Wednesday, May 22, 2013

Στα θρανία για να μάθουν βουλγαρικά 180 αστυνομικοί από Ροδόπη, Ξάνθη και Σέρρες

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η επιχειρησιακή βελτίωση των αστυνομικών υπαλλήλων της Βουλγαρίας και της Ελλάδας μέσω μιας σειράς κοινών δράσεων..

Οι τρεις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων από την Ελλάδα συμμετέχουν σε διασυνοριακό πρόγραμμα μαζί με συναδέλφους τους από τη Βουλγαρία ...
 
Τη συνεργασία και δικτύωση έχουν ως στόχο αστυνομικές ενώσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που αξιοποίησαν για το σκοπό αυτό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Πρόκειται για το πρόγραμμα Effective Police (Common Borders, Similar Problems: Cooperative Actions For The  Improvement Of Police Effectiveness’), με επικεφαλής εταίρο την Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης  και εταίρους την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Harmanli, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Gotze Delchev, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Svilengrad, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Haskovo, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών. 

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η επιχειρησιακή βελτίωση των αστυνομικών υπαλλήλων της Βουλγαρίας και της Ελλάδας μέσω μιας σειράς κοινών δράσεων. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η δημιουργία εργαλείων προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών των δύο χωρών. Ένας επιπλέον σημαντικός στόχος του έργου είναι η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της περιοχής και η ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην αστυνομία όσο και στην κοινωνία. Η δια βίου επιμόρφωση των αστυνομικών υπαλλήλων αποτελεί, επίσης, ένα βασικό στόχο του έργου. Ένας επιπλέον στόχος των εταίρων είναι η διατύπωση προτάσεων για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών τους. Τέλος, επιχειρείται η ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων μεταξύ των αστυνομικών υπαλλήλων ώστε να ξεπεραστούν τυχόν προκαταλήψεις και εμπόδια συνεργασίας που υπήρχαν κατά το παρελθόν. Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι: Η βελτίωση των αστυνομικών υπηρεσιών στη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Η μεταφορά τεχνογνωσίας και η δημιουργία υποστηρικτικών εργαλείων για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων αστυνομικών μέσω σειρά κοινών δράσεων. Η ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας μεταξύ της αστυνομίας και των τοπικών κοινωνιών.
 
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία και στελέχωση μιας κοινής δομής προώθησης της δια βίου κατάρτισης και της συνεργασίας των αστυνομικών υπαλλήλων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Είκοσι ένα εξειδικευμένα σεμινάρια για τους αστυνομικούς θα πραγματοποιηθούν στην επιλέξιμη περιοχή του προγράμματος. Επιπλέον, θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί μία πλατφόρμα e-learning. Οι εταίροι θα συντάξουν τέσσερις πιλοτικές μελέτες, οι οποίες θα στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας της αστυνομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στη διασυνοριακή περιοχή. Ακόμη, θα διεξαχθούν επτά ανοικτές για το κοινό ημερίδες στις πόλεις που εδρεύουν  οι εταίροι. Τέλος, θα αναπτυχθεί ένα online σύστημα κοινωνικής δικτύωσης για τους αστυνομικούς και τους εκπροσώπους των κοινωνικών ομάδων. Η εφαρμογή θα υποστηρίξει τη συνδεσιμότητα και την επικοινωνία μεταξύ Ελλήνων και Βούλγαρων αστυνομικών οι οποίοι εργάζονται σε παρόμοιες θέσεις. Ομάδα στόχος του έργου δεν είναι μόνο οι αστυνομικοί αλλά και ολόκληρος ο πληθυσμός της διασυνοριακής περιοχής, καθώς το πρόγραμμα θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους. Η βελτίωση της αστυνομίας έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 

Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης την Κυριακή 26 Μαΐου στην Κομοτηνή.  Η ημερίδα θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Chris & Eve στις 10:30 το πρωί και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τις δράσεις που περιλαμβάνει. Αυτό έκανε γνωστό μιλώντας στο «Χ», η πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης Σταυρούλα Τζατζανά. «Ευελπιστούμε ότι στις αρχές φθινοπώρου θα εκπαιδευτούν 60 αστυνομικοί υπάλληλοι, μέλη της Ένωσης μας, οι 40 στη γνώση της βουλγαρικής γλώσσας και οι υπόλοιποι 20 στη γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποίηση αναγνωρισμένη από την Ευρώπη». Από τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Ξάνθης, Ροδόπης και Σερρών θα πάρουν μέρος από τα 60 άτομα τα οποία θα επιλεγούν όπως ανέφερε η κ. Τζατζανά με σειρά προτεραιότητας.

ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 

Στην ημερίδα της Κομοτηνής θα εκπροσωπηθούν και οι αστυνομικές ενώσεις της Βουλγαρίας. Εκτός από την αναλυτική παρουσίαση του έργου στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και ένας πρακτικός οδηγός Human trafficking (εμπορία ανθρώπων), οδηγός που αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τους αστυνομικούς, ανέφερε η Σταυρούλα Τζατζανά. «Σε αυτό τον οδηγό αναπτύσσεται ο ορισμός του Human trafficking, οι παράγοντες που συμβάλλουν στη γέννηση της εμπορίας, τα θύματα, οι δράστες, οι πελάτες, στατιστικά στοιχεία, αναφέρονται φορείς και οργανισμοί πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, η νομοθεσία κατά της εμπορίας του ανθρώπου. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους αστυνομικούς αλλά και τους πολίτες. Η ενημέρωση των αστυνομικών στο θέμα αυτό σαφώς και λειτουργεί ευεργετικά για τους πολίτες», ανέφερε η πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων. 

Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με πρωτοβουλία των αστυνομικών ενώσεων που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκά εργαλεία για την επιμόρφωση τους. Εξάλλου στόχος είναι όπως ανέφερε η κ. Τζατζανά να αξιοποιηθούν παρόμοια προγράμματα και στο μέλλον. «Ενημερωθήκαμε γι’ αυτό το πρόγραμμα, δηλώσαμε συμμετοχή και τελικά πληρούσαμε τις προϋποθέσεις και έτσι ξεκινήσαμε». 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τις κοινές δράσεις θα είναι:
Ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της διασυνοριακής περιοχής μέσω της συμμετοχής τους στις ημερίδες πληροφόρησης, στο πλαίσιο των δράσεων του έργου.
Δημιουργία κοινών προτάσεων για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της αστυνομίας και αξιολόγηση του επιπέδου ετοιμότητας των σωμάτων ασφαλείας. 
Δημιουργία εργαλείων συνεργασίας μεταξύ των εταίρων του προγράμματος και των τοπικών κοινωνιών. 
Εναρμόνιση των αστυνομικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας και της Ελλάδας με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.
Μείωση εγκληματικότητας και αντιμετώπιση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού στις τοπικές κοινωνίες.
Επιμόρφωση συνολικά 420 αστυνομικών της διασυνοριακής περιοχής και λειτουργία διασυνοριακής δομής δια βίου εκπαίδευσης στη Βουλγαρία.

 ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Δημιουργία και στελέχωση μιας κοινής δομής προώθησης της δια βίου επιμόρφωσης και της συνεργασίας των αστυνομικών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. 
Υλοποίηση εξειδικευμένων σεμιναρίων για τους αστυνομικούς της επιλέξιμης περιοχής του προγράμματος. 

Σύνταξη πιλοτικών μελετών με στόχο την βελτίωση της επιχειρησιακής. αποτελεσματικότητας της αστυνομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της διασυνοριακής περιοχής. 
Δημιουργία και πρακτικών οδηγών για την αντιμετώπιση του trafficking  και την ορθή εφαρμογή της συνθήκης Senghen.
Ανοιχτές ημερίδες κοινού σε Ελλάδα και Βουλγαρία. 
Δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος κοινωνικής δικτύωσης αστυνομικών και κοινωνικών εταίρων. 
Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-learning.

Όλγα Τσιούλφα 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin