Saturday, May 4, 2013

Κασουλίδης: Ο σχεδιασμός για το αέριο ανεπηρέαστος των τουρκικών εκφοβισμών Η Κύπρος δεν παίζει το παιγνίδι των απειλών ....

Λευκωσία: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να ακολουθήσει την Τουρκία στο παιγνίδι των απειλών. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στον «Φ» ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας πως ο σχεδιασμός μας παραμένει ανεξάρτητος και ανεπηρέαστος των τουρκικών εκφοβισμών.

Ξεκαθαρίζει δε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει με τις έρευνες για το φυσικό αέριο. Λίγα 24ωρα πριν από τις χωριστές συναντήσεις που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κασουλίδης αναφέρει πως η Λευκωσία επιθυμεί να διαβουλευτεί με μια ειλικρινή Τουρκία, που θα προσπαθεί πραγματικά να συνεισφέρει στην επίλυση του κυπριακού.



Την ίδια ώρα διαμήνυσε πως «είναι και υποχρέωσή μας να απαντούμε όταν μια χώρα αναφέρεται σε θέματα που θίγουν την εθνική μας κυριαρχία». Παραπέμποντας με αυτό, στις επιστολές που έστειλε προς απάντηση των ισχυρισμών Νταβούτογλου σε βάρος της χώρας μας.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρει σε σχέση με το περιεχόμενο μιας λύσης του Κυπριακού πως «το Σχέδιο Ανάν δεν υπάρχει πλέον». Ευθύνη μας, είπε, είναι να εφαρμόσουμε τη θέληση του λαού. Φυσικά, επισήμανε, δεν θα ξεκινήσουμε από μηδενική βάση «αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δηλώσει ότι δεν είναι δεσμευμένος με ορισμένες θέσεις που διατυπώθηκαν κατά τις προηγούμενες συνομιλίες».

Ανέφερε περαιτέρω ότι μετά τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup, νιώθει πιο απελευθερωμένος «για μια αξιοπρεπή πολιτική και εντός και εκτός της ΕΕ». Δεν θα αφήσουμε, είπε, τις οικονομικές εξελίξεις να μας λυγίσουν, στην άσκηση ουσιώδους εξωτερικής πολιτικής.

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/143676/i-kypros-den-paizei-to-paignidi-ton-apeilon#sthash.Iiug8uM9.dpuf

4/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment :

  1. Δεν σταματούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί λόγω τουρκικών εκβιασμών...

    Λευκωσία: Κανένας ενεργειακός σχεδιασμός δεν θα σταματήσει λόγω των τουρκικών προκλήσεων και εκβιασμών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

    Όπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τους σχεδιασμούς της, καθώς τα θέματα της ενέργειας αποτελούν κυριαρχικό της δικαίωμα, το οποίο δεν θα απεμπολήσει.

    Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας έγιναν μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη και αντιπροσωπεία του Κινήματος. Οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα που άπτονται των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και τη συμβολή του Κινήματος σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των Εθνοφρουρών και την υλοποίηση των σχεδιασμών για τα «πράσινα στρατόπεδα».

    Οι Τούρκοι «μας έχουν συνηθίσει με τις καθημερινές απειλές και τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας και είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεία στα πλαίσια της νομιμότητας και των διεθνών κανόνων, ενώ η τουρκική πλευρά παρανομεί.

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο ενισχύεται, κάτι που, όπως ανέφερε, αποτελεί «κακό οιωνό» για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

    Η Κυβέρνηση θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του διεθνούς παράγοντα στην παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, συνέχισε ο ΓΓ των Οικολόγων. Όπως είπε «δεν είναι επιλογή μας η ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης, είναι υποχρέωσή μας που προέρχεται από την τουρκική απειλή».

    Πρόσθεσε ότι αν κάποιοι θέλουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, οφείλουν επίσης να εξαναγκάσουν και την Τουρκία σε αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και σε μείωση των εξοπλισμών της.

    Συνέχισε, λέγοντας ότι «ενώ εμείς δυσκολευόμαστε - και λόγω οικονομικής κρίσης - να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή, απ’ ότι μαθαίνουμε, οι Τούρκοι ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο».
    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/155277/den-stamatoun-oi-energeiakoi-schediasmoi-logo-tourkikon-ekviasmon#sthash.JIw6yoi4.dpuf
    25/7/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin