναι δύσκολο (να γίνει η Κύπρος μέλος του ΝΑΤΟ). Σε ερώτηση που επεσήμανε την αποστολή επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ΓΓ του ΟΗΕ και εάν θα συμμετάσχει στο δείπνο, ο Ντερβίς Έρογλου απάντησε: «βεβαίως και θα συμμετάσχουμε γιατί η πρόταση για το δείπνο ήταν δική μου».
Η ημερομηνία του δείπνου ορίσθηκε λαμβάνοντας υπόψην τις ευαισθησίες των πλευρών, είπε, προσθέτοντας ότι «στο δείπνο δεν θα καθίσουμε μόνο να φάμε. Στο πεδίο της ευθύνης μας υπάρχει ένα πρόβλημα. Εχουμε καθήκον να βρούμε μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Σίγουρα θα το συζητήσουμε αυτό. Δεν θα βρούμε τη λύση εκεί, αλλά θα συζητήσουμε για έναν οδικό χάρτη». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ερογλου είπε ότι με τις τουρκικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε διαβούλευση συνεχώς, αλλά εάν υπάρξει μια συμφωνία, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι είναι οι Τ/κ που θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα.
Και οι Ε/κ είναι συνεχώς σε διαβούλευση με την Ελλάδα, είπε, «αλλά αυτό που μπορώ να πω με σθένος είναι πως η Τουρκία δεν παρεμβαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς κάνουμε τις προσπάθειές μας. Μετά ρωτάμε τις σκέψεις τους. Συνεπώς, είναι μαζί που οδηγούμε αυτή την υπόθεση». Οι νέοι θέλουν να διεκδικήσουν το «κράτος» τους, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας πως η πραγματική τους ανάγκη είναι ο «λαός» να έχει το «κράτος» του. Όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και μέχρι να εξευρεθεί μια λύση, το πρώτο καθήκον του τ/κ «λαού» είναι να διεκδικεί το «κράτος» του, είπε.
Πρέπει να μιλούν με μια και βροντερή φωνή για το Κυπριακό, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι η ε/κ ηγεσία χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τα οικονομικά θέματα για να αποφύγει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συνεχίσουν την τακτική «σέρνω τα πόδια μου». «Η πρότασή μας για δείπνο αναβλήθηκε δύο φορές. Τελευταία ανακοινώθηκε ότι θα γινόταν στις 29 Μαΐου, μετά πήγε στις 30 Μαΐου, αλλά και αυτό δεν είναι βέβαιο ακόμη. Όπως έχω καταλάβει, οι Ε/κ γείτονές μας προσπαθούν να βάλουν όρους. Η ε/κ πλευρά, όπως και τις προηγούμενες περιόδους συνεχίζει το παιχνίδι να κερδίσει χρόνο και διαρροής εγγράφων». Ο κ. Ντάουνερ, ανέφερε, έδωσε και στις δύο πλευρές στις 30 Απριλίου ένα έγγραφο το οποίο έκανε ξεκάθαρο ότι δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί στον Τύπο. Το έγγραφο αυτό, συνέχισε, δεν έφυγε από αυτούς σίγουρα (τους Τ/κ), αλλά από το «νότο» και αυτό το είπε στον Αλεξάντερ Ντάουνερ και τελικά έτσι είναι, ανέφερε ο Ντερβίς Έρογλου.
Η τ/κ πλευρά προσπαθεί να ενεργήσει προληπτικά, αλλά οι Ε/κ προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, πρόσθεσε λέγοντας ότι οι ίδιοι κράτησαν το λόγο τους, ενώ η ε/κ πλευρά διαρρέοντας το έγγραφο προσπαθεί να θολώσει τα νερά, όπως υποστήριξε. Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει την αρχή της εμπιστευτικότητας που έχουν βάλει τα ΗΕ. Ανέφερε επίσης ότι «περιμένουμε την ε/κ πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών. Το Κυπριακό δεν πρέπει να διαιωνιστεί άλλο και πρέπει να φτάσουμε σε μια ειρηνευτική συμφωνία με βάση τις πραγματικότητες». Εάν γίνει το δείπνο με τον κ. Αναστασιάδη και τη σύζυγό του και τον ίδιο και τη σύζυγό του, είπε, θα ήθελε να εκφράσει την αποφασιστικότητά του, τη στάση φιλία και ειρήνης. Εγινε γνωστό, ανέφερε, ότι ο κ. Αναστασιάδης τηλεφωνικής ή γραπτώς ενημέρωσε ή θα ενημερώσει τον ΓΓ των ΗΕ ότι ο χαρακτήρας του δείπνου πρέπει να είναι κοινωνικός. «Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη δεν πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το πότε θα υπάρξουν συνομιλίες, πώς θα ξεκινήσουν. Εντάξει, εγώ ρωτώ: Δεν είναι προϋπόθεση αυτό για αυτή τη συνάντηση (το δείπνο); Ελπίζω πως αυτό είναι μια στάση προς την κοινή γνώμη. Θέλω να σκέφτομαι πως είναι ένα μήνυμα προς την κοινή γνώμη».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως εάν παυθεί ο κ. Ντάουνερ από τα καθήκοντά του σημαίνει πως θέλουν θα παραπέμψουν τις διαπραγματεύσεις το 2014-2015 και αυτό δεν ωφελεί τίποτε άλλο παρά το χάσιμο χρόνου.
.sigmalive.com
22/5/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin