Wednesday, February 6, 2013

9μελής επιτροπή του ΔΠΘ θα καταθέσει αντιπρόταση στο υπουργείο Παιδείας

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΑΘΗΝΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΤΟΥ ΔΠΘ.
Την Επιτροπή αυτή θα απαρτίζουν με επικεφαλής τον αντιπρύτανη Γιώργο Κώστα, οι πρόεδροι των τμημάτων που θίγονται. 

Με έκτακτη σύνοδο των Πρυτάνεων στις 16 Φεβρουαρίου απαντούν οι ακαδημαϊκοί στο σχέδιο «Αθηνά» που τοπικά τουλάχιστον έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Το σχέδιο ζητήθηκε στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου της Θράκης, το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ το προηγούμενο βράδυ οι φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συζήτησαν για τις αλλαγές που επιφέρει σε όλη την Περιφέρεια, η απόφαση για συγχώνευση τμημάτων του ΔΠΘ, αλλά και του ΤΕΙ Καβάλας. Ο πρύτανης του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Ρέμελης ενημέρωσε τα μέλη της Συγκλήτου για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση των φορέων και όπως έκανε γνωστό, «περιμένουν από εμάς προτάσεις και θα κάνουν ό,τι τους ζητήσουμε». 

150 ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χάρτη της εκπαίδευσης, οι ακαδημαϊκοί έκαναν λόγο «σχέδιο-έκτρωμα» το οποίο «παντρεύει» δύο ανόμοια μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα πανεπιστημιακά τμήματα, αναφερόμενοι στην περίπτωση του Τμήματος Παρευξείνιων που απορροφάται από το τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας. Ουσιαστικά ο κ. Ρέμελης κατά τη συζήτηση, είπε πως η ηγεσία του υπουργείου, «αθέτησε την υπόσχεσή της να προστατεύσει από την υποβάθμιση το ΔΠΘ». Περαιτέρω τόνισε ότι, «είμαστε πανεπιστήμιο που θίγεται περισσότερο από όλα τα άλλα, σε σχέση με τα μέλη ΔΕΠ, καθώς 150 μέλη ΔΕΠ περιμένουν στην ουρά για το διορισμό τους».

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»

Επαναλαμβάνοντας ότι το σχέδιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό, ο κ. Ρέμελης συμφώνησε στην πρόταση που εκφράστηκε από τη Σύγκλητο να οριστεί Επιτροπή η οποία θα υποβάλλει στο υπουργείο Παιδείας τη δική της πρόταση σε σχέση με το σχέδιο. Την Επιτροπή αυτή θα απαρτίζουν με επικεφαλής τον αντιπρύτανη Γιώργο Κώστα, οι πρόεδροι των τμημάτων που θίγονται. Ειδικότερα το σχέδιο θα απαρτίζουν: Οι τέσσερις πρόεδροι των θιγόμενων τμημάτων: Ιωάννης Μουρμούρης (ΔΟΣΑ), Κωνσταντίνος Μπότσαρης (Παρευξεινίων), Κωνσταντίνος Χατζόπουλος (Ιστορίας Εθνολογίας), Διονύσης Χιόνης (Διοίκηση Επιχειρήσεων) καθώς επίσης και καθηγητές από την Ορεστιάδα, το Πολυτεχνείο της Ξάνθης, το Τμήμα Φιλολογίας και Κοινωνικής Διοίκησης Κομοτηνής. 

Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

«Έχουμε στις 16 Φεβρουαρίου ορίσει έκτακτη συνοδό των Πρυτάνεων και ο λόγος που το κάναμε αυτό είναι ώστε να έχουν προλάβει να εκφραστούν νωρίτερα τα ακαδημαϊκά όργανα, κάτι το οποίο έγινε και στο δικό μας πανεπιστήμιο», είπε ο κ. Ρέμελης. Περαιτέρω τόνισε ότι, «συγκροτήσαμε δική μας επιτροπή εννεαμελή η οποία θα συγκληθεί την  ερχόμενη Πέμπτη στις 10 το πρωί με στόχο να καταλήξει σε μία εισήγηση για την Σύγκλητο της μεθεπόμενης Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου και η οποία τελικά θα αποφασίσει ποια τελικά θα είναι η αντίδραση μας, στο συνολικό περιεχόμενο που αφορά στο πανεπιστήμιο μας». 

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΑΘΗΝΑ

Ο ίδιος έκανε γνωστό, πως οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα κινηθεί η εν λόγω επιτροπή θα είναι η καθολική άρνηση του σχεδίου «Αθηνά», στο βαθμό που θίγει το Πανεπιστήμιο και δεν το ενισχύει όπως θα ανέμενε κάθε λογικός πολίτης αυτής της χώρας, είπε ο κ. Ρέμελης. Την ίδια ώρα, αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τις πρυτανικές αρχές είναι το γεγονός ότι κάθε μέρα που περνά από τη δημοσιοποίηση του σχεδίου, επέρχεται και μία αλλαγή στο περιεχόμενο του όπως κατήγγειλε ο κ. Ρέμελης, λέγοντας πως «δικαιολογείται οποιαδήποτε καχυποψία για το πώς επέρχονται  αυτές οι αλλαγές και ποια είναι τα κανάλια εκείνα που λειτουργούν προκειμένου να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση να γίνουν αυτές οι αλλαγές». 

ΤΟ ΔΠΘ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ 

Τέλος ο κ. Ρέμελης έκανε γνωστό πως το ΔΠΘ έχει τους λιγότερους υπαλλήλους σε σχέση με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και την ίδια στιγμή, τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ (150) που περιμένουν στην ουρά για να διοριστούν. Συνολικά σε όλα τα πανεπιστήμια ιδρύματα της χώρας αναμένουν να διοριστούν  850 μέλη ΔΕΠ, 150 από τα οποία στο ΔΠΘ. «Ένας ελάχιστος αριθμός από αυτά τα μέλη εάν διορίζονταν δε θα είχαμε και την επίκληση του επιχειρήματος ότι με μηδενικό αριθμό μελών ΔΕΠ δεν μπορεί κανείς να αξιώνει να συνεχίσει να λειτουργεί ένα τμήμα, όπως στην περίπτωση του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων», σημείωσε. 

Όλγα Τσιούλφα
6/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin