Tuesday, April 16, 2013

Το Κυπριακό και η οικονομική κρίση

Να δοθεί το μήνυμα σε όλους όσοι καιροφυλακτούν να αξιοποιήσουν τη δεινή οικονομική κατάσταση σε Κύπρο και Ελλάδα, ότι δεν θα πρέπει να διανοηθούν ότι θα καμφθούμε υπό το βάρος της κρίσης
Οι εκλογές τέλειωσαν, ενώ η οικονομική κρίση κορυφώθηκε, παίρνοντας τη μορφή οικονομικής τραγωδίας. Το Κυπριακό ωστόσο, η μεγάλη πληγή στο σώμα της Κύπρου, ακρωτηριάζει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέτει σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Είναι πλέον μη αποκρυβόμενη η μεθόδευση που προωθείται για επιβολή λύσης στο Κυπριακό, με αξιοποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο. Τα δημοσιεύματα στους «Financial Times», στον «Economist», στους «New York Times», οι δηλώσεις και αρθρογραφίες πολιτικών παραγόντων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις χαιρέκακες και αρπακτικές αναφορές Τούρκων επισήμων, οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι θα βρεθούμε προ τρομακτικών πιέσεων και εκβιασμών, που θα έχουν ως σημείο αναφοράς την οικονομική δουλεία στην οποία έχουμε περιέλθει. Θα υπάρξει ακόμα μπαράζ πιέσεων για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με την τουρκική πλευρά και για διέλευση του αγωγού μεταφοράς μέσω Τουρκίας.


Την ίδια στιγμή, είναι προφανές ότι στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, προεξάρχοντος του Αλεξάντερ Ντάουνερ, προετοιμάζεται η κωδικοποίηση των λεγόμενων συγκλίσεων, ως βάση για συνέχιση των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων. Πρόκειται για τις γνωστές υποχωρήσεις, για την εκ περιτροπής Προεδρία, την παραμονή εποίκων, τις προτάσεις για το περιουσιακό, την παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. σε Τούρκους υπηκόους και πλείστες διατάξεις που οδηγούν σε διαρχία. Η καταγραφή τους σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ είναι προφανές ότι εμπερικλείει τον σοβαρό κίνδυνο όλες αυτές οι προτάσεις-υποχωρήσεις να αποτελέσουν οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά. Παρά την αρχή ότι «τίποτα δεν θεωρείται ως συμφωνηθέν εκτός αν συμφωνηθούν όλα». Αρχή καλόηχη, που δεν έχει ωστόσο μεγάλη σχέση με την πολιτική και διπλωματική πρακτική.
Προετοιμασία για τις μεθοδεύσεις

Η εκφρασθείσα πρόθεση της Γενικής Γραμματείας, όπως διατυπώθηκε από τον Ντάουνερ κατά την τελευταία του παρουσία στην Κύπρο, γι' αναβολή επανεκκίνησης της διαδικασίας των συνομιλιών λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν πρέπει να οδηγεί σε επανάπαυση και εφησυχασμό. Αντίθετα. Είναι πρόδηλο ότι θα υπάρξει προετοιμασία για τις μεθοδεύσεις αξιοποίησης της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο για επιβολή λύσης.

Το ερώτημα είναι: Θα συνεχιστεί η διαδικασία ως να μη συνέβη τίποτα; Θα διατηρηθεί η ανεπαρκής διαπραγματευτική βάση; Θα εξακολουθεί να ισχύει το ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου 2008, περί «ισότιμου συνεταιρισμού»; Θα θεωρηθούν ως ισχύουσες οι υποχωρήσεις που κατατέθηκαν στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις; Ο χρόνος που παρέχεται από την αναβολή οποιωνδήποτε εξελίξεων δίνει τη δυνατότητα να προταχθεί και να αποφασιστεί η αλλαγή τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής, στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού.
Υλοποίηση δεσμεύσεων
Αναμένουμε από τον νέο Πρόεδρο να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Με διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού, με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και με επίσημη κατάθεση στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα Ευρωπαϊκά Συλλογικά Θεσμικά Όργανα, τους Αρχηγούς Κρατών της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με απόσυρση των προτάσεων για εκ περιτροπής Προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, παραμονή 50.000 εποίκων, των προτάσεων για το περιουσιακό και της παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους. Με προώθηση αιτήματος για υιοθέτηση δέσμης αρχών λύσης του Κυπριακού σε ένα προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με διατύπωση στην Ε.Ε. αιτήματος διορισμού πολιτικής προσωπικότητας, ως απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Με ανάληψη έντονης διαφωτιστικής εκστρατείας, ώστε να καταστεί σαφές ότι οι τουρκικές προτάσεις βρίσκονται απολύτως εκτός του πλαισίου λύσης που έχει συμφωνηθεί. Με αποσύνδεση της εσωτερικής από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η απομάκρυνση των εποίκων και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 θα πρέπει να τεθούν ενώπιον της Τουρκίας. Για να τοποθετηθεί ενώπιον των ευθυνών της. Με διασαφήνιση ότι δεν πρόκειται η Κύπρος να επιτρέψει άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας- Ε.Ε., εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε. και την Κύπρο. Με προώθηση διαβημάτων εντός της Ε.Ε. για εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, για κατά προτεραιότητα επιστροφή της Αμμοχώστου, παραβίαση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και για τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ενιαία εθνική στρατηγική

Τέλος, θα πρέπει το συντομότερο να υπάρξει με την Ελλάδα διαβούλευση για διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής, ύστερα και από μελέτη και εκτίμηση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή -σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, Κουρδικό, Συρία, ρωσικός παράγοντας- ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αναμενόμενες πιέσεις και εκβιασμοί. Να δοθεί το μήνυμα σε όλους όσοι καιροφυλακτούν να αξιοποιήσουν τη δεινή οικονομική κατάσταση σε Κύπρο και Ελλάδα, ότι δεν θα πρέπει να διανοηθούν ότι θα καμφθούμε υπό το βάρος της κρίσης.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ
Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρόεδρος ΕΔΕΚ 

 .sigmalive.com/simerini 
16/4/13
--
-
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

 -----------------

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin