Thursday, May 23, 2013

Στους επίσημους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΕΕ η Κύπρος


  --
Σημαντικός χάρτης Μπαρόσο περιλαμβάνει την Κύπρο στους επίσημους σχεδιασμούς της ΕΕ για μεταφορά του Φυσικού Αερίου σε όλη την Ευρώπη.
Η χώρα μας παρουσιάζεται ως κομβικό σημείο σε αγωγό που ενώνει την ανατολική Μεσόγειο με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ως ένας από τους πλέον ισχυρούς παίχτες σε θέματα ενέργειας.
Με τον πιο επίσημο τρόπο η Κύπρος συγκαταλέγεται από χθες στους σχεδιασμούς της ΕΕ όσον αφορά στους ενεργειακούς της πόρους. Στο χάρτη Μπαρόσο που κυκλοφόρησε επίσημα κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσιάζεται αγωγός που συνδέει το Ισραήλ την Κύπρο και την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Name
Ο αγωγός αυτός έχει τον τίτλο και θα μεταφέρει σε όλη την Ευρώπη το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο (η πιο συγκεκριμένα τη λεκάνη της Λεβαντίνας.)
Είναι η γραμμή με το γκρίζο χρώμα η οποία αποδεικνύει ότι Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα θα αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό τρίγωνο για την Ευρώπη με την Κύπρο μάλιστα να παρουσιάζεται ως ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά του φυσικού αερίου.
Μάλιστα με αυτή την εξέλιξη τα κοιτάσματα Κύπρου και Ελλάδας τίθενται στην ουσία κάτω από την ομπρέλα ασφάλειας της ΕΕ.
Σε ένα δεύτερο γράφημα συμπληρωματικό του Χάρτη η Κύπρος κατατάσσεται  στη θέση που της αρμόζει στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, ως ένας από τους πλέον ισχυρούς παίχτες στην περιοχή.
Name
Σύμφωνα με το γράφημα αυτό η Κύπρος περιλαμβάνεται στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που ενώνει την Ανατολική Μεσόγειο με την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που επιβεβαιώνει και τη χθεσινή απόφαση των 27 για την ανάγκη έρευνας και ανάπτυξης των εγχώριων χερσαίων και θαλάσσιων πόρων της ΕΕ.
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ η οποία καταδεικνύει πόσο σημαντική θα είναι η Κύπρος για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου υπέδειξε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει η ήπειρος που εξαρτάται από την εισαγόμενη ενέργεια.
Μιλώντας στις Τομές Στα Γεγονότα, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πάνος Παπαναστασίου, είπε ότι με αυτό τον χάρτη επιβεβαιώνεται η πρόθεση της ΕΕ να αναπτύξει χερσαίες και θαλάσσιες πηγές φυσικού αερίου εντός ΕΕ καθώς και η πρόθεση για ανεξαρτησία μέσω του νότιου μεσογειακού διαδρόμου.
Αυτό είπε είναι δύσκολο να γίνει με αγωγό, αφού η μορφολογία του πυθμένα καθώς και το βάθος της θάλασσας δεν το επιτρέπει. Ωστόσο μια λύση θα ήταν να γίνεται υγροποίηση του ΦΑ στο Βασιλικό και απουγροποίηση στο τερματικό της Ρεβυθούσας. Είπε επίσης ότι σύμφωνα με την Noble, το τερματικό του Βασιλικού μπορεί να προχωρήσει και χωρίς την συμμετοχή του Ισραήλ. 
23/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Θετικές οι αντιδράσεις των κομμάτων για την ένταξη της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.....

    Θετικές ήταν οι πολιτικές αντιδράσεις στην Λευκωσία για την ένταξη της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

    Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης διευκρίνισε ότι το μνημόνιο συναντίληψης με τη Noble για δημιουργία του τερματικού βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία.

    Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει θετική κατάληξη με την εταιρεία.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ , Λευτέρης Χριστοφόρου, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον τόπο, το ότι η Κύπρος εντάχθηκε στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

    Την εξέλιξη χαιρέτισε και το ΑΚΕΛ. Ο Νεοκλής Συλικιώτης υπέδειξε πάντως ότι είναι αναγκαίο οι αναφορές να μην περιοριστούν σε αγωγούς, αφού όπως είπε, ελλοχεύουν κίνδυνοι λόγω Τουρκίας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τερματικό υγροποίησης .

    Η χθεσινή εξέλιξη στην Σύνοδο Κορυφής, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της Κύπρου στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέδειξαν ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ.

    Αντίθετα , η Συμμαχία Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα , η οποία δεν εκπροσωπείται στη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ερασιτεχνικούς χειρισμούς.
    http://www.onlycy.com/335394-θετικές-αντιδράσεις-κομμάτων-ένταξη
    23/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin