Wednesday, February 6, 2013

Νέες αλυτρωτικές… κορώνες περί «μεγάλης Αλβανίας»!

Αλυτρωτικές… κορώνες πέταξε για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, προκαλώντας για άλλη μια φορά την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε, «οι σημερινοί Αλβανοί έχουν χωριστεί σε 5 χώρες», συμπεριλαμβάνοντας και την δική μας, αφού είπε, ότι τα σύνορα της Αλβανίας ξεκινούν από την Πρέβεζα (!), μια δήλωση που είχε κάνει και κατά την επέτειο των 100 ετών από την ανεξαρτησία της Αλβανίας και παραλίγο να προκληθεί θερμό διπλωματικό επεισόδιο.
Ο ακραίος εθνικισμός, στον οποίο επιδίδεται ο Μπερίσα, έχει αιτία, τις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Αλβανία, σε περίπου 4 μήνες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί να βγει ο καθένας και να εξαπολύει εθνικιστικές κορώνες, για δικούς του σκοπούς, «βαφτίζοντας» την Ήπειρο Αλβανική!



Αλαζονικό ύφος…
Ο Μπερίσα έδωσε το «παρών» στην 49η Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο και μίλησε εκ μέρους της Αλβανίας για την «Ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο».
Στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Αλβανοφοβία είναι μία στάση προς τους Αλβανούς και είναι δρώσα και απειλεί σοβαρά τη σταθερότητα στην περιοχή. Αν κοιτάξετε το χάρτη της Ευρώπης δεν βρίσκεται άλλη χώρα η οποία να περιβάλλεται από τη θάλασσα και άλλες πέντε χώρες, όπως είναι η Αλβανία, όπου οι σημερινοί Αλβανοί έχουν χωρισθεί σε 5 χώρες».
Ακόμη, με αλαζονικό ύφος υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι λεπτή στην περιοχή εξαιτίας των Αλβανών. «Είναι ένα έθνος που χωρίζεται σε πέντε κράτη, ένα από αυτά είναι και η Ελλάδα. Αλλά θέλουμε να κοιτάξουμε στο μέλλον ωστόσο μας εμποδίζει η αλβανοφοβία, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία» είπε!

.proinoslogos.gr
6/2/13

4 comments :

  1. Συνάντηση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.......

    Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος 2013

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με τους οποίους συζήτησε τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη της Μειονότητας.

    Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας, για στήριξη και συμπαράσταση προς την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία θα πράξει κάθε τι δυνατόν, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του Ελληνισμού της Αλβανίας.

    http://www.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/sunantese-upeks-abramopoulou-me-ekprosopous-tes-ellenikes-ethnikes-meionotetas-sten-albania.html

    ReplyDelete
  2. «Μαζέψτε τις εθνικιστικές κορώνες» προειδοποιούν οι ΗΠΑ τους αλβανούς πολιτικούς......

    Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ξεκάθαρα τους ηγέτες της συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ Αλβανίας να σταματήσουν να υποδαυλίζουν τον εθνικισμό έναντι των γειτονικών χωρών κατά την προεκλογική περίοδο επειδή δημιουργούν κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα εξαπολύει συστηματικά εθνικιστικές φραστικές επιθέσεις σε γειτονικά κράτη, στα οποία διαμένουν εκατομμύρια Αλβανοί.

    Τον περασμένο Νοέμβριο ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών μποϊκόταρε τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Αλβανίας στα Τίρανα, αφού ο Μπερίσα αποκάλεσε "αλβανική γη" περιοχή εντός των ελληνικών συνόρων. Στον εορτασμό δεν παρέστη ούτε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι Αλβανοί.

    Σε υπόμνημα που στάλθηκε στον αλβανό υπουργό Εξωτερικών, στο οποίο αναφέρονται αρκετές εφημερίδες σήμερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι οι ηγέτες της Αλβανίας τσαλαβουτούν σε "δυνητικά επικίνδυνες" περιοχές, δεδομένης της ιστορίας των εθνικών συγκρούσεων στα Βαλκάνια.

    Τέτοια σχόλια "όχι μόνο προωθούν εμπρηστική συμπεριφορά και αποσπούν την προσοχή από τις προτεραιότητες της περιοχής, αλλά και υποδαυλίζουν δυνητικά τη βία, διαβρώνουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και επηρεάζουν τις σχέσεις μας" αναφέρει το υπόμνημα.

    Ακόμη πιο ξεκάθαρα διαμηνύει στους αλβανούς πολιτικούς "να μην εμπλακούν με τις υποθέσεις της Σερβίας" που βρίσκεται εν μέσω ευαίσθητων συνομιλιών για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Κόσοβο με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. Η πλειονότητα του αλβανικού πληθυσμού αποσκίρτησε από τη Σερβία το 1999.

    Πηγή: Reuters
    http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=344026

    ReplyDelete
  3. Μπερίσα: «Ο αλβανικός εθνικισμός είναι πολιτισμένος εθνικισμός».......

    Ως «απάντηση στις επικρίσεις της Ουάσιγκτον» για την εθνικιστική ρητορική της τελευταίας περιόδου από την αλβανική πολιτική ηγεσία ερμηνεύουν τα ΜΜΕ στα Τίρανα τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας Σαλί Μπερίσα, στο κοινοβούλιο.

    "Ο αλβανικός εθνικισμός είναι ένας πολιτισμένος εθνικισμός, που βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, με βάση το πνεύμα της ελευθερίας, το ζωτικό εθνικό συμφέρον, που δεν μπορεί ποτέ να νικηθεί. Ο αλβανικός εθνικισμός είναι το κίνητρο και η δύναμη του κάθε πολίτη, του κάθε πολιτικού αυτής της χώρας για την πραγματοποίηση των ευγενών στόχων του έθνους μας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που θα εκπληρώσει τις προσδοκίες γενεών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια. Ο εθνικισμός αυτός δεν βασίζεται σε εδαφικές διεκδικήσεις και δεν έχει στη βάση του το δόγμα της εξόντωσης ούτε τη φοβία απέναντι στους άλλους. Είναι απλώς ένας εθνικισμός με βάση τις αξίες των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερίσα.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός προέβη στις παραπάνω δηλώσεις στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της αλβανικής βουλής για τα πέντε χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, την οποία και χαρακτήρισε ως «το πιο σημαντικό γεγονός της εθνικής μας ιστορίας».

    Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
    Πηγή: ΑΠΕ
    http://www.zougla.gr/kosmos/article/mperisa-o-alvanikos-e8nikismos-ine-politismenos-e8nikismos
    Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013, 23:06

    ReplyDelete
  4. «Μεγάλη Αλβανία» οραματίζεται ανερχόμενο αλβανικό κόμμα ....

    Ελληνικά τοπωνύμια όπως είναι γνωστά στα αλβανικά μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς αν κοιτάξει λίγο πιο προσεκτικά τους τοίχους του γραφείου όπου στεγάζεται το κόμμα του εθνικιστή πολιτικού Κρέσνικ Σταχίου στα Τίρανα. Korfuzi για Corfu (Κέρκυρα), Janina για Ιωάννινα, Selaniku για Θεσσαλονίκη και Çamëria για ένα κομμάτι της Ηπείρου είναι μερικά από τα ελληνικά τοπωνύμια που διακρίνει κανείς στο λογότυπο του κόμματος. Και όχι μόνο... Εύκολα διακρίνονται τοπωνύμια που ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της Αλβανίας και εκτός από την Ελλάδα βρίσκονται στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

    Οι Αλβανοί θεωρούν ότι αυτές οι περιοχές τους ανήκουν, από τους Βαλκανικούς Πολέμους και αρκετοί εξακολουθούν να κατοικούν σε κάποια απ’ αυτά τα μέρη ως μειονότητες, στα 100 χρόνια αφότου ορίστηκαν τα σύνορα της Αλβανίας.

    “Αν οι Αλβανοί θέλουν να ζήσουν στο μέλλον με τους Έλληνες, τους Σέρβους, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), τι τους εμποδίζει να αφαιρέσουν τα σύνορα μεταξύ τους;”, είπε ο Σταχίου σε συνέντευξη στο Reuters.

    Ο Σταχίου υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να ενοποιηθούν η προεκλογική του καμπάνια βρίσκει απήχηση μεταξύ των φτωχών Αλβανών.

    Εξάλλου και ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ανεξαρτητοποίηση της Αλβανίας, είχε αναφερθεί σε πόλεις της Ελλάδας, της Σερβίας, του Μαυροβούνιου και της ΠΓΔΜ ως “αλβανικά εδάφη”.

    Στο μεταξύ, κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Σταχίου, ο οποίος ήταν πρώην δικαστής, “Κόκκινη και Μαύρη Συμμαχία” θα καταλάβει την τρίτη θέση στις εκλογές της 23ης Ιουνίου και θα μπορούσε να παίξει ρόλο-κλειδί στο σχηματισμό κυβέρνησης.

    Πληροφορίες από Reuters
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=358647
    18/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin