Wednesday, February 27, 2013

Νομοσχέδιο στη Βουλή για τα κληροδοτήματα

Νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας και τη διαφανή λειτουργία των εθνικών κληροδοτημάτων και ιδρυμάτων πρόκειται να προωθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή, με στόχο να βάλει τέλος σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης, που επί δεκαετίες έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά αλλά και απώλεια τεράστιων εσόδων για το κράτος.
Η αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου που θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών απασχόλησε σε χθεσινή σύσκεψη τους τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, το γενικό γραμματέα διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γ. Σούρλα και το γ. γραμματέα δημόσιας περιουσίας Αβ. Γούναρη, όπου διαπιστώθηκε η σοβαρότητα του ζητήματος καθώς αφορά περίπου 15.000 κοινωφελείς περιουσίες (κληροδοτήματα και ιδρύματα) που η αξία τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

Έρευνες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες τόσο σε επίπεδο οικονομικών ελεγκτικών μηχανισμών, όσο και σε επίπεδο δικαιοσύνης,. Κατέδειξαν ένα καθεστώς ασυδοσίας σε πολλές περιπτώσεις, με παρανομίες, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξετάστηκαν στη σύσκεψη οι σχολάζουσες κληρονομικές (όπου ο κληρονόμος είναι άγνωστος ή δεν είναι βέβαιο αν αποδέχεται την κληρονομιά) ξεπερνούν τις 3.000 και η αξία τους υπολογίζεται περίπου στα 4 δισ. ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές η διαδικασία εκκαθάρισης που ακολουθείται μέσω δικαστικών και άλλων κρατικών διαδικασιών, απαιτεί χρονικό διάστημα από 10 έως 30 χρόνια (!) όπως έχει καταδείξει η κοινή πείρα. Και με βάση αυτούς τους ρυθμούς χελώνας, με το σήμερα ισχύον πλαίσιο οι εκκαθαρίσεις του συνόλου των κοινωφελών περιουσιών θα χρειαστούν πολλές ακόμα δεκαετίες.
.imerisia.gr
27/2/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin