Friday, May 31, 2013

Μπαγίς: Θα πούμε ναι σε όποια λύση καταλήξουν οι δύο πλευρές

Tην ετοιμότητα της Τουρκίας να πει «Ναι» σε όποια συμφωνία καταλήξουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο Εγκεμέν Μπαγίς.
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Υπουργός και αρχιδιαπραγματευτής με την ΕΕ ανέφερε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ότι η επίλυση του Κυπριακού σημαίνει ότι θα φύγει το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διαδικασία προς την ΕΕ. «Αν πάει η ε/κ πλευρά να συμφωνήσει με την ΤΔΒΚ και είμαστε έτοιμοι να πούμε ‘ναι’ σε όποια λύση καταλήξουν οι δύο πλευρές. Αρκεί να βρουν μεταξύ τους ένα κοινό σημείο».
 
Στις 26 Ιουνίου, είπε, θα ανοίξει το κεφάλαιο για την περιφερειακή πολιτική, το πρώτο εδώ και 3 χρόνια, όπως σημείωσε. Εξέφρασε δε την ετοιμότητα να ανοίξουν και το κεφάλαιο οικονομικής πολιτικής, που φέρει εμπόδια η Γαλλία, είπε. Για το 14ο κεφάλαιο, συνέχισε, το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα εμπόδιο. «Η λύση του κυπριακού σημαίνει ότι θα αρθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διαδικασία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Βλέπουμε ως ευκαιρία την εκλογή του Προέδρου, ενός Ε/κ πολιτικού που είπε ναι στο σχέδιο Ανάν. Όμως ο καημένος πιάστηκε σε τέτοια οικονομική κατάσταση που αυτή τη στιγμή, ούτε την τουρκική πλευρά, ούτε την ΕΕ είναι σε θέση να δει. Έχει βάσανο να σώσει πρώτα τις τράπεζές του».
 
Ξέρουμε ότι πρέπει να του δώσουμε λίγο χρόνο, συνέχισε ο κ. Μπαγίς αναφερόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προτείνοντας οι δύο ηγέτες να καθίσουν και να αρχίσουν ξανά τη διαδικασία. Καθώς το κάνανε αυτό, είπε, ξέσπασε πολιτική κρίση στο ψευδοκράτος, εκφράζοντας ως Υπουργός για τα θέματα ΕΕ τη δυσφορία του γι’ αυτό. Όταν υπάρχει μια τέτοια ευκαιρία, σημείωσε, δεν μπορεί να εξηγήσει με τη λογική την κρίση στο κόμμα «εξουσίας» αλλά και μεταξύ διαφόρων πολιτικών παραγόντων στα κατεχόμενα. Ελπίζω τα αδέρφια μας να έρθουν στα συγκαλά τους άμεσα και να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για τη «χώρα» τους, είπε.
 
Μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό δεν είναι τόσο δύσκολη κατά τον Εγκεμέν Μπαγίς. «Ορίστε, ας δούμε ξανά το σχέδιο Ανάν. Τα θέματα που ενοχλούν αυτούς και εμάς στο σχέδιο Ανάν να τα βάλουμε μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τότε λύνεται και το θέμα των Βαρωσίων. Άλλωστε στο σχέδιο Ανάν το θέμα των Βαρωσίων λυνόταν. Ας καθίσουμε μαζί σε ένα μέρος να τα βρούμε. Όμως εμείς δεν είμαστε συνομιλητές». Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε, είναι έτοιμοι να πουν ναι σε όποια λύση καταλήξουν οι δύο πλευρές. «Αρκεί να φτάσουν σε ένα κοινό σημείο μεταξύ τους. Για εμάς υπάρχει μία και μόνη προϋπόθεση, όποια κι αν είναι (η λύση) να βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Ας μην αναγκαστούμε, μετά που θα πάρουμε το στρατό μας από το νησί, να τον στείλουμε ξανά πίσω. Η ασφάλεια αυτού είναι η πολιτική ισότητα».
 
Εάν το σχέδιο Ανάν γινόταν αποδεκτό, ούτε ελληνικός, ούτε τούρκικος στρατός θα είχε απομείνει, πρόσθεσε. Οι Ε/κ, υποστήριξε, μη αποδεχόμενοι το σχέδιο Ανάν, είπαν στον τουρκικό στρατό «μείνε».
30/5/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin