Wednesday, March 13, 2013

Financial Times:Η Τουρκία κέρδισε τα χρυσοφόρα συμβόλαια του Ιράκ

Την Τουρκία χαρακτηρίζει ως «πραγματικό νικητή» του πολέμου στο Ιράκ δημοσίευμα των Financial Times. «Οι Αμερικανοί κέρδισαν τον πόλεμο, οι Ιρανοί την ειρήνη και οι Τούρκοι τα συμβόλαια», εξηγούν οι ανταποκριτές της εφημερίδας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.
Όπως σημειώνεται, η Τουρκία που εμπόδισε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων μέσα από τα εδάφη της κατά την διάρκεια της εισβολής του 2003 που ανέτρεψε το Σαντάμ Χουσεΐν, αναδεικνύεται 10 χρόνια αργότερα σε έναν από τους κύριους ωφελημένους στη μάχη για την ιρακινή αγορά.



Αναφέρεται ενδεικτικά ότι αν και οι σχέσεις της Άγκυρας με την Βαγδάτη γίνονται όλο και πιο δύσκολες, οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ιράκ την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 25% ετησίως, φτάνοντας τα 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012. Αυτός σημαίνει ότι το Ιράκ είναι ο δεύτερος πολυτιμότερος εξαγωγικός προορισμός για την Τουρκία μετά τη Γερμανία.

Τούρκος οικονομολόγος προβλέπει ότι όσο το Ιράκ γίνεται πιο πλούσιο λόγω της αξιοποίησης των πετρελαίων του η ζήτηση για τουρκικά προϊόντα θα διευρύνεται, όπως έχουν διευρυνθεί και οι ευκαιρίες δραστηριοποίησης τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών.

Σημειώνεται ότι το 70% των τουρκικών εξαγωγών στο Ιράκ καταλήγει στο υπό κουρδικό έλεγχο βόρειο τμήμα της χώρας, «που προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή του από τη Βαγδάτη».

.protothema.gr
13/3/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin