Saturday, April 20, 2013

Η εκλογή μουφτήδων δεν είναι δυνατή, διότι έχουν και κοσμική εξουσία, είπε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης .... Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ «ΕΠΙΤΙΜΟΥ» ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όσο ασκούν κρατική εξουσία, είναι εύλογο να διορίζονται από την κυβέρνηση....
Θέματα Θράκης έθιξε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, όταν ως προσκεκλημένος της λέσχης   Bab-I Ali, παραχώρησε συνέντευξη στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων ANADOLU. Ο Κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση της μειονότητας στη Θράκη και ανέφερε ότι: «Η μουσουλμανική μειονότητα απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων και βρίσκεται σήμερα σε βάση απόλυτης ισότητας με τον χριστιανικό πληθυσμό, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης.» Όμως η εκλογή θρησκευτικών ηγετών από τους μουσουλμάνους δεν είναι δυνατή με το σημερινό καθεστώς διότι οι Μουφτήδες έχουν και κοσμική εξουσία, πρόσθεσε. Ο Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι όσο ασκούν κρατική εξουσία, είναι εύλογο να διορίζονται από την κυβέρνηση. Η Ελλάδα, πέρα και πάνω από την πορεία των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων, οφείλει να φροντίζει και να αντιμετωπίζει με κατανόηση και ευαισθησία τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Μουσουλμάνοι πολίτες.


 Και  προσθέτει ο Κ. Μητσοτάκης: «Η Τουρκία από την πλευρά της οφείλει να πράξει το ίδιο αναγνωρίζοντας τον Οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου και συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος για την προαγωγή των πανανθρώπινων του στόχων με πρώτη κίνηση, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Κοινό συμφέρον και των δύο χωρών μας είναι να επιβιώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με έδρα την Κωνσταντινούπολη.»
Ο πρώην πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της κατασκευής Τεμένους για τους μουσουλμάνους της Αθήνας, απάντησε: «Βρισκόμαστε σε πλήρη αταξία και σίγουρα η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη. Είναι ένα έργο το οποίο η κυβέρνηση μου είχε ωριμάσει πριν από 20 χρόνια αλλά τελικά δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε. Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο να σταματήσεις κάτι παρά να δημιουργήσεις κάτι. Μικρές ομάδες πίεσης, μερικές φορές, επιτυγχάνουν κάτι αντίθετο, με τις επιθυμίες της πλειοψηφίας. Σήμερα μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως  το Τέμενος θα είναι σύντομα πραγματικότητα.»

Ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ταξιδεύει στην Τουρκία μετά από πολλά χρόνια, αισθάνεται μεγάλη χαρά και δηλώνει ότι επισκέπτεται τη Πόλη, και τη φίλη και γείτονα Τουρκία με ιδιαίτερη χαρά. Στην διάρκεια της ζωής του έχει υποστηρίζει με κάθε τρόπο την πολιτική της φιλίας και της συνεργασίας. Ο Κ. Μητσοτάκης εκφράζει τη χαρά του που αυτή η πολιτική έγινε αποδεκτή από όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα του και έχει αποτελέσει οδηγό στη χάραξη της εθνικής πολιτικής. «Οφείλουμε να προωθήσουμε τη διήμερη μας συνεργασία τόσο στις καλές όσο και στις κακές ημέρες που περνούν οι χώρες μας. Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να μας κάνουν εχθρούς τα λάθη του παρελθόντος. 

Αυτό το μήνυμα φιλίας και συνεργασίας ξεκίνησε από την εποχή των δύο μεγάλων ιστορικών ηγετών, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και του Ελευθέριου Βενιζέλου. Οι δύο ηγέτες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την λήξη ενός αιματηρού πολέμου υπέγραψαν σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας. Αυτή τη πολιτική οφείλουμε να τη συνεχίσουμε.» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
19/4/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin