Saturday, April 6, 2013

Κυριάκος Χαραλαμπίδης: Τελούμε υπό ευρωπαϊκή κατοχή .... Μια δικαιολογία έψαχναν, όπως και οι Τούρκοι που εισέβαλαν το ’74 με το πρόσχημα ότι έρχονται να σώσουν τους αδελφούς τους.

«Έχω την αίσθηση ότι τελούμε υπό ευρωπαϊκή κατοχή. Ναι, κατοχή. Προσέχω, ωστόσο, πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με κάποια ψυχραιμία, ίσως επειδή δεν έχουμε συναίσθηση του τι συνέβη ακριβώς, δεν είναι ορατές ακόμη οι συνέπειές του. Περάσαμε ξαφνικά από την ευτυχία στην απόλυτη δυστυχία» δηλώνει ο βραβευμένος για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών Κύπριος ποιητής, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, με αφορμή το μνημόνιο και την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Εκφράζει, ωστόσο, χαρά για τον κυπριακό λαό, γιατί -όπως σημειώνει- έχει μέσα του κουράγιο, πείσμα, αυθεντικότητα, αλληλεγγύη. «Δεν εξέλιπε αυτό το κύτταρο γνησιότητας και ανθρωπιάς, που τον χαρακτηρίζει. Του άξιζε καλύτερη μοίρα» προσθέτει.


Ειδικά για την στάση των ευρωπαίων εταίρων, ο Κύπριος ποιητής είναι ιδιαίτερα καυστικός στις δηλώσεις του: «Όπως φάνηκε, η Ευρώπη εξάντλησε πάνω μας όλη τη μικρότητα, όλη τη μικρόνοιά της. Δεν πρόκειται μόνο για επίδειξη ισχύος, υπάρχει και μια σκοπιμότητα πίσω από την απόφασή της. Θέλουν να μας εξοντώσουν. Δεν λειτούργησαν ως αληθινοί εταίροι. Διέπραξαν μία ύβρη που θα τους στιγματίζει εσαεί. 

Η Ιστορία θα καταγράψει πόσο μικροί και τιποτένοι υπήρξαν απέναντί μας. “Πλυντήρια” υπάρχουν και αλλού, στο Λουξεμβούργο, στο Λιχτενστάιν, ενώ το μεγαλύτερο όλων βρίσκεται στη Γερμανία. Απλώς, επειδή η Κύπρος είναι μικρή, το δικό της φαντάζει υπερμέγεθες. Το παραφούσκωσαν οι εταίροι μας το πρόβλημα, εκ του πονηρού. Μια δικαιολογία έψαχναν, όπως και οι Τούρκοι που εισέβαλαν το ’74 με το πρόσχημα ότι έρχονται να σώσουν τους αδελφούς τους. Και όμως, η κυπριακή κυβέρνηση είχε αποδεχτεί τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, το θέμα είχε δρομολογηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο κυπριακός ελληνισμός έχει περάσει πάρα πολλές δυσκολίες, λέει ο ποιτής και «ίσως γι αυτό έχει καλλιεργηθεί στο DNA του μια αντοχή και μια ψυχραιμία».
Επιπλέον, προσθέτει, πως αυτός ο ελληνισμός διαθέτει ένα κρυμμένο αίσθημα υπερηφάνειας, που κάποτε εκδηλώνεται. Το “όχι” στην πρώτη απόφαση του Eurogroup, δεν ήταν δείγμα ανωριμότητας, σημειώνει και εκτιμά: «Πιστεύω πως η Ευρώπη μάς το φύλαγε από την εποχή του σχεδίου Ανάν, όπως πιστεύω ότι το βασικό ζητούμενο από τη μεριά της ήταν η εξουδετέρωση των Ρώσων πλουτοκρατών στη νήσο.
Η Κύπρος είναι μια γέφυρα ανάμεσα στους Άραβες, τους Ισραηλίτες, τους Σύρους, τους Ρώσους και τους Ευρωπαίους. Η ΕΕ δεν καταλαβαίνει πόσο πολύτιμη της είναι η Κύπρος».
 onlycy.com
6/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin