Saturday, February 9, 2013

Χριστόφιας: «Θύμα διαβολής, διαστρέβλωσης και δυσφήμισης η Κύπρος»

Ομιλία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Με βαριά γλώσσα μίλησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, καταγγέλλοντας ότι η Κύπρος, αντί να συναντήσει κατανόηση για τα οικονομικά της προβλήματα, έγινε θύμα διαβολής, αποδεδειγμένης διαστρέβλωσης και δυσφήμισης με εργαλείο τις ρωσικές καταθέσεις.

Στο πλαίσιο αποχαιρετιστήριας παρέμβασής του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι κατόπιν ενδελεχών ερευνών από εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς καταδεικνύεται ότι νόμιμα έχουν γίνει οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο.


«Δυστυχώς, αυτή η εκστρατεία» τόνισε, «συνεχίζεται ακόμα, πράγμα που ζημιώνει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Ευρωζώνη και την Ένωση γενικότερα. Πρέπει να ομολογήσω ότι το γενικότερο αίσθημα ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στον κυπριακό λαό είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό κατατρεγμό. Θλίβομαι ειλικρινά για αυτή την κατάσταση και φεύγω πικραμένος».

«Η Κύπρος», πρόσθεσε ο Δημήτρης Χριστόφιας «εφαρμόζει μνημόνιο, χωρίς να έχει υπογράψει μνημόνιο και υπόκειται ο κυπριακός λαός σε μεγάλες θυσίες».

Ανέφερε ακόμη ότι «η Ε.Ε. και κάποια μέλη από την Ένωσή μας μάς έχουν παραπέμψει στη Ρωσική Ομοσπονδία για να συμβάλει στη δανειοδότηση της Κύπρου. Προς τούτο συνεργαστήκαμε στενά με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ο πρόεδρος Πούτιν μας έχει διαβεβαιώσει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνδράμει στη δανειοδότηση της Κύπρου υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η δανειοδότηση θα στηριχθεί και από την ΕΕ.».
9/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

---------

12 comments :

  1. Ενώπιον του Eurogroup η Κυπρος....


    Το θέμα των ισχυρισμών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος θα συζητηθεί εκ νέου στη σημερινή συνεδρία του Eurogroup.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα θα τεθεί και το ενδεχόμενο διορισμού ανεξάρτητου οίκου για τη διενέργεια έρευνας. Η Λευκωσία δηλώνει έτοιμη για οποιαδήποτε έρευνα από επίσημους διεθνείς θεσμούς και στη βάση των διεθνών κανονισμών.

    Στις Βρυξέλλες επίσης μεταβαίνει και η ομάδα του ΔΝΤ που ασχολείται με την Κύπρο, με επικεφαλής τη Ντέλια Βελκουλέσκου, για περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους ομολόγους της της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Από τις συνομιλίες δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη, καθώς από το ΔΝΤ δεν έχουν αρθεί οι ενστάσεις γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους, κι όπως είπε πηγή "εκτός ταμείου","ουσιαστικά οι συνομιλίες μετατίθενται για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην Κύπρο". Η ίδια πηγή εκτιμά ότι είναι πιθανή η ανακοίνωση διορισμού ανεξάρτητου μέρους για να ελέγξει την εφαρμογή των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους κανονισμούς για την παρεμπόδιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
    H Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα βρίσκεται επίσης, σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του Eurogroup και σε εκδήλωση προς τιμή του απερχόμενου Προέδρου Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ.

    ReplyDelete
  2. Την Τρίτη η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Δημήτη Χριστόφια στην Αθήνα.....

    Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική ηγεσία....

    Την τελευταία του επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί την Τρίτη στην Αθήνα ο Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο κ.Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Καμμένο, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε ότι πρόκειται για την τελευταία επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό και υπενθύμισε ότι και η πρώτη του επίσημη επίσκεψη ήταν και πάλι στην Αθήνα.

    «Είναι κατανοητοί οι λόγοι. Η Ελλάδα είναι το βασικό μας στήριγμα, με την Ελλάδα υπάρχει μια άριστη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια είναι πεποίθηση μας ότι οι σχέσεις αυτές έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο» πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο το πρωί της Τετάρτης.

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=497786

    ReplyDelete
  3. ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ! ......
    Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ Ε.Ε. ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ EΛΕΟΣ «ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ!.....

    Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΕΞΩΘΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ!

    Τελεσίγραφο έστειλε τη Δευτέρα το Eurogroup στη Λευκωσία, προειδοποιώντας την κυπριακή κυβέρνηση ότι εάν δεν συναινέσει εντός μιας βδομάδας στη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από ιδιωτικό οίκο, τότε δεν μπορεί να υπάρξει Μνημόνιο.

    Την ανακοίνωση για τον ιδιωτικό οίκο αξιολόγησης αλλά και για το χρονικό πλαίσιο μιας βδομάδας που παρέχεται προς τη Λευκωσία και την τρόικα, για να καταλήξουν στους «όρους της αξιολόγησης», έκανε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Ο Ολλανδός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Eurogroup έκρινε ως απαραίτητο «να γίνει όχι μόνο αξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου αλλά και της εφαρμογής του», αναφορικά με την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή δήλωσε σήμερα Τρίτη πως οι όροι εντολής που θα συμφωνηθούν με τον ιδιωτικό οργανισμό που θα διενεργήσει την αξιολόγηση του νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καθώς και της εφαρμογής του, θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της Κύπρου.

    Όπως ανέφερε, η συζήτηση για την Κύπρο στη χθεσινή σύνοδο αφορούσε μόνο το αίτημα κάποιων χωρών-μελών για τις ενέργειες που γίνονται από κυπριακής πλευράς όσον αφορά την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    Ο κ. Σιαρλή είπε ότι έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ομάδας εργασίας του Eurogroup αναφορικά με το αίτημα για διορισμό κάποιου ιδιωτικού οργανισμού, όπως για παράδειγμα ενός μεγάλου ελεγκτικού οίκου, με συγκεκριμένους όρους εντολής για να εξετάσει την πρακτική εφαρμογή των νομοθεσιών που αφορούν το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο.

    Ο κ. Σιαρλή είπε πως όταν πήρε το λόγο επανέλαβε ότι η κυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να ξανακαλέσει άμεσα διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Mοneyval και το FATF (Financial Action Task Force), που είναι εντεταλμένοι να κάνουν τέτοια έρευνα, για να επικαιροποιήσουν τις εκθέσεις τους όπως επίσης και να διευρύνουν τους όρους εντολής τους, όπου χρειάζεται, ώστε να βεβαιωθεί ότι οι νομοθεσίες υλοποιούνται και στην πράξη.

    Πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή επιχείρησε να προβάλει κάποιες ενστάσεις και ζήτησε από το Eurogroup η αξιολόγηση να γίνει από συντεταγμένα όργανα της ΕΕ ή του ΔΝΤ.

    Ωστόσο, ο κ. Σιαρλή δέχθηκε σκληρή επίθεση από το Eurogroup, το οποίο έθεσε τη διεξαγωγή της έρευνας από ιδιωτική εταιρεία ως «προαπαιτούμενο» για τη συνομολόγηση του κυπριακού Μνημονίου.

    Η ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)

    Έγκυροι πολιτικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι ο βαθύτερος στόχος της έρευνας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, το οποίο υποκινεί κυρίως η Γερμανική πλευρά, δεν έχει σχέση με την εξυγίανση αλλά με την ενοχοποίηση γενικώς και συλλήβδην της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Κύπρου, την πλήρη διάλυση του χρηματοπιστωτικού τομέα της και την τελική παράδοσή του σε μεγάλα ξένα χρηματιστικά συμφέροντα (ενώ θα έπρεπε να περάσει στα χέρια του Κυπριακού δημοσίου), την βίαιη και άμεση προώθηση σειράς λεγόμενων «διαρθρωτικών» αλλαγών στην κυπριακή οικονομία που θα επιφέρουν συνθήκες καταστροφικού «σοκ» και φυσικά τη διατάραξη των παραδοσιακών σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία!...................

    Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013.
    http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10996:2013-02-12-08-46-35&catid=37:di-evropi&Itemid=172

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΚΥΠΡΟΣ..Κυβέρνηση: Δεν αποδεχόμαστε ιδιωτική εταιρεία για έλεγχο.....

      Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν γίνονται αποδεκτά έλεγχος από ιδιωτική εταιρεία για το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ούτε η φιλολογία που αναπτύσσεται για κούρεμα καταθέσεων, έστειλε η Κυβέρνηση.

      Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι η κυβέρνηση ξεκαθάρισε με επιχειρήματα τα οποία υπέβαλε γραπτώς και στο Eurogroup, ότι στην Ευρώπη και διεθνώς, ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες από εντεταλμένες επιτροπές και οργανισμούς.

      Η Κυβέρνηση, τόνισε, καταδικάζει και απορρίπτει τις προσπάθειες που καταβάλλουν συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να εκβιάσουν την Κύπρο για να αποδεχθεί καινοφανείς και επικίνδυνες διαδικασίες.

      Ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε, τουλάχιστον οξύμωρο, κάποιοι Ευρωπαίοι να μην εμπιστεύονται Επιτροπές εντεταλμένες, όπως είναι η Money Val του Συμβουλίου της Ευρώπης και η οποία διενήργησε τέσσερις ελέγχους στην Κύπρο από το 1998, και να εμπιστεύονται ιδιωτικές εταιρείες.

      Αυτή η στάση, είπε, καταδεικνύει κακοπιστία και την ύπαρξη σκοπιμοτήτων και κακόβουλων προθέσεων σε βάρος της Κύπρου.

      Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κάλεσε παράλληλα τους καταθέτες να είναι ψύχραιμοι και ήσυχοι ότι οι καταθέσεις τους βρίσκονται σε ασφαλή χέρια.

      http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/64545

      Delete
  4. Χριστόφιας: Κατατρεγμένη η Κύπρος, Αποχωρώ Πικραμένος......

    Την απογοήτευσή του για τη στάση ορισμένων Ευρωπαίων προς την Κύπρο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ευ. Μεϊμαράκη.

    «Ομολογώ ότι φεύγω πικραμένος ως μέλος του συμβουλίου της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η Κύπρος νιώθει αυτή τη στιγμή «κατατρεγμένη».

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Λευκωσία προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες και επέκρινε εκείνους που, όπως είπε, «θυμήθηκαν τώρα τα περί ξεπλύματος χρήματος και μας έχουν στη γωνία, αρνούμενοι να υπογράψουν μαζί μας ένα μνημόνιο το οποίο κανείς δεν μπορεί να χειροκροτήσει».

    Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη και με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Σημειώνεται ότι η σημερινή επίσκεψη του κ. Χριστόφια στην Αθήνα είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη του στο εξωτερικό με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66776

    ReplyDelete
  5. «Υπουλα» παιχνίδια για το μέλλον της Κύπρου.....

    Της Ζέζας Ζήκου
    Εγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δραστικό «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων, που δημοσιοποίησαν χθες οι Financial Times, προκάλεσε σάλο εν όψει των κρίσιμων εκλογών που πραγματοποιούνται την προσεχή Κυριακή στην Κύπρο. Το έγγραφο, το οποίο μάλιστα φέρει την ένδειξη «εμπιστευτικό», που ετοιμάστηκε ενόψει της χθεσινής συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και μοιράστηκε σε αξιωματούχους της Ε.Ε., εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής «κουρέματος» στους καταθέτες στην Κύπρο, καθώς και στους κατόχους ομολόγων. Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα των F.T., το έγγραφο προκρίνει δραστική μείωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου ως μία από τις πιθανές λύσεις για τη διάσωσή της. Πάντως, χθες το Eurogroup ανέβαλε για τον Μάρτιο την απόφαση για τη διευθέτηση του προβλήματος διάσωσης της Κύπρου από την οικονομική καταστροφή.

    Ενα ακόμη σενάριο, που διατύπωσε ο νέος επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, προβλέπει τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού, στον οποίο θα μεταφέρονται στο μέλλον τα έσοδα της Κύπρου από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να ληφθούν υπ’ όψιν στις συνομιλίες για την οικονομική διάσωση της Κύπρου και στις εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους. Στο πλαίσιο ομιλίας του ενώπιον της Κάτω Βουλής του ολλανδικού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «πρέπει αρχικά να περιμένουμε τις πρώτες εξορύξεις, να δούμε πόσο είναι, τι είδους αέριο είναι και τι ποιότητας προτού προλάβουμε να το συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα». Εχουν προηγηθεί εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που θεωρούν ότι η Κύπρος θα μπορούσε να εξασφαλίσει από το φυσικό αέριο έσοδα ύψους 18 δισ. ευρώ και ενδεχομένως πολύ περισσότερα, δηλαδή από 100% έως 300% του κυπριακού ΑΕΠ. Σημειωτέον ότι στα 17,5 δισ. ευρώ έχει εκτιμηθεί το συνολικό κόστος του προγράμματος διάσωσης της Μεγαλονήσου, όσο είναι περίπου το ΑΕΠ της χώρας. Μία ημέρα πριν από την πρόταση Ντάισελμπλουμ, η Λευκωσία είχε υπογράψει συμφωνία με τη γαλλική ενεργειακή Total για έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Εχουν, άλλωστε, προηγηθεί ανάλογες συμφωνίες με την ιταλο-κορεατική κοινοπραξία ENI - KOGAS για έρευνες στα οικόπεδα 2, 3 και 9.

    Η λύση, λοιπόν, που αναφέρεται στο χθεσινό «έγγραφο» των Financial Times προβλέπει απώλειες στις μη ασφαλισμένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, καθώς και στους επενδυτές κατόχους κυπριακών ομολόγων. Εάν τελικά εφαρμοστεί η πρόταση αυτή θα οδηγήσει σε μείωση του πακέτου διάσωσης της Κύπρου στα 5,5 δισ. ευρώ από τα 16,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά, ενώ παράλληλα θα διαμορφώσει το κρατικό χρέος στο 77% του ΑΕΠ της χώρας έναντι 140% του αρχικού σεναρίου.......http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_12/02/2013_482790

    ReplyDelete
  6. «Υπουλα» παιχνίδια για το μέλλον της Κύπρου[II]...

    Της Ζέζας Ζήκου
    ........Ωστόσο, παρά τις χθεσινές διαψεύσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Β. Σιαρλή όσο και του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν, η εύλογη ανησυχία παραμένει. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως η επιβολή «κουρέματος» στους επενδυτές κατόχους κυπριακών ομολόγων και η συμμετοχή των καταθετών στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας δεν αποτελούν μέρος της πρότασης της Κομισιόν για τη διάσωση της νήσου. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, τόνισε ότι «ούτως ή άλλως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντισυνταγματική».

    Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα των Financial Times στόχος της συμμετοχής των ανασφάλιστων καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης είναι οι καταθέσεις ξένων επενδυτών, ιδίως από τη Ρωσία. Αλλωστε, προσθέτει, αρκετοί Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως φορολογικό παράδεισο τα τελευταία χρόνια. Με τον τρόπο αυτόν θα δινόταν απάντηση στην κριτική που προέρχεται κυρίως από τη Γερμανία (και τον κ. Σόιμπλε) για χρήση της Κύπρου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή. Σημειώνεται, ωστόσο, στο δημοσίευμα ότι η συμμετοχή των καταθετών δεν είχε συμπεριληφθεί σε άλλα προγράμματα κρατικών διασώσεων -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία- λόγω ανησυχιών περί κατάρρευσης τραπεζών.

    Επίσης, ένα ακόμη από τα σενάρια που διακινούνται, αφού το πρώτο θεωρείται επικίνδυνο, είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα μικρότερων ομολογιούχων αλλά όχι καταθετών, με στόχο τη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα σε ορίζοντα δεκαετίας. Και το τρίτο είναι να επιτραπεί στην Κύπρο να πουλήσει τις μετοχές των τραπεζών που περνούν στο κράτος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν επιτραπεί στο Ταμείο Διάσωσης να παράσχει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση για τις τράπεζες.
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_12/02/2013_482790

    ReplyDelete
  7. Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν το βρώμικο παιχνίδι με την Κύπρο.....

    Βρυξέλλες, Β. Δεμίρης

    Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν χθες στις Βρυξέλλες τα επικίνδυνα παιχνίδια ανώτατων κοινοτικών παραγόντων σε βάρος της Κύπρου, με αφορμή τα σενάρια για «κούρεμα» των καταθέσεων. Μετά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέiσελμπλούμ και τον Γάλλο υπουργό Oικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, οι οποίοι δεν έκριναν σκόπιμο να διαψεύσουν τη σχετική φημολογία, τη σκυτάλη πήραν ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν και ο Β. Σόιμπλε.

    Κληθείς να δώσει εγγυήσεις ότι οι καταθέτες δεν θα υποστούν απώλειες στην Κύπρο, ο Επίτροπος O. Ρεν απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Κομισιόν απορρίπτει «κούρεμα» του κυπριακού χρέους. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επεξεργάζεται οποιαδήποτε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε κούρεμα του κυπριακού χρέους», είπε ο Ολι Ρεν, ο οποίος υπογράμμισε ακόμη ότι «σταθερή θέση της Κομισιόν είναι ότι το ελληνικό κούρεμα του δημόσιου χρέους ήταν μια εξειδικευμένη και μεμονωμένη περίπτωση».

    Ο κ. Ρεν επανέλαβε αόριστα ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί δίκαια η κατανομή των βαρών αναφορικά με την αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επισήμανε ο Φινλανδός επίτροπος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να οριστικοποιηθεί σύντομα το κυπριακό Μνημόνιο.

    Στο ίδιο θέμα «απόλυτη σιωπή» ήταν η στάση που επέλεξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος όμως επανήλθε στο ζήτημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, τονίζοντας ότι «οι Κύπριοι θα πρέπει να καταλάβουν πως θα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα σε ένα πρόβλημα που είναι εσωτερικό».

    Το σκηνικό ασφυκτικών πιέσεων που στήνεται πέντε ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές είναι πρωτοφανές. Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, λειτουργώντας ως ελεγχόμενος του Βερολίνου, καταπατά κάθε έννοια αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων, επιβεβαιώνοντας όσους εξέφραζαν φόβους για την απώλεια ενός συμμάχου των αδύναμων με την αποχώρηση του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.-
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=112993343

    ReplyDelete
  8. «Πλυντήριο» για βρώμικο χρήμα από Ρωσία η Κύπρος .....ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΚΟ......

    «Πλυντήριο» για ξέπλυμα βρώμικου ρωσικού χρήματος χαρακτηρίζει σε έκθεσή της, η μη κυβερνητική οργάνωση Global Financial Integrity με έδρα τις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με την έκθεση, «η Κύπρος με ΑΕΠ 23 δισ. δολαρίων έστειλε 129 δισ. στην Ρωσία το 2011».

    Όπως αναφέρεται, η Ρωσία από το 1994 καταγράφηκαν «παράνομες» εκροές 212 δισ. δολαρίων και παράνομες εισροές 553 δισ. δολαρίων.

    (πηγή: Euobserver.com)
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63782308

    ReplyDelete
  9. ΚΥΠΡΟΣ: Ήρεμοι επενδυτές-καταθέτες......Η αντίδραση σε τράπεζες και ομόλογο δείχνουν πως ο Γ. Ντίσελμπλόεμ δεν επηρέασε τις αγορές....

    Παρά τις πρώτες ανησυχίες, αλλά και τον πανικό που προκλήθηκε ανάμεσα σε τραπεζικούς κύκλους για τη πιθανή φυγή καταθέσεων από την Κύπρο, μετά τις δηλώσεις του φρέσκου προέδρου του Eurogroup, Γιόρεν Ντίσελμπλοεμ, η σημερινή ημέρα έφερε κάποια ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα.

    Πάντως, έξοδος καταθέσεων φαίνεται να έχει καταγραφεί, σύμφωνα με σχόλια από τραπεζικές πηγές, αλλά η έξοδος αυτή ήταν μάλλον περιορισμένη και δεν ήταν αρκετή για να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα. Επιπλέον, σημειώνεται πως η τάση που διαφάνηκε εδώ και μερικούς μήνες, για μετατόπιση καταθέσεων εντός του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, φαίνεται να συνεχίζεται.

    Την ίδια ώρα, ξένοι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν τρομοκρατηθεί από την άτσαλη τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος αφήνει στο τραπέζι το ζήτημα του κουρέματος επενδύσεων. «Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απλά άστοχο, αλλά θα αποτελούσε αυτοκτονία για την Ευρωζώνη», σχολίασε στην «Κ» μεγάλος ξένος επενδυτής με τοποθέτηση στο κυπριακό ομόλογο.

    Επιπλέον, σχολιάζεται πως ένα κούρεμα καταθέσεων θα επέφερε μικρό όφελος το οποίο μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα θα περιοριστεί σε μία μόνο τράπεζα. «Δεν θα ήταν λογικό να δημιουργηθεί ένα τόσο επικίνδυνο προηγούμενο την ώρα που υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για το χρέος και τις ίδιες τις τράπεζες», σχολίασε η ίδια πηγή.

    Η αντίδραση των αγορών τις τελευταίες 48 ώρες επιβεβαιώνουν πως οι ξένοι επενδυτές δεν φοβούνται την φυγή καταθέσεων. Το ομόλογο ΕΜΤΝ με λήξη το 2015 παραμένει τελευταίου εξαμήνου, παρά την πτώση που καταγράφηκε στην τιμή του χτες και σήμερα. Παρομοίως, το ομόλογο που ωριμάζει το 2020 έχει υποχωρήσει μετά τη διάσκεψη τύπου του Eurogroup, αλλά αυτή την εβδομάδα παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.

    Η στήριξη που δίνει η αγορά στο κυπριακό χρέος, δείχνει πως δεν επικρατεί έντονη ανησυχία για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ή τουλάχιστον πως οι ανησυχίες δεν επιδεινώθηκαν ουσιαστικά μετά την άρνηση Ντίσελμπλόεμ να θέσει εκτός συζήτησης την πιθανότητα κουρέματος καταθέσεων.

    Ο εκνευρισμός που δημιούργησε πάντως ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, δεν περιορίζεται στην Κομισιόν και την ΕΚΤ, αλλά επεκτείνεται και στους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν «άπειρη και χωρίς σοφία» την στάση του. Αντίθετα, άλλοι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν κυπριακό ομόλογο στην δευτερογενή αγορά, έδειξαν απογοητευμένοι διότι οι δηλώσεις του κ. Ντίσλεμπλόεμ «δεν έριξαν τις τιμές» όσο θα ήλπιζαν οι ίδιοι. «Οι συνεχείς αναφορές, την ώρα μάλιστα που το μνημόνιο έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί, έχουν κουράσει και οι αγορές δεν δίνουν πλέον την ίδια σημασία στις δηλώσεις».

    Σε κάθε περίπτωση, οι κίνδυνοι παραμένουν για την Κύπρο, κυρίως όσον αφορά στην απώλεια καταθέσεων. Γι αυτό και οι επόμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πλέον εγκλωβισμένη στο προεκλογικό κλίμα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για καθησυχασμό των επενδυτών και καταθετών.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=122954

    ReplyDelete
  10. Σκανδαλώδες δημοσίευμα......Focus: «Βάλτος» ξεπλύματος βρώμικου χρήματος η Κύπρος!.....

    Σκανδαλώδες δημοσίευμα από το «Focus»! Ως ένα από τα μεγαλύτερα «πλυντήρια» ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για Ρώσους εγκληματίες χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό τις κυπριακές τράπεζες.

    Οι συντάκτες του περιοδικού επικαλούνται μάλιστα, έκθεση της δεξαμενής σκέψης "Global Financial Integrity" (GFI), η οποία εξετάζει τα διεθνή οικονομικά ψεγάδια, και ρίχνει τους προβολείς στο μέρος των κυπριακών τραπεζών.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=257237

    ReplyDelete
  11. Cyprus goes to polls to elect president to seal bailout deal.....

    (Reuters) - Cypriots went to the polls on Sunday to elect a president who will have to take responsibility for negotiating a financial rescue to save the small island nation from a bankruptcy that would reignite the euro zone debt crisis.

    Cyprus' worst economic crisis in four decades has blown away the island's divided status as the main issue in this year's elections, which conservative leader Nicos Anastasiades is tipped to win.

    Polls show Anastasiades, the most pro-bailout figure among the main presidential contenders, has a 15-point lead over his closest leftist rival, Stavros Malas, but may not secure the outright majority needed to avoid a run-off a week later.

    Election officials said voting started without a glitch at 0500 GMT (0700 Nicosia time). Final results were expected by 1830 GMT (2030 Nicosia time).

    The quandary posed to just over half a million voters facing a grim economic future featured prominently in newspaper headlines. "The country has already entered a bleak era, and it is uphill from here," the daily Phileleftheros said in an editorial.

    Anastasiades has promised a quick agreement with the European Union and International Monetary Fund on a bailout, a deal investors want thrashed out before the island's troubles derail progress made in shoring up the rest of the euro zone's periphery.

    Nailing down a deal has proven tricky because almost any way of solving the crisis - from restructuring debt to slapping losses on banks - could set a precedent for other troubled states and hurt fragile confidence in financial markets.

    Fears that the island will never be able to pay back its debt and German misgivings about its commitment to fighting money laundering have further complicated talks on a rescue, which have dragged on for eight months.

    "Everything is at stake, like it has never been before," said Kyriakos Iacovides, publisher of the Cyprus Mail newspaper.

    "The country must be rebuilt, Cyprus must be rehabilitated in the EU. We need a strong leadership to rebuild the country."

    Cyprus sought financial help last year after its banks suffered huge losses from Greece's sovereign debt restructuring. The island, which has been shut out of international financial markets since May 2011, needs about 17 billion euros in aid - a sum worth as much as its entire economy........http://www.reuters.com/article/2013/02/17/us-cyprus-idUSBRE91G01W20130217?feedType=RSS&feedName=worldNews&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Reuters%2FworldNews+%28Reuters+World+News%29


    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin