Wednesday, May 22, 2013

Συνάντηση Αναστασιάδη – Σουλτς στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα γεγονός που τόνισαν και οι δύο στη δημοσιογραφική διάσκεψη.
 
Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς δήλωσε πως η στενή συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών μελών είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ. «Εξέφρασα την αλληλεγγύη μου στην Κυπριακή Δημοκρατία, όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κύπρο, αυτό ήταν ένα μάθημα για μένα όταν επισκέφθηκα ως πολίτης την Κύπρο, το πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η ζωή σε περιόδους κρίσης», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «περισσότερο από ποτέ απαιτείται πνεύμα αλληλεγγύης». «Θα θέσω το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη στήριξη και σταθεροποίηση της Κύπρου, κυρίως της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης», ανέφερε.
 
 Στη συνάντηση συζητήσαμε επίσης την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι από τα σημαντικότερα θέματα τα οποία πρέπει να διαχειριστεί η ΕΕ βραχυπρόθεσμα, κατέληξε ο κ. Σουλτς.
 
Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη χαρακτήρισε «πάρα πολύ δημιουργική», ενώ ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Σουλτς για την κατανόηση αλλά ιδιαίτερα και την υποστήριξη του όσο αφορά την κατάσταση που επικράτησε και επικρατεί σήμερα στην Κύπρο.
 
«Θα πρέπει να πω ότι η προσπάθεια του κ. Σουλτς είναι με βάση τα όσα έχουμε συζητήσει μια σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης των πόρων που παρέχονται προς την Κύπρο ενώ την ίδια ώρα βεβαίως η προσπάθεια που θα καταβληθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι η συνδρομή και συμβολή προς την Κύπρο να αυξηθεί όπως με Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία», ανέφερε.
 
«Συζητήσαμε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Έκανα αναφορά στις εκθέσεις της Moneyval και της Deloitte, επισήμανα την αδικία που υπέστη η Κύπρος με όλη τη δυσφήμιση κατά την προ της έκθεσης περίοδο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που θέλει να επισημάνει και έχει σημασία είναι «η πλήρης στήριξη που βρίσκει από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», τον οποίο ευχαρίστησε και δημόσια.
 
Νωρίτερα το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε κατ΄ ιδίαν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, ενώ πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής συναντήθηκε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
22/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin