Monday, May 20, 2013

Εξοργισμένοι με τις Γυναίκες του Τείχους οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι

Οι Γυναίκες του Τείχους προσεύχονται στο Τείχος των Δακρύων (enet.gr).
-
«Ο χρόνος σας έληξε» αναφέρει ένα από τα απειλητικά συνθήματα που γράφτηκαν πάνω στην πόρτα μιας Ισραηλινής ακτιβίστριας η οποία συμμετέχει σε ομάδα προσευχής Εβραίων γυναικών, που μάχεται υπέρ της ισότητας του δικαιώματος λατρείας στο ιερό Τείχος των Δακρύων της Ιερουσαλήμ. 
Η Πέγκι Σιντόρ, στην πόρτα της οποίας γράφτηκαν με μαύρο σπρέι τα συνθήματα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κινήματος Γυναίκες του Τείχους. Το κίνημα έχει εξοργίσει τους υπερορθόδοξους Εβραίους επειδή οι γυναίκες που είναι μέλη του φορούν σάλι προσευχής και διαβάζουν από τις ιερές γραφές στο Τείχος των Δακρύων, που θεωρείται ιερό κατάλοιπο του βιβλικού εβραϊκού ναού.
 
Σύμφωνα με την ορθόδοξη εβραϊκή παράδοση, αυτές οι τελετουργίες τελούνται αποκλειστικά από άντρες.
Νωρίτερα αυτό το μήνα η ισραηλινή αστυνομία συγκράτησε χιλιάδες υπερορθόδοξους Εβραίους που πέταξαν πέτρες και νερό στις γυναίκες που εμφανίστηκαν σε μηνιαία τελετουργία λατρείας στο Τείχος των Δακρύων. Ορισμένες από τις γυναίκες συνελήφθησαν από την αστυνομία με την κατηγορία ότι παραβίασαν το καταστατικό που διέπει τη λειτουργία του χώρου. Οι κατηγορίες αυτές κατέπεσαν στο εφετείο.
Η ισραηλινή αστυνομία συγκρατεί υπερορθόδοξες Εβραίες την ώρα που οι Γυναίκες του Τείχους (δεν φαίνονται εδώ) αποχωρούν από το Τείχος των Δακρύων 
  Η ισραηλινή αστυνομία συγκρατεί υπερορθόδοξες Εβραίες την ώρα που οι Γυναίκες του Τείχους (δεν φαίνονται εδώ) αποχωρούν από το Τείχος των Δακρύων.

  Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι και οι πιο συντηρητικοί ραβίνοι έχουν επίσης εξοργιστεί κι έχουν αποφασίσει να πολεμήσουν το σχέδιο που εκπονεί ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης με στόχο να γίνει αποδεκτή η πιο φιλελεύθερη προσέγγιση των γυναικών στην προσευχή.
Το ζήτημα της προσευχής βρίσκεται στην καρδιά μιας διαμάχης αναφορικά με τον τρόπο ζωής ανάμεσα στην κοσμική πλειοψηφία της ισραηλινής κοινωνίας και μια υπερορθόδοξη μειοψηφία, σε μια χώρα όπου η πλειονότητα των θρησκευτικών τελετουργικών και των θεσμών που επιβλέπουν το γάμο, το διαζύγιο και την ταφή, ελέγχονται από ορθόδοξες αρχές.
Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκυ Ρόζενφελντ, δήλωσε αναφερόμενος στο περιστατικό, ότι είναι το πρώτο τέτοιου είδους, που θέτει άμεσα στο στόχαστρο το σπίτι ενός μέλους των Γυναικών του Τείχους.
Πηγή:Reuters
.enet.gr  
20/5/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin