Sunday, April 21, 2013

Κωνσταντινούπολη : Να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης κάλεσε την Τουρκία ο Τζον Κέρι

Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε σήμερα την Τουρκία να ανοίξει εκ νέου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία έχει κλείσει εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια από τις τουρκικές αρχές.

"Ελπίζουμε ότι η Σχολή της Χάλκης θα ανοίξει εκ νέου", δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών για την κρίση στη Συρία και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.


Ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι συζήτησε για τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μουσουλμανικός, και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.


Ο Κέρι θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης για περισσότερο από έναν αιώνα προτού κλείσει από τις τουρκικές αρχές το 1971 βάσει ενός νόμου που έθεσε τα πανεπιστήμια υπό τον έλεγχο του κράτους.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν εδώ και χρόνια την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που ιδρύθηκε το 1844.


21/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Βουλή των Αντιπροσωπών: Να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης «άνευ όρων»....

    Σχέδιο ψηφίσματος, που κατατέθηκε στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, ζητά να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, «άνευ όρων», μεταδίδει, από την Ουάσιγκτον, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΤΟΛΗ.

    http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=33214
    6/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin