Wednesday, January 16, 2013

Βέτο Άγκυρας σε Κύπρο και Ισραήλ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (IRENA)

1. Η Τουρκία εμπόδισε την ένταξη της χώρας μας και του Ισραήλ στο Συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (IRENA)

2. Για εκλογικές σκοπιμότητες η μη ψήφιση του Ταμείου Υδρογονανθράκων, λέει ο Συλικιώτης. 
 
Η Τουρκία εμπόδισε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ στο Συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (IRENA). Αυτό δήλωσε χθες ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, στο Αμπού Ντάμπι, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της υπηρεσίας.
Η συγκεκριμένη ενέργεια της Άγκυρας, αν και αυτονόητη για την Κύπρο, ερμηνεύεται ως «εχθρική» ενέργεια κατά του Τελ Αβίβ, αλλά και δηλωτική του τρόπου με τον οποίον αντιλαμβάνεται η τουρκική κυβέρνηση τον ενεργειακό ανταγωνισμό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δήλωσή του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο Γιλντίζ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε θετικά την ένταξη του Ισραήλ και της Νότιας Κύπρου -όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία- και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε μιαν αντίληψη που προσπαθεί να μας απομονώσει στην Ευρώπη και αλλού. Έτσι, αντιταχθήκαμε στην ένταξή τους. Εμείς πιστεύουμε ότι τόσον ο τομέας της ενέργειας όσο και άλλοι τομείς δεν είναι ανεξάρτητοι από τη γενικότερη πολιτική μας. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι παρουσιάσαμε πολιτική συμπεριφορά».
Απορρίφθηκαν οι υποψηφιότητες

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, κατά τη σύνοδο της γενικής συνέλευσης της IRENA προχθές το πρωί η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ υπέβαλαν υποψηφιότητα για ένταξη στο Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 21 χώρες και συνιστά την ανώτατη διοίκηση της Υπηρεσίας. Η Τουρκία ήταν η μόνη μεταξύ των 185 χωρών - μελών που αντιτάχθηκε στις δύο υποψηφιότητες. Το πρακτορείο αναφέρει ότι αργά προχτές τη νύχτα απορρίφθηκαν οι υποψηφιότητες.

Αναβολή για το Ταμείο Υδρογονανθράκων
Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, κατηγόρησε τα κοινοβουλευτικά κόμματα για προεκλογικές σκοπιμότητες, με αφορμή την απόφαση της Βουλής να μεταθέσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων μετά τις προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ότι, αν δεν συσταθεί το Ταμείο, τα έσοδα από τον β' γύρο αδειοδότησης, αντί να πάνε στο Ταμείο, θα πάνε στο δημόσιο χρέος.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου στις 8 Ιανουαρίου, ο ίδιος αντιλήφθηκε ότι «εφόσον υπήρξε συναίνεση απ' όλους, θα προχωρούσε το νομοσχέδιο».
«Είναι με λύπη, πρέπει να πω, που έχω πληροφορηθεί ότι η Βουλή αποφάσισε να στείλει στις ελληνικές καλένδες το νομοσχέδιο. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της αντιπολίτευσης, ενόψει και του γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν αντέχουν, λυπούμαι να το πω, να πιστωθεί αυτή η Κυβέρνηση με άλλη μια επιτυχή και αποτελεσματική διαχείριση στον τομέα των υδρογονανθράκων», επισήμανε ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο ορίζει ότι τα έσοδα του ταμείου θα διατίθενται οριστικά για τη στήριξη της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, την ενίσχυση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού και την έλκυση επενδύσεων με μακροπρόθεσμες αποδόσεις προς όφελος των μελλοντικών γενεών των Κυπρίων πολιτών.
«Δώρο» στην Τρόικα
«Θέλουν αυτά τα λεφτά να πάνε στον προϋπολογισμό, να τα κάνουν δώρο τελικά στην Τρόικα και να πάνε στο δημόσιο χρέος ή θέλουν ένα μεγάλο ποσό να διατεθεί για την ανάπτυξη;», διερωτήθηκε ο κ. Συλικιώτης, για να προσθέσει ότι «το ζητούμενο είναι ότι τώρα, που θα έχουμε αυτήν την εισροή αυτών των χρημάτων, δεν θα υπάρχει το Ταμείο, δεν θα υπάρχει νομοθεσία για το Ταμείο».

Περαιτέρω ο Υπουργός Εμπορίου κατέστησε σαφές πως όταν μιλά για ανάπτυξη, εννοεί τις αναγκαίες υποδομές, το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, «το έργο που θα μας επιτρέψει να μπούμε για τα καλά σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, θα μας επιτρέψει να δώσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ανέργους, να εξαγάγουμε το φυσικό μας αέριο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, ένα έργο, τέλος, που ανοίγει όλες τις προοπτικές για να μετατραπεί η Κύπρος σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο».
«Μήπως τελικά», συνέχισε, «εκείνο που θέλουμε είναι να μην προχωρήσουμε ούτε με την πραγματοποίηση των έργων υποδομής φυσικού αερίου; Γιατί να ξέρετε ότι γίνονται μεγάλες συζητήσεις από ξένα κέντρα για το κατά πόσον είναι προτιμότερο να συνδέσουμε το φυσικό μας αέριο με αγωγό προς την Τουρκία, κάτι που εμείς έμπρακτα το απορρίπτουμε».
Δεκτό αίτημα των κομμάτων
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Συλικιώτης διατύπωσε ανησυχία για το ότι, σε περίπτωση μη έγκρισης του νομοσχεδίου, τότε κινδυνεύει ο σχεδιασμός για τα έργα υποδομής.
«Πού θα παν αυτά τα 200 εκατομμύρια; Περί αυτού πρόκειται. Όταν έχεις εγκεκριμένο το νομοσχέδιο, έστω κι αν δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι κανονισμοί, όλα αυτά τα έσοδα θα πάνε στο πάγιο ταμείο, θα κατακρατηθούν για να πάνε στο ταμείο, εάν και εφόσον λειτουργήσει. Αν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο, απλώς θα διατεθούν μέσα από το πάγιο ταμείο και θα δοθούν ενδεχομένως ως δόσεις για τα χρέη», τόνισε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε επιπρόσθετα ότι η Κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα των κομμάτων, όπως η Βουλή εγκρίνει τον προϋπολογισμό του ταμείου, κάτι που, όπως ανέφερε, εμμέσως θα σημαίνει ότι η Βουλή θα έχει λόγο και στην κατανομή των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, διευκρινίζοντας ότι οι πλείστες από τις εισηγήσεις που του απέστειλε ο ΔΗΣΥ υιοθετήθηκαν. 
http://www.sigmalive.com/simerini/politics
16/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin