Sunday, February 24, 2013

Ψήφισαν κομματικά κι όχι εθνικά

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η σημερινή δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις. Παρά το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στους δημοσκόπους, που έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι στον πρώτο γύρο εναντίον του ανεξάρτητου υποψηφίου, Γιώργου Λιλλήκα, η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι του αριστερού αντιπάλου του, Σταύρου Μαλά, ο οποίος βασικά επελέγη από το ΑΚΕΛ για να... χάσει. Λίγη σημασία έχει ποιος εκ των δύο θα κερδίσει τις σημερινές εκλογές, διότι έχουν ταυτόσημες απόψεις και στο Κυπριακό και στο θέμα της οικονομίας. Οι κ. Αναστασιάδης και Μαλάς ψήφισαν το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, που οδηγούσε το νησί στην αγκαλιά της Τουρκίας, ενώ και οι δύο υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό ΔΝΤ-ΕΕ, που θα φέρει φτώχεια, δυστυχία και εξαθλίωση στον κυπριακό λαό.

Οι Κύπριοι ψηφοφόροι επέλεξαν να «στείλουν» στον σημερινό δεύτερο γύρο τους εκπροσώπους του πολιτικού κατεστημένου, οι οποίοι από κοινού με τους τραπεζίτες, κατέστρεψαν την οικονομία. Για αυτή τους την απόφαση ελέγχονται, διότι δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν. Επέλεξαν να ψηφίσουν κομματικά, όχι εθνικά, και θα είναι αργά όταν κτυπήσει με άγριο τρόπο η κρίση.
Με δεδομένες τις θέσεις των δύο υποψηφίων, είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των πολιτών που αρνήθηκαν να στηρίξουν τους εκπροσώπους του πολιτικού και τραπεζικού κατεστημένου. Λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι πιο εύκολη η επιβολή σχεδίων, ίδιων ή παρόμοιων με το απαράδεκτο κείμενο του Κόφι Ανάν. Το τελευταίο διάστημα δημοσιοποιήθηκαν ο απαιτήσεις των Βρετανών, που εκφράζονται μέσω των εφημερίδων τους, για λύση του Κυπριακού με αφορμή την κρίση. Ο κ. Αναστασιάδης, όπως έδειξε η στάση του το 2004, δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να υποστηρίξει λύσεις που εξυπηρετούν την Τουρκία. Βεβαίως, υποστηρίζει και επιμένει πως έχει αλλάξει τις θέσεις του και ότι το σχέδιο Ανάν είναι παρελθόν.
Προσωπικά δυσκολεύομαι να τον πιστέψω, διότι έχω μελετήσει τα αμερικανικά έγγραφα, στα οποία παρουσιάζεται αδιόρθωτος και με τις ίδιες απαράδεκτες θέσεις...
.ethnos.gr
24/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Ζαν Φρανσουά Δρεβέ: «Από τη μη λύση του κυπριακού χάνουν και οι δύο πλευρές».....

    Την εκτίμηση ότι η μη λύση Κυπριακού δεν είναι λύση, διότι χάνουν και οι δυο πλευρές στο νησί, εκφράζει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Ζαν Φρανσουά Δρεβέ, τέως ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγγραφέας δύο βιβλίων για την Κύπρο.

    Επισημαίνει πως, αν αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός, οι Τουρκοκύπριοι θα δεχτούν έναν βιώσιμο συμβιβασμό, αλλά όσο οι Τουρκοκύπριοι καθοδηγούνται από την 'Αγκυρα δύσκολα θα αποδεχθούν διευθέτηση του Κυπριακού.

    Σχολιάζοντας τη σημερινή οικονομική κατάσταση δηλώνει ότι η διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αναπόφευκτα πιο περιορισμένη. Βλέπει την εξεύρεση υδρογονανθράκων ως μέγιστο εργαλείο για επανένωση της Κύπρου, διότι, όπως εξηγεί, «θα έλθουν πολλά χρήματα, αλλά αυτό θα γίνει σε κάποια χρόνια, όχι τώρα».

    Ο κ. Δρεβέ εκτιμά ότι είναι δύσκολο για την Ευρωζώνη να διώχνει ένα μέλος της, επειδή δεν έκανε αυτά που του εισηγήθηκε η τρόικα. «Βέβαια η τρόικα είναι μια οδυνηρή διαδικασία, αλλά γίνεται με διαπραγματεύσεις, δεν επιβάλλεται», σημειώνει.

    Στο ερώτημα, κατά πόσο υπάρχει ελπίδα επίλυσης του κυπριακού όσο είναι στην εξουσία στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Δρεβέ απαντά:

    «Ο Ερντογάν είναι πολύ πετυχημένος στην Τουρκία, έχει την πλειοψηφία. Η πρόθεσή του είναι να αλλάξει το σύνταγμα για να αποκτήσει μεγάλη δύναμη ο Πρόεδρος και να εκλεγεί Πρόεδρος. Είναι αρκετά δυνατός για να μπορεί να διαπραγματευτεί μια καλύτερη λύση του Κυπριακού, αλλά δεν βλέπω καμιά πρόθεση να το κάνει αυτή τη στιγμή. Είναι αρκετά δυνατός να πετύχει μια δίκαιη λύση και να εξηγήσει στους Τούρκους ότι δεν υπάρχει πια λόγος να διαιωνίζεται το Κυπριακό».

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=259417
    24/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin