Thursday, March 28, 2013

Το όραμα που μετατρέπεται σε εφιάλτη…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται, ή τουλάχιστον εμφανίζεται, όλο και περισσότερο, σε ένα είδος αυταρχικής μηχανής, η οποία λαμβάνει σκοτεινές αποφάσεις που ανατρέπουν τις ζωές μας
Η απόφαση του Γιούρογκρουπ της 15ης Μαρτίου, η οποία οδήγησε τελικά σε συμφωνία για πακέτο διάσωσης στις 25 Μαρτίου, πάρθηκε κεκλεισμένων των θυρών και επιχειρήθηκε εκβιαστικά να επιβληθεί στις κυπριακές Αρχές, πριν όμως ακολουθήσει αποφασιστική αρνητική ψήφος στο κοινοβούλιο. Η στάση του Γιούρογκρουπ και ορισμένων κρατών-μελών προς την Κύπρο είναι απαράδεκτη. Από πότε η δημοκρατία επιτρέπει ο «ισχυρός» να εκφοβίζει και να εκβιάζει τον «αδύναμο»;
Από την αρχή της κρίσης μπορεί να διαπιστώσει κανείς μια στροφή από τη λεγόμενη «κοινοτική» μέθοδο, η οποία περιλαμβάνει και τα τρία θεσμικά όργανα και εκφράζει τα συμφέροντα τόσο των κρατών όσο και των πολιτών, σε μια «διακυβερνητική» μέθοδο κατά την οποία οι αρχηγοί κρατών ακολουθούν τυφλά την υπαγόρευση του Γιούρογκρουπ.
Οι δημοκρατικές αποφάσεις, όμως, δεν μπορούν να παίρνονται κρυφά και γρήγορα και έπειτα απλά να επιβάλλονται ευρέως. Το να αναμένεται ένα κοινοβούλιο να εγκρίνει υπάκουα μια νομοθετική πρόταση δεν είναι δημοκρατικό.
Οι συχνά μακρόσυρτες και έντονες συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σε ένα κοινοβούλιο μεταξύ διαφορετικών πολιτικών κομμάτων, περιφερειών, κτλ., μέσω των οποίων εκφράζονται οι επιθυμίες και οι ανησυχίες των πολιτών, συμβάλλουν στη διαμόρφωση και στην εξέλιξη ιδεών και προσδίδουν σε μιαν απόφαση τη διαφάνεια, τη λογοδότηση («accountability») και τον δημοκρατικό της χαρακτήρα. Για κάποιον που ασχολείται σε καθημερινή βάση με τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είναι ιδιαίτερα απογοητευτική αυτή η εξέλιξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβολίζει το πώς διάφορα κράτη όχι μόνο μπορούν να συνεργάζονται στενά, αλλά χάνουν κομμάτι του εαυτού τους ώστε να πλάσουν μαζί ένα καινούργιο σύνολο όπου είναι όλοι ίσοι.
Ας θυμηθούμε ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είχε αρχικά τον πρωταρχικό στόχο να διαβεβαιώσει ότι δεν θα ξέσπαγε ποτέ πια πόλεμος ανάμεσα στα γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη. Η τότε κοινή αγορά αναπτύχθηκε με αυτό τον σκοπό. Θεωρήθηκε πως εάν οι οικονομίες των εν λόγω χωρών ήταν αρκετά αλληλένδετες δεν θα εξαπέλυε κανείς πόλεμο εναντίον του άλλου, διότι δεν θα επιβίωναν οι οικονομίες τους. Τώρα, όμως, λαμβάνει χώρα οικονομικός πόλεμος μεταξύ των κρατών-μελών.

Από ένα εργαλείο ειρήνης, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει μετατραπεί σε επικίνδυνο όπλο. Όπλο που έχει ήδη καταφέρει να υπονομεύσει συστηματικά τις διαφορετικές κοινωνικές συμβάσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα κοινωνικο-οικονομικά δικαιώματα που διεκδικήθηκαν τον τελευταίο αιώνα και αποτελούν σήμερα κεκτημένα. Όπλο που τώρα χρησιμοποιείται από την ευρωπαϊκή Ένωση κατά της ίδιας της Ένωσης, κατά των αρχών που εκπροσωπεί, κατά του κοινού οράματος "ενωμένοι στην πολυμορφία" με βάση τις αρχές της ισότητας, του σεβασμού και της αλληλεγγύης. Όπως ανέφερε και ο Λουξεμβουργιανός Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Άσελμπορν, «το να επιδιώκεις ηγεμονία είναι λανθασμένο και μη ευρωπαϊκό».

Η απογοήτευση αυτή, που νιώθουν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε περαιτέρω αποστασιοποίηση των πολιτών από το ευρωπαϊκό όραμα, από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Αντί οι πολίτες να παρέχουν μια πολυπόθητη νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους θεσμούς της με την αποδοχή και τη στήριξή τους, μέσω της απόρριψης και της περιφρόνησής τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται, ή τουλάχιστον εμφανίζεται, όλο και περισσότερο, σε ένα είδος αυταρχικής μηχανής, η οποία λαμβάνει σκοτεινές αποφάσεις που ανατρέπουν τις ζωές μας. Το μέλλον του ευρωπαϊκού οράματος μετατρέπεται σε έναν ευρωπαϊκό εφιάλτη. Γι' αυτό αγωνίστηκαν οι ιδρυτές-πατέρες της Ένωσης;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις 

.sigmalive.com/simerini
28/3/13 

8 comments :

  1. Άκυρη προσωρινά η διαγραφή μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.....

    Προσωρινό απαγορευτικό διάταγμα διαγραφής των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου μέχρι τις 5/4/2013, εξέδωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο, κατόπιν αιτήματος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, μέσω του δικηγόρου Κώστα Βελάρη.

    Μιλώντας στο SigmaLive, o Κώστας Βελάρης, εξήγησε ότι το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, προνοούσε τη διαγραφή μετοχών που κατέχονται σήμερα από περίπου 105.000 μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, χωρίς καμιά προοπτική ανάκτησης τους, ακόμα και σε περίπτωση που η τράπεζα περάσει σε κερδοφορία.

    Ο Κώστας Βελάρης, είπε ότι αυτό είναι κάτι που δεν προβλέπεται αλλά ούτε είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup, εφόσον ο νόμος που ψηφίστηκε στις 22/3 παρέχει εναλλακτικές λύσεις που επιτυγχάνουν τον προσδοκόμενο σκοπό χωρίς τη διαγραφή των υφιστάμενων δικαιωμάτων.

    «Η Κεντρική Τράπεζα ενήργησε εν σπουδή, αμελέτητα και χωρίς να λάβει υπόψη περιουσιακά στοιχεία χιλιάδων ανθρώπων», είπε ο Κώστας Βελάρης.

    Παράλληλα άφησε αιχμές κατά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, λέγοντας ότι κρατούσε το νομοσχέδιο για έξι και πλέον μήνες στο συρτάρι του, χωρίς να το επεξεργαστεί και να λάβει τη δέουσα νομική συμβουλή.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο, κατόπιν του αιτήματος, εξέδωσε προσωρινό διάταγμα μέχρι τις 5/4, το οποίο αναστέλλει οποιαδήποτε ενέργεια σε ότι αφορά τη διαγραφή υφιστάμενων μετοχών.

    Η Αρχή Εξυγίανσης, ο Διοικητής και η Κεντρική Τράπεζα, μπορούν να παρουσιαστούν στο δικαστήριο στις 5/4, προκειμένου να παρουσιάσουν τους λόγους για τους οποίους το απαγορευτικό διάταγμα δεν θα πρέπει να συνεχιστεί.

    «Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο όσο ψηλά και αν βρίσκεται. Από τον Πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο, οφείλουν όλοι να ενεργούν με συναίσθηση ευθύνης και να ασκούν εξουσία με σύνεση και ανθρωπισμό. Οι αλαζόνες και οι ετσιθελισμοί δεν έχουν θέση σε τέτοιους καιρούς», κατέληξε σε έντονο ύφος ο νομικός Κώστας Βελάρης....

    Το ΧΑΚ δεν ενημερώθηκε για το μηδενισμό των μετοχών της BoCY
    Ο Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) Νώντας Μεταξάς ξεκαθάρισε σήμερα πως το ΧΑΚ δεν έτυχε καμίας ενημέρωσης αναφορικά με το μηδενισμό των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, διαψεύδοντας σχετική δήλωση εκπροσώπου της Κεντρικής Τράπεζας ότι το θέμα ηγέρθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μέρες.

    "Επιθυμώ να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το ΧΑΚ, το οποίο καθηκόντως τηρεί και το μητρώο των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, δεν έλαβε μέρος σε καμία σύσκεψη για το θέμα αυτό, ούτε έτυχε καμίας ενημέρωσης", αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μεταξάς, προσθέτοντας ότι "αντίθετα το ΧΑΚ είχε ζητήσει γραπτώς να τύχει ενημέρωσης εδώ και δύο μέρες για όσα σχετικά δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες".
    Παράλληλα, ο κ. Μεταξάς εκφράζει ικανοποίηση για τη σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά από αίτημα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, να αναστείλει τη διαγραφή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.
    http://www.sigmalive.com/news/local/37557
    28/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνία στο θέμα των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου....

      Σε συμφωνία στο θέμα που προέκυψε αναφορικά με την ακύρωση των υφιστάμενων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου κατέληξαν αργά το βράδυ με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

      Με τη ρύθμιση που επιτεύχθηκε, οι υφιστάμενες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου δεν θα διαγραφούν, αλλά θα απομειωθούν μετά την εισροή πρόσθετου κεφαλαίου από την απομείωση των καταθέσεων πέραν των 100.000 χιλιάδων ευρώ.

      Η τρόικα συμφώνησε όπως στο σχετικό διάταγμα που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, γίνει αντικατάσταση της λέξης "ακυρώνονται" με τη λέξη "απομειώνονται" με βάση τις πρόνοιες του νόμου περί εξυγίανσης των χρηματο-πιστωτικών ιδρυμάτων που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή.

      Η Αρχιεπισκοπή, που φέρεται να κατέχει μετοχές αξίας 100 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, χθες προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και πέτυχε την έκδοση προσωρινού διατάγματος ακύρωσης της διαγραφής των μετοχών.

      Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει σύντομα συμφωνία με την τρόικα και στο θέμα του συμψηφισμού των δανείων με τις καταθέσεις.

      http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=353642
      29/3/13

      Delete
  2. Στο σκαμνί ο Βγενόπουλος για τη Λαϊκή...Αρνήθηκε να αναστείλει τη δίωξη ο κύπριος γενικός εισαγγελές...

    Στις 18 Απριλίου καλείται να απαντήσει στο κατηγορητήριο για την υπόθεση των αξιογράφων στη Κύπρο ο πρόεδρος της MIG Αντρέας Βγενόπουλος. Σύμφωνα με τις δικαστικές διαδικασίες στη Κύπρο, αν απαντήσει ότι δεν αποδέχεται τις κατηγορίες θα γίνει ακροαματική διαδικασία που είναι ορισμένη για τις 16 Μαΐου.

    Το κατηγορητήριο επιδόθηκε στον Α. Βγενόπουλο στις 26 Φεβρουαρίου. Νωρίτερα οι δικηγόροι του είχαν ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα στη Κύπρο αναστολή ποινικής δίωξης αλλά αντιμετώπισαν την άρνηση του Πέτρου Κληρίδη.

    Η ιδιωτική ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας, του τέως εκτελεστικού αντιπροέδρου της, Ανδρέα Βγενόπουλου, και άλλων στελεχών της τράπεζας, καθώς και του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, με την κατηγορία της εξαπάτησης στην υπόθεση των αξιογράφων.

    Όπως υποστηρίζει, «οι κατηγορούμενοι όλοι μαζί ή ο καθένας ξεχωριστά ή σε συνεργασία μεταξύ τους, κατά ή περί τον Απρίλιο του 2010 στη Λευκωσία και σε ολόκληρη την Κύπρο συνωμότησαν και /ή συμφώνησαν μεταξύ τους με απάτη και/ή με δόλιο τρόπο ή μέσα και με ειδικό σχεδιασμό απόκρυψης ή παραπλάνησης και με δόλια τεχνάσματα να προωθήσουν τη διάθεση αξιογράφων κεφαλαίου και με αυτό τον τρόπο να καταδολιεύσουν το κοινό γενικά, περιλαμβανομένου και του παραπονουμένου, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ποσό της επένδυσής του».

    Μαν. Καλ.
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=353493
    28/3/13

    ReplyDelete
  3. Hollande: 'La austeridad condena a Europa a la explosión'....

    El presidente de Francia, François Hollande, reconoció este jueves que aunque no se previó que la crisis fuera a durar "mucho más tiempo del previsto (inicialmente)", apostar por mantener políticas de austeridad condena a Europa "a la explosión".

    "Los países europeos deben ser rigurosos, Francia en primer lugar, pero no austeros. Eso condena a Europa a la explosión, no sólo a la recesión", señaló en una entrevista concedida a la principal cadena pública, "France 2".

    En su cuarta comparecencia de este tipo desde que accedió al cargo en mayo del año pasado, y en un momento en que su popularidad está por los suelos, admitió que cuando se presentó a las elecciones conocía la situación y no la subestimó, pero destacó que entonces no se sabía que la crisis "iba a durar todavía mucho más de lo previsto" inicialmente.

    En línea con sus ideas subrayó que no pensaba llevar a cabo "una política que conduzca a Europa a la austeridad" y defendió por eso que el objetivo de reducir el déficit al 3% del PIB se cumpla en 2014 y no en 2013.
    Relación con Alemania

    Para Hollande, que dijo mantener con Alemania "una tensión amistosa", prolongar la austeridad a nivel europeo conlleva no solo "el riesgo de no lograr reducir los déficit", sino también "la certeza de tener gobiernos impopulares".

    "(La canciller alemana Angela) Merkel no tiene mis mismas ideas, pero los dos tenemos la obligación de que Europa avance", añadió el presidente, partidario también de acelerar los procedimientos a nivel europeo.

    Hollande, que dijo estar cansado de perder el tiempo, invitó a "ir más rápido", incluido en la solución de problemas como Chipre, pero aseguró que no está solo, sino respaldado en esa misma postura por "muchos gobiernos conservadores".

    "A Francia se la mira, se la espera", añadió en esta emisión especial, en la que dijo que sigue intentando que en cada Consejo Europeo "sea efectiva" la llamada "reorientación de Europa", y que él sigue teniendo confianza en las posibilidades de su país.

    http://www.elmundo.es/elmundo/2013/03/28/internacional/1364504767.html
    27/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γαλλία: προσπάθεια ανατροπής σκηνικού από τον Ολάντ....

      Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα προσπαθήσει σε λίγο να ανατρέψει το εις βάρος του διαμορφωθέν σκηνικό. Τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του, η κακή πορεία των οικονομικών σχεδίων της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας ήταν εκείνα που επέβαλλαν την τηλεοπτική συνέντευξη για να ανατραπεί η απώλεια εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Η συνέντευξη του Ολάντ θα δοθεί στο δεύτερο πρόγραμμα της γαλλικής τηλεόρασης, θα διαρκέσει 45 λεπτά και είναι η πρώτη που θα δώσει έπειτα από πολλούς μήνες.

      Ο Ολάντ βρίσκεται εδώ και δέκα μήνες στην προεδρία. Έχει εξοργίσει τους συντρόφους του με τις υπέρ των αγορών πολιτικές που ενίοτε προωθεί, τους επιχειρηματίες με την υψηλή φορολογία κι απέτυχε να καταπολεμήσει την ανεργία που φτάνει στο 10,6%. Τα ποσοστά δημοτικότητάς του έχουν πέσει γρηγορότερα από οποιουδήποτε άλλου προέδρου αγγίζοντας το 22%. Ελάχιστοι δε φρονούν πως μπορεί να καταφέρει να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του να μειώσει την ανεργία μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης, επειδή έχει διαμορφωθεί η άποψη πως ο Ολάντ περισσότερο μιλά παρά πράττει λίγοι εκτιμούν πως μόνο με τη συνέντευξη ο Γάλλος πρόεδρος θα καταφέρει να ανατρέψει το σκηνικό.
      http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=173520
      27/3/13

      Delete
    2. Φρ. Ολάντ: Η λιτότητα, σπρώχνει την Ευρώπη σε κοινωνική έκρηξη ...

      Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε απόψε ότι "η παραμονή στη λιτότητα, καταδικάζει την Ευρώπη σε έκρηξη", και ενθαρρύνει την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων.
      "Έχω αυτή την υποχρέωση να πω στους ευρωπαίους ηγέτες: σήμερα η παράταση της λιτότητας, δημιουργεί τον κίνδυνο να μην επιτυγχάνεται η μείωση των ελλειμμάτων και η βεβαιότητα ότι θα έχουμε αντιδημοφιλείς κυβερνήσεις τις οποίες οι λαϊκιστές θα καταπιούν την κατάλληλη στιγμή", τόνισε ο Ολάντ στη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση France 2.
      "Το ότι οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να είναι αυστηρές, το καταλαβαίνω απόλυτα, το να παραμένουν όμως στη λιτότητα, όχι, είναι σαν να καταδικάζουμε την Ευρώπη σε έκρηξη", σημείωσε.
      "Δεν θα κάνω μια πολιτική που οδηγεί την Ευρώπη στη λιτότητα", υποσχέθηκε ο αρχηγός του κράτους, προσθέτοντας: "Δεν θέλω η Ευρώπη να είναι ένα αναμορφωτήριο".
      Ερωτηθείς σχετικά με τις γάλλο-γερμανικές σχέσεις, έκανε λόγο για "μια φιλική ένταση", πρόσθεσε όμως ότι το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν "μια υποχρέωση και οι δυο, για να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη".
      Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Γαλλία δεν θα επιτύχει το στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2013, όπως είχε δεσμευτεί στους Ευρωπαίους εταίρους της.
      "Δεν θα πετύχουμε το 3%, διότι αν πιέσουμε τους ρυθμούς θα αναιρέσουμε την ελπίδα μιας επιστροφής στην ανάπτυξη", τόνισε.

      http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=31294
      27/3/13

      Delete
  4. Ανδρουλάκης: «Πρέπει να φτιάξουμε συμμαχία με όλες τις χώρες του νότου»....

    «Οι αποφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ δεν βοηθούν στο να υπάρξει ψυχραιμία στην ευρωζώνη, δυστυχώς επιδεινώνουν το πρόβλημα», τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

    «Το θέμα των καταθέσεων το άνοιξε η ίδια η απόφαση που πήρε το Eurogroup. Δυστυχώς πρέπει να κινηθούμε σε άλλο πλαίσιο αποφάσεων, δεν υπάρχει ο ιδεολογικός συσχετισμός των προοδευτικών δυνάμεων για να πάμε σε μια άλλη κατεύθυνση, όμως σε λίγο καιρό η βαθιά ύφεση και η μεγάλη ανεργία στις νότιες χώρες θα οδηγήσουν σε έναν συσχετισμό βιωμάτων» είπε κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ.

    «Εμείς ως Ελλάδα, ως ελληνισμός, πρέπει να διαχειριστούμε αυτόν τον συσχετισμό βιωμάτων, να φτιάξουμε συμμαχίες με όλες τις χώρες του νότου, απέναντι σε μια πολιτική, η οποία αντί να δίνει προοπτική στο εγχείρημα της Ευρώπης, δημιουργεί περαιτέρω ζητήματα. Πιστεύω ότι τα βιώματα αυτά θα γεννήσουν ιδέες, το ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ και την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά είναι οι ιδέες αυτές θα έχουν προοδευτικό πρόσημο και όχι ακροδεξιό πρόσημο, το οποίο παράγει μικρούς εθνικισμούς εντός της Ευρώπης».

    Εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι για μια δίκαιη κατανομή, η οποία δεν έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα. «Πρέπει από την ύφεση και τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία οι φόροι να κατανεμηθούν δικαιότερα στους πολίτες, διότι δυστυχώς, σε άλλη περίπτωση, οδηγούμαστε σε ένα κοινωνικό αδιέξοδο». ......http://www.tanea.gr/news/politics/article/5009208/androylakhs-prepei-na-ftiaksoyme-symmaxia-me-oles-tis-xwres-toy-notoy/
    31/3/13

    ReplyDelete
  5. Jacques Delors redoute une «génération perdue» européenne....

    [Dans une lettre ouverte, l’ancien président de la Commission européenne Jacques Delors et l’ancien Commissaire Antonio Vitorino proposent un triple pacte pour garantir la croissance et sortir l’Europe de la crise. Ils craignent une « génération perdue ».]

    Depuis maintenant cinq ans, le drapeau européen est en berne. Crise économique, croissance nulle ou négative, taux de chômage qui ne cesse d’augmenter, budgets plombés, déficits affolants… Des mesures doivent être prises et c’est au niveau national comme européen. Tous embarqués dans un même bateau qui coule… Pour Jacques Delors, ancien président de la Commission qui a notamment mené les Européens jusqu’au traité de Maastricht et à la monnaie unique, il y a urgence à agir. « Si la croissance ne se décrète pas, elle peut être durablement affaiblie lorsqu’on bafoue quelques principes élémentaires, qui forment autant de pactes à respecter ». Il explique son triple pacte publié par le Huffington Post comme suit :
    1. Stabilité et « confiance » financière

    Il faut « consolider le pacte de confiance financier ». Selon lui, l’Europe a un grand besoin de consolider et restructurer son système bancaire. Prenant exemple sur la crise chypriote, elle-même de nature bancaire, et sur la manière dont elle a été gérée, il insiste sur la nécessité de garder un lien de confiance entre les banques et ses clients. Or, celui-ci a été mis à mal par la proposition de taxer les épargnants.

    « Les autorités européennes ont commis une erreur d’appréciation en approuvant le principe d’une taxation de l’ensemble des dépôts placés dans les banques chypriotes, et pas seulement des plus importants d’entre eux. Elles ont su corriger cette erreur, qui a malheureusement affecté le pacte de confiance conclu entre les banques et leurs clients, au point de nourrir la crainte de l’extension d’un tel procédé à d’autres pays que Chypre ».

    « Le fait de mettre à contribution les déposants les plus riches dans des cas extrêmes (comme à Chypre) ne saurait par ailleurs constituer un précédent, comme l’a rappelé la BCE. Il est en tout cas crucial que de telles décisions soient expliquées et assumées de manière claire et que leur caractère exceptionnel soit souligné à chaque fois : c’est aussi sur ce point que les autorités européennes et nationales ont été prises en défaut dans le cas chypriote »

    Delors prône la mise en place d’une véritable union bancaire européenne. Au mécanisme de supervision des banques sous l’égide de la BCE qui est actuellement en train de se mettre en place, il explique qu’il est nécessaire de créer un mécanisme européen de garantie des dépôts et de résolution des crises bancaires.

    http://www.lesoir.be/217915/article/economie/2013-04-01/jacques-delors-redoute-une-%C2%ABgeneration-perdue%C2%BB-europeenne
    2/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin