Friday, February 1, 2013

Καταλήψεις και παραιτήσεις για την «Αθηνά» σε ΑΕΙ - ΑΤΕΙ

Παπαματθαίου Μάρνυ
Παραιτήσεις και έντονες αντιδράσεις, από μια μικρή όμως μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας και των τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ακολούθησαν την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας.

Κατάληψη για τη Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου, αποφάσισε το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Την έντονη αντίθεσή της για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων του Ιδρύματος εκφράζει με ανακοίνωσή της και η διοίκησή του.

«Στην ουσία απομακρύνονται από αυτό ολόκληρες σχολές, όπως η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεται το μεγαλύτερο τμήμα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, το οποίο περιλαμβάνει τμήματα με ιστορική παράδοση, συνέχεια και σημαντικότατη συνεισφορά στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Έτσι, θυσιάζονται στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων πολυέξοδες εγκαταστάσεις και εξειδικευμένος εξοπλισμός, ένα ολόκληρο αγρόκτημα 1.000 στρεμμάτων το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, αλλά και τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχει η στρατηγική θέση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τόσο πλησίον μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας, όσο και σε απόσταση αναπνοής από τις γεωργικά και κτηνοτροφικά παραγωγικές περιοχές των όμορων νομών της Ημαθίας και της Πέλλας» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Παραιτήσεις λόγω «σοβαρών κοινωνικών αναταράξεων»

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τα τμήματα του οποίου απορροφώνται από άλλα Ιδρύματα, ανακοίνωσαν σήμερα την παραίτησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχετική πρόταση του υπουργείου Παιδείας.

«Μετά από λεπτομερή μελέτη των προτάσεων που αφορούν το Ίδρυμά μας, διαπιστώνουμε ότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο που είχε αποδεχθεί η ΔΕ μετά τη διαβούλευσή μας με το υπουργείο Παιδείας στις 27.12.2012, από το οποίο ουδέποτε υπήρξε διαφορετική τοποθέτηση μέχρι σήμερα» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ύστερα από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος.

«Το ανωτέρω σχέδιο περιελάμβανε συγχωνεύσεις ομοειδών Τμημάτων του Ιδρύματός μας σε μια προοπτική συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το σχέδιο αυτό πληρούσε βασικά επιστημονικά κριτήρια βιωσιμότητας και διοικητικής ενίσχυσης των ακαδημαϊκών μονάδων, καθώς τα οκτώ Τμήματά μας συνενώνονταν σε τέσσερα με ανάλογες κατευθύνσεις των παλαιών Τμημάτων και ταυτόχρονα δεν προκαλούσε σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις. Το σημερινό σχέδιο προτάσεων φαίνεται να μην υπακούει σε επιστημονικά κριτήρια και ταυτόχρονα προκαλεί μεγάλες αναστατώσεις στους φοιτητές και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς καταργεί το Τεχνολογικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων το οποίο βρισκόταν σε αναπτυξιακή πορεία και έτσι αποστερεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τον δεύτερο πόλο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Πολιτισμού με διασπορά σε όλα τα μεγάλα νησιά του Ιονίου».

«Απρόσμενη και απαράδεκτη αναδιάταξη» στη Φιλοσοφική

Παράλληλα «έκπληξη και έντονη δυσφορία» εκφράζει με ανακοίνωσή του και το ΔΣ του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συνένωση των τμημάτων των ξένων Φιλολογιών του αλλά και τη συνένωση των Τμημάτων Σλαβικών Σπουδών - Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών σπουδών.

Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου κάνουν λόγο για «απρόσμενη και απαράδεκτη αναδιάταξη των ακαδημαϊκών Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής έγινε με πρωτοφανή προχειρότητα και βιασύνη, χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό, χωρίς να προηγηθεί διάλογος και χωρίς να ληφθούν υπόψη ούτε οι αποφάσεις των οικείων Τμημάτων, των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου, ούτε επιστημονικά και γενικότερα ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά ούτε και οι ανάγκες της εκπαίδευσης και της κοινωνίας».

«Η ξενόγλωσση εκπαίδευση στη χώρα μας κινδυνεύει να γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω, όταν η παροχή της είχε περιορισμένο και μη επιστημονικό-ερευνητικό χαρακτήρα και την αποκλειστική ευθύνη της είχαν τα Ινστιτούτα των ξένων χωρών. Επισημαίνεται επίσης ότι η υποβάθμιση των σπουδών αυτών θα ασκήσει δυσμενή επίδραση στις σπουδές που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό στις αντίστοιχες χώρες» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Το πρόγραμμα "Αθηνά" αποτελεί προσαρμογή στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, αναφέρει το ΚΚΕ

«Το υπουργείο Παιδείας της συγκυβέρνησης, με το σχέδιο "Αθηνά" προσαρμόζει ακόμη περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, συνεχίζοντας στην κατεύθυνση του νόμου-πλαίσιο» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ, εξειδικεύοντας στη συνέχεια ότι: 

- Το σχέδιο "Αθηνά" είναι η αφορμή για να περάσουν πιο εύκολα τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, να πεταχτεί εκτός πτυχίου η όποια επαγγελματική ειδίκευση, την οποία θα αγοράζουν στη συνέχεια οι σπουδαστές, με πιστοποιητικά, που θα πληρώνουν στα ίδια τα Τμήματα.

- Υλοποιούνται οι κατευθύνσεις της ΕΕ στην Ανώτατη Εκπαίδευση, για επιστημονικά αντικείμενα «κομμένα και ραμμένα» στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και για αποφοίτους που θα είναι φτηνοί εργαζόμενοι.
«Οι μεγάλες κουβέντες της συγκυβέρνησης και των άλλων κομμάτων περί "αριστείας" είναι στην πραγματικότητα η επιβράβευση αυτής της επιχειρηματικής δράσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων» επισημαίνει το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται ούτε για ακαδημαϊκό συμμάζεμα, ούτε μόνο για δημοσιονομική προσαρμογή».
«Ο όποιος εξορθολογισμός δεν αναιρεί το γεγονός ότι το κόστος θα το πληρώσει για μια ακόμη φορά η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της» προσθέτει η ανακοίνωση. 

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «δεν αντιμετωπίζει τους φοιτητές και σπουδαστές σαν πελάτες» γι' αυτό «δεν είχε συναινέσει, όταν γινόταν η κατάτμηση ιδρυμάτων και επιστημονικών αντικειμένων και η διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη των ίδιων κομμάτων, που σήμερα προσπαθούν δήθεν να συμμαζέψουν την κατάσταση» και
τονίζει πως «δεν συναινεί ούτε και σήμερα, που οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν και πάλι τους σχεδιασμούς για το "Πανεπιστήμιο Α.Ε."». 

Το ΚΚΕ, τέλος, καλεί τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, «να δώσουν μάχη για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών, να τελειώσουν όλοι απρόσκοπτα τις σπουδές τους» καθώς και «να παλέψουν για να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος, για να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες της δωρεάν φοίτησης και της ακαδημαϊκής λειτουργίας». 

.tovima.gr
01/02/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

7 comments :

  1. Θεσσαλονίκη: Ποτάμι διαδηλωτών στο κέντρο της πόλης για το σχέδιο «Αθηνά».....

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

    «Το ΤΕΙ ανήκει στη Θεσσαλονίκη» βροντοφώναξαν σήμερα χιλιάδες σπουδαστές, καθηγητές και υπάλληλοι του Αλεξάνδρειου ΤΕΙΘ σε μία εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο Θεσσαλονίκης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο σχέδιο «Αθηνά» και στη «διάλυση του ΑΤΕΙΘ», καθώς δέκα Τμήματα προτείνεται να μεταφερθούν στις Σέρρες και στη Φλώρινα.

    «Ζητάμε από το δήμο Θεσσαλονίκης να στηρίξει τον αγώνα μας. Ουσιαστικά, μέσω του δήμου, ζητάμε τη συμπαράσταση της πόλης», ανέφερε στο «ageliforos.gr» ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΑΤΕΙΘ, Δημοσθένης Σταμάτης, ο οποίος μίλησε και για την αγωνία χιλιάδων γονέων και υποψηφίων μια ...ανάσα πριν από τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Με το σχέδιο «Αθηνά» ανατρέπονται όλα τα δεδομένα, όπως τόνισε ο κ. Σταμάτης υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην αλλάξει το μηχανογραφικό δελτίο την τελευταία στιγμή.

    Πάνω από 5.000 σπουδαστές, καθηγητές και διοικητικοί σχημάτισαν ένα «ποτάμι» στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης και λίγο μετά τις 2 μ.μ. έφτασαν μπροστά στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα «Δεν πάμε πουθενά». Στα πανό των διαδηλωτών αναγράφονταν: «Είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί. Κάτω τα χέρια από τη Λογιστική», «Όχι στην εξόντωση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης», «Η ΣΤΕΓ θα μείνει στη Θεσσαλονίκη», «Κάτω τα χέρια από το ΑΤΕΙΘ» και «Τμήμα Ηλεκτρονικής: 70 χρόνια προσφοράς στη Θεσσαλονίκη».

    «Αναστατώνονται χιλιάδες οικογένειες»

    Το σχέδιο «Αθηνά», που προβλέπει τη μεταφορά οκτώ τμημάτων στις Σέρρες και δύο στη Φλώρινα, έχει πυροδοτήσει θυελλώδεις αντιδράσεις στην κοινότητα του ΑΤΕΙΘ, καθώς υπολογίζεται ότι 12.000 σπουδαστές και 170 διδάσκοντες και διοικητικοί θα αναγκαστούν να μετακομίσουν. «Σε αυτή τη δύσκολη εποχή αναστατώνονται χιλιάδες οικογένειες. Το πιο τραγικό είναι πως κάποιοι σπουδαστές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους θα πάρουν πτυχίο, στο οποίο θα αναγράφονται άλλο επιστημονικό αντικείμενο και άλλο ίδρυμα. Αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα», τόνισε ο γραμματέας του ΕΣΕΠ ΤΕΙ, Γιώργος Παλάτος.

    Στη διαδήλωση συμμετείχαν και γονείς που διαμαρτύρονται για την προτεινόμενη αλλαγή του τόπου σπουδών των παιδιών τους. «Είμαι συνταξιούχος και έχω δύο παιδιά που σπουδάζουν. Το ένα βρίσκεται στην Κρήτη και το άλλο εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ. Με τα χαράτσια και τους φόρους δεν τα βγάζουμε πέρα. Δεν μπορούμε να στείλουμε το παιδί στις Σέρρες», ανέφερε ο Χρήστος Μπακάλης, πατέρας σπουδαστή.........ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=168601

    ReplyDelete
  2. ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: Επόμενος «σταθμός» των κινητοποιήσεων τα διόδια των Μαλγάρων.....

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
    (http://www.agelioforos.gr)

    Με τρεις δράσεις κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για το σχέδιο «Αθηνά» οι σπουδαστές του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ύστερα από σχετικές αποφάσεις των σημερινών τους συνελεύσεων. Την Πέμπτη θα συγκεντρωθούν, στις 10.30 π.μ., στην είσοδο του ιδρύματος, στη Σίνδο, και με ΙΧ ή πούλμαν θα κατευθυνθούν προς τα διόδια των Μαλγάρων με σκοπό να σηκώσουν τις μπάρες για δύο ώρες και να διανείμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό.

    Η ενημερωτική εκστρατεία θα συνεχιστεί και την Παρασκευή, καθώς έχουν δώσει ραντεβού στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Αριστοτέλους, για να μοιράσουν φυλλάδια και να μιλήσουν στους διερχόμενους για τις μεγάλες ανατροπές που φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» στο ίδρυμα αλλά και στις ζωές χιλιάδων παιδιών.

    Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας προβλέπουν τη μεταφορά οκτώ Τμημάτων του Α-ΤΕΙΘ στις Σέρρες και δύο στη Φλώρινα, γεγονός που επηρεάζει περισσότερους από 12.000 σπουδαστές και 170 εκπαιδευτικούς και διοικητικούς.

    Ανοίγουν οι γραμματείες την Παρασκευή

    «Πράσινο φως» για τη συνέχιση της κατάληψης του ΑΤΕΙΘ άναψαν σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος, οι οποίοι θα συμμετάσχουν και στην κινητοποίηση της Πέμπτης στα διόδια των Μαλγάρων. Αύριο και τη Δευτέρα οι διοικητικοί προγραμματίζουν συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην είσοδο του ΤΕΙ, στη Σίνδο, ενώ την Παρασκευή θα ανοίξουν οι γραμματείες, από τις 12 μ. έως τις 2 μ.μ., για την εξυπηρέτηση των σπουδαστών και την έκδοση πιστοποιητικών.

    Να σημειωθεί πως σε υπόμνημά της προς τους αρμόδιους φορείς η διοίκηση του ΑΤΕΙΘ έχει επισημάνει ως μόνη εφικτή λύση την ομοσπονδοποίηση των τριών ιδρυμάτων (ΤΕΙ Σερρών, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Αλεξάνδρειο ΤΕΙΘ) με αυτοτέλεια του κάθε ιδρύματος και εσωτερική αναδιάρθρωση. Το ΑΤΕΙΘ παραμένει κλειστό από την περασμένη Δευτέρα, καθώς η διοίκηση έχει λάβει απόφαση για αναστολή λειτουργίας επ΄ αόριστον.

    Δέσμευση του υπουργού Παιδείας για παραμονή τριών Τμημάτων στη Θεσσαλονίκη

    Για τη μη μεταφορά, σε άλλες πόλεις, των Τμημάτων Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής και Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε χθες με βουλευτές του νομού Θεσσαλονίκης, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας και βουλευτή Θεσσαλονίκης, Γιάννη Ιωαννίδη. Ωστόσο, υπό συζήτηση παραμένει ακόμη το θέμα της μεταφοράς του Τμήματος Λογιστικής στην πόλη των Σερρών.

    Τα παραπάνω ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε ο ίδιος, η Περιφέρεια εξακολουθεί να υποστηρίζει το αίτημα του ΤΕΙ να παραμείνει στην πόλη και το Τμήμα Λογιστικής.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσαμασλή σε σύσκεψη προ ημερών στην Περιφέρεια για το σχέδιο «Αθηνά» με τη συμμετοχή της διοίκησης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, βουλευτών και εκπροσώπων φορέων, κωδικοποιήθηκαν τα προς προώθηση στο υπουργείο αιτήματα με κεντρικό επιχείρημα ότι εφόσον οι σχολές της Θεσσαλονίκης πληρούν τα κριτήρια του υπουργείου για τις συγχωνεύσεις δεν θα πρέπει να μεταφερθούν πάνω από 10.000 φοιτητές σε άλλες πόλεις. Υπέρ της θέσης αυτής συνηγορούν, άλλωστε, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, και οι διαφορετικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή σπουδαστών στις σχολές αυτές.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=168670

    ReplyDelete
  3. Νέες κινητοποιήσεις για το σχέδιο «Αθηνά».....
    ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.....
    .
    Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν τις επόμενες ημέρες φοιτητές, καθηγητές και διοικητικοί του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο «Αθηνά».

    Ειδικότερα, αύριο, στις 12 το μεσημέρι, φοιτητές, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό θα συγκεντρωθούν στα διόδια Μαλγάρων όπου και θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζεται και την Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ μόνο για την Παρασκευή από τις 12.00 ως τις 14.00 θα λειτουργήσουν οι γραμματείες του ΤΕΙ για την εξυπηρέτηση των σπουδαστών.

    Την ερχόμενη Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Π. Καρακολτσίδη θα έχει επαφές για το θέμα του ΤΕΙ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στην Αθήνα.

    Την ίδια μέρα, στη Θεσσαλονίκη, στις 12.00 το μεσημέρι σπουδαστές θα κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στην οδό Τσιμισκή στο ύψος της Αριστοτέλους.

    Ακόμη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν σήμερα το μεσημέρι και σπουδαστές του ΤΕΙ Καστοριάς.

    Παράλληλα, φοιτητές του ΤΕΙ Χαλκίδας έφτασαν σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν έξω από τη Βουλή.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63782240

    ReplyDelete
  4. Μετά τις διαβουλεύσεις αλλάζει το σχέδιο «Αθηνά».....Άνοδο των βάσεων, λόγω μείωσης εισακτέων, προέβλεψε ο υπουργός Παιδείας.....

    Επανεξετάζεται το σχέδιο «Αθηνά» , καθώς ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος συναντά καθημερινά πανεπιστημιακούς, δημάρχους, περιφερειάρχες και εκπροσώπους φορέων, προκειμένου να συζητηθούν οι όποιες αστοχίες του εγχειρήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλαγής φαίνεται ότι είναι το τμήμα Μηχανολογίας Οχημάτων Θεσσαλονίκης που παραμένει στη συμπρωτεύουσα, ενώ προβλεπόταν να πάει στις Σέρρες, όπως είπε σε φιλική συζήτηση με τους δημοσιογράφους τους εκπαιδευτικού ρεπορτάζ ο κ. Αρβανιτόπουλος.

    «Τα ξανακοιτάζουμε όλα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Για να συμπληρώσει: «Εκτός από το επίπεδο του τοπικισμού, δε θέλουμε τμήματα που να στέκουν σαν «την καλαμιά» στον κάμπο». Πάντως το τελικό κείμενο του σχεδίου «Αθηνά» θα είναι έτοιμο τέλη του μήνα αρχές Μαρτίου.

    Όπως διευκρινίσθηκε, στις περιπτώσεις σπουδαστών ΤΕΙ που βρίσκονται στην πτυχιακή σε τμήμα που συγχωνεύεται, θα πάρουν το πτυχίο τους από το παλαιό τμήμα και όχι από το καινούργιο τμήμα με το οποίο συγχωνεύεται το Τμήμα.

    Στόχος είναι η αλλαγή νοοτροπίας εξήγησε ο υπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δε θέλουμε τα τμήματα να λειτουργούν ως συνοικιακά φροντιστήρια.

    Από το υπουργείο Παιδείας εκτιμάται ότι οι βάσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι λογικό ότι θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία κυρίως στα ΤΕΙ καθώς από 18.000 εισακτέους οι φετινοί θα είναι περίπου 11.000, με τον εξορθολογισμό των τμημάτων των ΤΕΙ.

    «Η αλλαγή δεν προέκυψε λόγω κρίσης» είπε ο υπουργός «αλλά όλοι πρέπει να έχουν επίγνωση του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται». Αναφέρθηκε στη δυνατότητα που έχουν τα δημόσια Πανεπιστήμια να έχουν χορηγούς, μίας πρακτική που όπως είπε είναι διεθνώς αποδεκτή.

    Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, δίνοντας σημασία στην επιστημονική τους κατάταξη καθώς πολλά αποτελούν κόμβους αριστείας. Την ερχόμενη εβδομάδα πάντως, θα δοθεί στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

    Αύριο, ο κ. Αρβανιτόπουλος θα κάνει ανακοινώσεις για το θέμα των προτύπων σχολείων, στα οποία θα ξαναμπούν εξετάσεις από το δημοτικό στο γυμνάσιο, ενώ πιθανότατα να δοθεί παράταση στο θέμα των μετεγγραφών.

    Τη Δευτέρα θα δοθούν στο υπουργείο Παιδείας οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο «Αθηνά» ενώ σε οτι αφορά στις προτάσεις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ, που έχουν ήδη παραδοθεί το υπουργείο φαίνεται ότι εστιάζει στην ομοσπονδιοποίηση πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
    http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=257069

    ReplyDelete
  5. Ποιες είναι οι πρώτες αλλαγές στο σχέδιο «Αθηνά»......
    Το υπουργείο εξετάζει συνολικά τις αλλαγές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ - δεν πάει τελικά στο ΤΕΙ Σερρών, το τμήμα Μηχανολογίας και Οχημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Πιθανή παράταση στις μετεγγραφές...

    Μητροπολίτες, δήμαρχοι και πανεπιστημιακοί περνούν αυτές τις ημέρες από το υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια της διαβούλευσης για το σχέδιο «Αθηνά».

    Το υπουργείο εξετάζει συνολικά το σχέδιο και είναι ανοικτό σε αλλαγές αναζητώντας κανόνες, στο επίπεδο του κανονιστικού πλαισίου και όχι του «τοπικισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε φιλική συζήτησή του με τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ.

    Για παράδειγμα επανεξετάστηκε και δεν πάει τελικά στο ΤΕΙ Σερρών, το τμήμα Μηχανολογίας και Οχημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου θα μείνει και το τμήμα των Ηλεκτρονικών.
    Επίσης στις περιπτώσεις σπουδαστών ΤΕΙ που βρίσκονται στην πτυχιακή σε τμήμα που συγχωνεύεται, θα πάρουν το πτυχίο τους από το παλαιό τμήμα και όχι από το καινούργιο τμήμα με το οποίο συγχωνεύεται.

    «Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν προέκυψαν λόγω της κρίσης. Το μοντέλο αυτό που εφαρμόζαμε τόσα χρόνια οδήγησε στην κρίση», έλεγε σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος. «Είχαμε γαλουχήσει με λάθος κριτήρια μια ολόκληρη γενιά στα πλαίσια μιας κοινωνίας καταναλωτικής. Δεν είναι λογικό να υπάρχουν τμήματα που να λειτουργούν σε επίπεδο συνοικιακών φροντιστηρίων» είπε χαρακτηριστικά.

    Ως παράδειγμα εξωστρέφειας ανέφερε το Διεθνές Πανεπιστήμιο, λέγοντας ακόμη ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου να παίρνει αποφάσεις.

    Τη Δευτέρα θα δοθούν στο υπουργείο Παιδείας οι προτάσεις του ΠαΣοΚ για το σχέδιο «Αθηνά» ενώ ήδη είναι γνωστές και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το θέμα οι οποίες και παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέντευξη τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο μελετάει με προσοχή τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ, ειδικά αυτή που αφορά την ομοσπονδιοποίηση και την πιο στενή συνεργασία σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

    Ετσι, μέχρι το τέλος του μήνα ή τις αρχές Μαρτίου πιθανότατα, θα είναι έτοιμο το σχέδιο «Αθηνά» ώστε να διαμορφωθεί και η τελική εικόνα του εφετινού μηχανογραφικού.

    Πάντως, όπως πιθανολογούν παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, οι βάσεις εφέτος θα ανέβουν στην πλειονότητα των τμημάτων λόγω της αλλαγής στην χωροταξική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης.

    Κατάταξη ΑΕΙ το επόμενο βήμα

    Η επιστημονική κατάταξη των πανεπιστημίων, βάση της αξιολόγησής τους και η δυνατότητα από την πλευρά τους να γίνουν ανταγωνιστικά και να προσελκύσουν φοιτητές από άλλες χώρες, είναι η «επόμενη ημέρα» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.

    Πιθανή παράταση στις μετεγγραφές

    Οπως έγινε γνωστό, σήμερα Τετάρτη, στο θέμα των μετεγγραφών, το θεσμικό πλαίσιο του οποίου πρόσφατα έχει αλλάξει, είναι πιθανόν να δοθεί μια παράταση για τις υποψηφιότητες.

    Αύριο Πέμπτη θα ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας των πρότυπων σχολείων, στα οποία όπως έχει γράψει ήδη το «Βήμα» επιστρέφουν από εφέτος οι εξετάσεις για την εισαγωγή από το δημοτικό στο Γυμνάσιο.

    Την άλλη εβδομάδα θα είναι έτοιμο και το προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ενώ ως το τέλος του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο.

    Παπαματθαίου Μάρνυ
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=498062

    ReplyDelete
  6. «Σχεδόν άθικτο» θα παραμείνει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.......

    «Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα παραμείνει σχεδόν άθικτο». Τη διαβεβαίωση αυτή φαίνεται ότι πήραν από τον υφυπουργό Παιδείας, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, με τον οποίο συναντήθηκαν σήμερα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και ο υφυπουργός εμφανίστηκε συνεργάσιμος και δεκτικός στις παρατηρήσεις των κ.κ. Μπουτάρη και Καρακολτσίδη.

    Ωστόσο, από την πλευρά του ΤΕΙ επισημαίνεται ότι τα θετικά αυτά μηνύματα μένουν μέχρι στιγμής σε επίπεδο προθέσεων και αναμένονται πράξεις που θα πιστοποιήσουν ότι τα σχέδια περί μετακίνησης τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στις Σέρρες και τη Φλώρινα δεν θα προχωρήσουν τελικά.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=169197

    ReplyDelete
  7. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για το Σχέδιο «Αθηνά»......

    Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προσφύγει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για το σχέδιο «Αθηνά», όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου της διοίκησης του Ιδρύματος και των εκπροσώπων του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ, του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού και του Συλλόγου Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού, του Συλλόγου Φοιτητών.

    «Τα ζητήματα θα τεθούν σε όλες τις διοικητικές αρχές και πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει άμεση παρέμβαση , θα συνδράμουμε δε κάθε νομικά κάθε προσπάθεια να αναδειχθεί το μείζον αυτό πρόβλημα», τονίστηκε ενώ η διοίκηση του ΑΤΕΙΘ επεσήμανε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλους όσους έχουν κάποιο θεσμικό ρόλο και σημείωσε: «Όλες οι ενέργειες και τα αποτελέσματα αξιολογούνται έτσι ώστε στο τέλος όταν γίνει η αποτίμηση να ενημερωθεί η κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα για ποιοί με αίσθημα δικαίου και ηθικής τολμούν να υπερασπίζονται τις ακαδημαϊκές αρχές της αξιοκρατίας και της αριστείας.

    Στην ίδια συνέντευξη τονίστηκε ότι «επιχειρείται η αλλοίωση προγραμμάτων σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων χιλιάδων φοιτητών, παρά την θέλησή τους και παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις και την ισχύουσα νομολογία (ΣτΕ 5757/1996). Οι φοιτητές οι οποίοι εισήχθησαν στα πληττόμενα Τμήματα καλούνται να αλλάξουν αντικείμενο σπουδών μιας και το επιστημονικό αντικείμενο το οποίο είχαν αρχικά επιλέξει εξαφανίζεται, και οδηγούνται στην απώλεια οποιωνδήποτε εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων τους».

    http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=259618
    25/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin