Sunday, March 31, 2013

«Εκβίασαν την Κύπρο ν' αλλάξει σε μία νύχτα»

 

Ο ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο βρετανικό Warwick, συμφωνεί ότι ο γιγαντισμός του τραπεζικού συστήματος είχε καταστήσει τη χώρα ευάλωτη, αλλά καταγγέλλει τη βίαιη αποσάθρωσή του από την αλαζονεία των ισχυρών της Ευρωζώνης. Ρίχνει ευθύνες στην κυπριακή πλευρά για την αλόγιστη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα και στον Χριστόφια που συναίνεσε παθητικά στο κούρεμά τους 
«Οι ισχυροί της Ευρωζώνης φέρθηκαν με αλαζονεία σε μια μικρή χώρα, εκβίασαν την Κύπρο να αλλάξει οικονομικό μοντέλο σε μία νύχτα», λέει στην «Κ.Ε.» ο Χαρίδημος Τσούκας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, αλλά και στο βρετανικό War-wick.
Μιλά για τις ευθύνες των τραπεζιτών αλλά και της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο και επισημαίνει πως η γερμανική μονομέρεια υπονομεύει την ευρωπαϊκή ενοποίηση. «Αυτοί που βάζουν τα λεφτά παρακάμπτουν τη νομιμοποίηση που διέπει μια εθνική δημοκρατική πολιτεία. Αυτό οργίζει τους πολίτες και τροφοδοτεί τον αντιευρωπαϊσμό», υπογραμμίζει.
* Πώς φτάσαμε εδώ; Ποιος ευθύνεται για την κρίση;
- Θυμίζω μερικά απλά δεδομένα μετά την εισβολή του 1974. Η Κυπριακή Δημοκρατία καταστράφηκε οικονομικά: έχασε το 65% των ξενοδοχείων, το 41% των κτηνοτροφικών μονάδων, το 48% των εξαγωγικών προϊόντων. Για να σταθεί η οικονομία στα πόδια της έπρεπε να βρεθούν νέοι τομείς ανάπτυξης. Ο τραπεζικός τομέας ήταν ένας από αυτούς, ο σημαντικότερος. Η Κύπρος κατέστη ένα αξιοσημείωτο χρηματοπιστωτικό κέντρο (ιδιαίτερα για τους Ρώσους), οι τράπεζες γιγαντώθηκαν. Αυτή η γιγάντωση όμως κατέστησε τη χώρα ευάλωτη. Πρώτη παρατήρηση: αυτό που αποτελεί για μια χώρα ευλογία, μπορεί να καταστεί κατάρα όταν αλλάξουν οι συνθήκες. Δεύτερη παρατήρηση: αντί να επιδιωχθεί η βαθμιαία συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, συνέβη η βίαιη κατάρρευσή του. Μεγάλη ευθύνη γι' αυτό έχουν οι ισχυροί της Ευρωζώνης. Φέρθηκαν με αλαζονεία σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος και ουσιαστικά την εκβίασαν να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της εν μια νυκτί. Από την άλλη μεριά, οι κυπριακές Αρχές γνώριζαν τα σχέδια του Βορρά, αλλά δεν προετοιμάστηκαν. Εχω την εντύπωση, όμως, ότι η απόφαση για την Κύπρο είχε ήδη ληφθεί. Η Γερμανία ήθελε οπωσδήποτε συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση των τραπεζών και η Κύπρος ήταν η πρώτη, ανίσχυρη, όχι ιδιαίτερα συστημική χώρα στην οποία θα εφάρμοζαν ένα διαφορετικό από τα μέχρι σήμερα μοντέλα διάσωσης - το bail-in, το κούρεμα δηλαδή των καταθέσεων.
* Πόσο καθοριστικά συνέβαλε η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και το ελληνικό κούρεμα;
- Οι κυπριακές τράπεζες υπερεπεκτάθηκαν στην Ελλάδα και οι ευθύνες των εμπλεκομένων είναι σημαντικές. Σας διαβάζω από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Σιαρλή στον «Φιλελεύθερο» (14/3/2013): «Το πιο σημαντικό πρόβλημα που τελικά έσπρωξε την κυπριακή οικονομία πέρα από το όριο αντοχής της ήταν η υπερβολική τους έκθεση στην ελληνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, η τεράστια έκθεση στα ελληνικά ομόλογα [...] ήταν ένα τεράστιο λάθος που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Επίσης, η μεγάλη επέκταση των τραπεζικών εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Τεράστιο λάθος ήταν επίσης η έγκριση της συγχώνευσης των τραπεζών Μαρφίν και Εγνατίας με τη Λαϊκή Τράπεζα. Το τελειωτικό χτύπημα λαθών ήταν η αποδοχή από κυπριακής πλευράς της μετατροπής αυτών των τραπεζών από θυγατρικές της Λαϊκής σε υποκαταστήματά της. Ιδιαίτερα αν ένας αναλογιστεί ότι αυτό έγινε το 2011, όπου είχε ήδη διαφανεί ότι η έκθεση της Κύπρου στην ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επικίνδυνα επίπεδα». Θα 'θελα να προσθέσω κάτι ακόμα. Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων το 2012 (το PSI) επιβάρυνε τις κυπριακές τράπεζες με 4,5 δισ. Γιατί δεν διαπραγματεύθηκε τη συναίνεσή του στη σχετική απόφαση του Γιούρογκρουπ ο τότε πρόεδρος κ. Χριστόφιας; Οι ευθύνες του για ό,τι ακολούθησε είναι τεράστιες.
Μεθόδευσαν το bail-in
* Γιατί η Ε.Ε. θέλει την καταστροφή του χρηματοοικονομικού πυλώνα του νησιού; Του καζίνο, όπως το είπαν οι Γάλλοι.
- Η τρόικα επεδίωξε τη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα προκειμένου αυτός να καταστεί βιώσιμος. Αυτό το αποδέχθηκε και η κυβέρνηση Χριστόφια. Μην ξεχνάτε ότι, μετά το PSI, η Λαϊκή ήταν μια χρεοκοπημένη τράπεζα και οι ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών γενικότερα ανήλθαν σε 10 δισ. - το 60% του ΑΕΠ! Τα νούμερα είναι μεγάλα. Δεν θα έβλαπτε, βέβαια, αν ρωσικά και άλλα κεφάλαια στρέφονταν στη βόρεια Ευρώπη, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό ήταν το σημαντικότερο κίνητρο των δανειστών. Η γενικότερη στρατηγική τους ήταν το bail-in -και η Κύπρος η πρώτη εφαρμογή. Στην περίπτωση της Κύπρου, η στρατηγική αυτή υποβοηθήθηκε από μια «οριενταλιστική» αντίληψη για τους «πονηρούς» και «αναξιόπιστους» ανατολίτες που εμπλέκονται σε «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Αυτή η μιντιακή-ιδεολογική κατασκευή διευκόλυνε το σχεδιασμό των ισχυρών του Βορρά. Μπορούσαν να επιβάλουν τις μεθοδεύσεις τους ευκολότερα σε μια ηθικά-ιδεολογικά απαξιωμένη χώρα. Πίσω από την οικονομική πολιτική υπάρχει πάντα μια συγκεκριμένη ανθρωπολογία.
* Η οποία στοχεύει πού;
- Ο στόχος να συρρικνωθεί ο κυπριακός τραπεζικός τομέας δεν είναι εσφαλμένος. Τίθεται όμως από λάθος ανθρώπους. Δεν θα μας πει ο Σόιμπλε ή η Λαγκάρντ για το ποιο πρέπει να είναι το μέγεθος του τραπεζικού τομέα. Εκλέγουμε κυβερνήσεις για να το κάνουν αυτό. Βλέπετε όμως την αντίφαση; Σε ένα στρεβλό οικοδόμημα, όπως είναι η Ευρωζώνη, οι ισχυρές οικονομικά χώρες υπαγορεύουν στις λιγότερο ισχυρές πώς πρέπει να οργανώνουν την οικονομία τους. Με λίγα λόγια, αυτοί που βάζουν τα λεφτά παρακάμπτουν τη νομιμοποίηση που διέπει μια εθνική δημοκρατική πολιτεία. Αυτή η στάση οργίζει τους πολίτες του Νότου και τροφοδοτεί αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις.
* Τι επιδιώκει η γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη; Πόσο απειλείται η ευρωπαϊκή ενοποίηση;
- Εχει γραφεί αρκετές φορές και είναι σωστό: οι «καλβινιστές» Γερμανοί συμπεριφέρονται στους «διεφθαρμένους» Νότιους όπως συμπεριφέρθηκαν οι σύμμαχοι στην ηττημένη Γερμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: υπεραυστηρά, εξουθενωτικά, τιμωρητικά. Η Γερμανία αυτό που ξέρει να κάνει καλά είναι να επιβάλλει οικονομική πειθαρχία και κανόνες. Η τεράστια οικονομική ισχύς της δεν της επιτρέπει να αντιληφθεί την πολιτική διάσταση του ευρώ. Η ελίτ της Γερμανίας εξακολουθεί να κατατρύχεται από τις ενοχές του ναζιστικού παρελθόντος, που δεν της επιτρέπουν να ασκήσει πραγματική ηγεσία. Η οικονομική της μονομανία την εμποδίζει να σκεφτεί με ευρύτερους γεωπολιτικούς όρους. Το έθεσε εξαιρετικά ο πρώην καγκελάριος κ. Σμιτ, πέρυσι, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση (το αποδίδω ελεύθερα): «Το Αουσβιτς εμποδίζει τη Γερμανία να ηγηθεί πραγματικά της Ευρώπης». Η γερμανική μονομέρεια υπονομεύει την ευρωπαϊκή ενοποίηση. 

6 comments :

  1. Νομικές προκλήσεις για τους όρους διάσωσης....ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ FINANCIAL TIMES ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ....

    Ρώσοι δικηγόροι μελετούν τις επιλογές χρήσης νομικών μέσων για την προστασία των καταθέσεων πελατών τους στη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου, αναφέρει δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

    Η βρετανική οικονομική εφημερίδα είχε επικοινωνία με αρκετούς εξ αυτών, όπως γράφει, που ανέλυσαν πιθανές νομικές κινήσεις. Ακόμα και αν αυτές αποτύγχαναν, «θα θόλωναν περαιτέρω την ήδη περίπλοκη νομική κατάσταση που περιβάλλει τη διάσωση», όπως σχολιάζεται.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται στην προσφυγή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για το ζήτημα των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου και στην υπόθεση του προσωρινού διατάγματος απαγόρευσης του κουρέματος των καταθέσεων.

    Προσθέτει ότι επιχειρήσεις στην Ουκρανία, που διατηρούν την ανωνυμία τους, δηλώνουν ότι επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο νομικών προσφυγών ώστε να προστατεύσουν τις καταθέσεις τους και το δικαίωμα ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων τους.

    Εν τω μεταξύ, Ρώσος επιχειρηματίας δηλώνει στην εφημερίδα ότι την περασμένη Πέμπτη έλαβε τηλεφώνημα από Κυπρίους που προσφέρθηκαν να μεταφέρουν για λογαριασμό του καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ από τη Λαϊκή στην Ελληνική Τράπεζα, παρά την ισχύ των ελέγχων κίνησης κεφαλαίων. Σε αντάλλαγμα ζητούσαν 200.000 ευρώ.

    Ο επιχειρηματίας δηλώνει ότι αρνήθηκε, ενώ οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επισημαίνουν ότι δεν έχουν δει επίσημα στοιχεία παράνομων συναλλαγών στις κυπριακές τράπεζες.

    Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
    http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=232010&-V=articles
    01/04/2013 - 11:46

    ReplyDelete
  2. Выезжающие с Кипра люди могут вывезти с собой до 10 тысяч евро, но заплатив при этом штраф....

    НИКОСИЯ, 1 апреля. /Корр. ИТАР-ТАСС Алексей Бережков/.
    У входа в таможенную зону международного аэропорта кипрского города Ларнака бросается в глаза объявление на русском языке о том, что каждый пассажир имеет право вывезти с собой 1 тыс евро. Других видимых признаков того, что воздушные ворота страны, как и республика в целом, живет в состоянии чрезвычайной экономической ситуации, нет.

    Корр.ИТАР-ТАСС убедился в этом сам, побывав в аэропорту. В его залах не видно ни одного полицейского. Людей немного: сказывается то, что туристический сезон еще только начинается. Однако несмотря на внешне размеренный порядок работы, перемены произошли. И это касается прежде всего таможенного досмотра.

    Сотрудник таможенной службы Йоргос, в ведении которого находится проверка деклараций и возврат НДС на приобретенные иностранцами товары, сообщил, что в настоящее время каждый пассажир и его личные вещи досконально проверяются на предмет вывоза денег. "В первые два дня после открытия в прошлый четверг банков и введения ограничительных мер на движение капиталов таможенная служба действительно была усилена полицейскими, которые дежурили повсюду в аэропорту, - рассказал он. - Сейчас смены прежние, хотя хлопот у нас больше".

    На просьбу сообщить, какие действуют правила в отношении вывоза денег, Йоргос ответил, что в принципе, можно взять с собой до 10 тыс евро, но придется при этом заплатить штраф. Так, на сумму от 1 тыс до 3 тыс это - 50 евро, от 3 тыс до 5 тыс - 100 евро, а с 5 тыс до 10 тыс - 200 евро. Если же пассажир везет сумму свыше 10 тыс без специального разрешения ЦБ Кипра, то в этом случае она будет конфискована. Предусматривается также возможность задержания нарушителя на срок до 3 суток для дознания и выяснения источника средств. Йоргос отметил, что в его дежурство в субботу и сегодня подобных случаев не было. Старший сегодняшней смены Антонис также заявил, что он ничего не знает о задержаниях, хотя были случаи изъятия средств, превышающих 10 тыс евро. По его словам, уже со вторника ограничения на провоз денег могут быть ослаблены.

    http://www.itar-tass.com/c1/693058.html
    1/4/13

    ReplyDelete
  3. Ρουμανία: Αναστέλλεται η λειτουργία των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου στη χώρα....

    Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλεται η λειτουργία των υποκαταστημάτων της στην Ρουμανία για μία εβδομάδα, καθώς αναζητεί αγοραστή γι' αυτά στο πλαίσιο της διαδικασίας της αναδιοργάνωσής της βάσει της συμφωνίας της κυβέρνησης της χώρας με τους διεθνείς πιστωτές για την ‘διάσωση’ της κυπριακής οικονομίας.

    Η Τράπεζα Κύπρου ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία και των δεκατεσσάρων υποκαταστημάτων της στην Ρουμανία προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να πωληθούν. Έως ότου τα υποκαταστήματα αυτά ανοίξουν εκ νέου, οι πελάτες της Τράπεζας στη χώρα θα μπορούν να χρησιμοποιούν το δίκτυο των αυτόματων μηχανημάτων τραπεζικών συναλλαγών (ATM).

    Από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας, ένας εκπρόσωπός της είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «διαπραγματευτήκαμε μαζί τους μια καλή λύση με στόχο την προστασία των καταθετών στα υποκαταστήματά τους στη Ρουμανία. Διακόπτοντας τη λειτουργία της για μία εβδομάδα στη Ρουμανία, η Τράπεζα Κύπρου θέλει να βρει έναν αγοραστή για τη ρουμανική θυγατρική της. Ο αγοραστής θα παραλάβει όλες τις δραστηριότητές της εδώ, περιλαμβανόμενων και των αποταμιεύσεων».

    Οι αποταμιευτές στην Τράπεζα Κύπρου θα απολέσουν σχεδόν το 60% των καταθέσεων από 100.000 και πάνω για το ποσό που υπερβαίνει την ασφάλισή τους, όπως επιβεβαίωσε χθες η ΚΤ, βάσει των όρων του μνημονίου.

    Οι αποταμιευτές στην Ρουμανία «δεν θα υποστούν καμιά ζημία στις καταθέσεις τους μετά την πώληση της θυγατρικής» της Τράπεζας Κύπρου, είπε ο Αντριάν Βασιλέσκου, σύμβουλος του διοικητή του ρουμανικού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος.

    Δύο κυπριακές τράπεζες λειτουργούν σήμερα στην Ρουμανία: η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin, θυγατρική της Λαϊκής Τράπεζας. Μαζί οι δύο τράπεζες ελέγχουν κάτι λιγότερο από 1,3% του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος της βαλκανικής αυτής χώρας.

    Η ρουμανική κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί.

    Η αναστολή λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών αντιμετωπίστηκε ιδιαίτερα επικριτικά από τους πελάτες της στη Ρουμανία.

    «Είμαι αηδιασμένος», σχολίασε ο επιχειρηματίας Λαουρέντιου Βάμα προχωρώντας σε μια ανάληψη χρημάτων σε ένα ATM. «Δεν πουλάω συνάλλαγμα στην μαύρη αγορά για να μεταφέρω τόσα μετρητά επάνω μου. Αυτό πρακτικά εμποδίζει την δουλειά μου. Είμαι σύμβουλος σε έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ».

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=174036
    1/4/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στη βρετανική Τράπεζα Κύπρου μεταφέρονται οι καταθέσεις της Laiki Bank UK....

      Όλες οι καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου στη Βρετανία (Laiki Bank UK) θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου στη Βρετανία (Bank of Cyprus UK) και θα προστατεύονται από τη βρετανική νομοθεσία, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας (Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας).

      Η αρμόδια αρχή της Τράπεζας της Αγγλίας (Prudential Regulation Authority, PRA) ανέφερε ότι όλες οι καταθέσεις θα καλύπτονται από το βρετανικό πλαίσιο για τις αποζημιώσεις, το οποίο προστατεύει τις καταθέσεις έως 85.000 λίρες.

      «Η συμφωνία δεν επηρεάζει την πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και επομένως όλοι οι πελάτες που είχαν λογαριασμό στη Laiki Bank UK θα μπορούν να έχουν κανονικά πρόσβαση στα χρήματά τους και δεν χρειάζεται να κάνουν οτιδήποτε» σημειώνεται στην ανακοίνωση της PRA.

      http://www.tanea.gr/news/economy/article/5009574/sthn-trapeza-kyproy-sth-bretania-metaferontai-oi-katatheseis-sth-laikh-trapeza-sthn-idia-xwra/
      2/4/13

      Delete
    2. Στη Βρετανία γλυτώνουν το «κούρεμα»....ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.....

      Την προφύλαξη των περίπου 15.000 καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως ύψους ποσού, αποφάσισε η νέα εποπτική Αρχή του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

      Η πρώτη ενέργεια της Αρχής Προληπτικών Κανονισμών (PRA), που επισήμως άρχισε να λειτουργεί τη Δευτέρα, ήταν να ανακοινώσει πως οι λογαριασμοί καταθέσεων των πελατών της Λαϊκής στη Βρετανία μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τη Λαϊκή πρόκειται για λογαριασμούς συνολικού ύψους 270 εκατομμυρίων λιρών.

      Η νέα Αρχή υπάγεται στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας. Εκπρόσωπος της Τράπεζας δήλωσε ότι από τη στιγμή που η Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργεί ως θυγατρική, πλήρως εναρμονισμένη με τους βρετανικούς κανονισμούς, οι πελάτες της δεν επηρεάζονται από καμία απόφαση που αφορά την Κύπρο. Μεταξύ αυτών των προστατευμένων πελατών είναι πια και οι καταθέτες της τοπικής Λαϊκής.

      Επίσημη δήλωση της PRA αναφέρει πως οι μέχρι τώρα πελάτες της Λαϊκής Ηνωμένου Βασιλείου δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα και πως θα έχουν κανονική πρόσβαση στο λογαριασμό τους. Προσωρινά δε θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα υποκαταστήματα της Λαϊκής σε Λονδίνο και Μπέρμιγχαμ.

      Ωστόσο, εκτός προστασίας από την PRA παραμένουν οι πιστωτικοί λογαριασμοί, τα ενυπόθηκα και όλα τα υπόλοιπα δάνεια των πελατών της βρετανικής Λαϊκής, που θα έχουν την τύχη των αντίστοιχων στην Κύπρο.



      ΠΗΓΗ: THE GUARDIAN
      http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=232065&-V=articles
      02/04/2013 - 12:16

      Delete
  4. Κινεζικό... μπλόκο στο κούρεμα της Κύπρου...Νίκη στην πρώτη δικαστική μάχη....

    Φρένο στο κούρεμα των υψηλών καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες έβαλε δικαστήριο της Λευκωσίας που δικαίωσε Κινέζο επιχειρηματία, με καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».
    Τον Μάρτιο του 2013 ο Κινέζος επιχειρηματίας, Ρεν Τζιαντζούν, απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα. Λίγους μήνες πριν είχε μεταφέρει και καταθέσει στην Τράπεζα Κύπρου 15 εκατομμύρια ευρώ, καθώς, η κυπριακή Δημοκρατία, τα τελευταία χρόνια, στοχεύοντας να προσελκύσει επενδύσεις, δίνει τη δυνατότητα σε ξένους υπηκόους να γίνονται Κύπριοι υπήκοοι, εάν καταθέσουν σε εγχώρια τράπεζα μεγάλο χρηματικό ποσό που θα παραμείνει δεσμευμένο για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ υποχρεούνται να αποκτούν και μόνιμη κατοικία στο νησί.

    Εάν λοιπόν το ποσό αυτό αποσυρθεί πριν την παρέλευση αυτού του διαστήματος, η πολιτεία μπορεί να αναστείλει το πιστοποιητικό πολιτογράφησης ή και να ακυρώσει την ταυτότητα ή το διαβατήριο που απέκτησε ως Κύπριος υπήκοος.

    Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, μπροστά στον κίνδυνο να χάσει τις καταθέσεις του, ζήτησε την προστασία της Δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι, μαζί με τα εκατομμύριά του, κινδυνεύει να χάσει και την κυπριακή υπηκοότητα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ρεν Τζιαντζούν, εκπροσωπούμενος από τον δικηγόρο του Λουκή Παπαφιλίππου, κέρδισε την πρώτη δικαστική μάχη στο Δικαστήριο της Λευκωσίας, που άνοιξε νομολογιακό δρόμο και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=269027
    4/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin