Wednesday, January 9, 2013

Ο Νίμιτς επιστρέφει για λύση στο Σκοπιανό

Ο Μάθιου Νίμιτς επιστρέφει έπειτα από αρκετούς μήνες στον «τόπο του εγκλήματος» σε μία νέα απόπειρα να ξεκλειδώσει την πόρτα που οδηγεί στη λύση της εκκρεμότητας της ονομασίας των Σκοπίων. Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που έφθασε στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης, θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στα Σκόπια. Στο μενού αναμένεται να βρεθούν οι ιδέες που ο κ. Νίμιτς φέρεται να παρουσίασε στους διαπραγματευτές των δύο χωρών κατά την τελευταία συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Οι ιδέες αυτές κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό στο υπουργείο Εξωτερικών και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ο έλληνας διαπραγματευτής κ. Αδ. Βασιλάκης τις έχει πει μόνο απευθείας στον κ. Αβραμόπουλο εξαιτίας του φόβου των διαρροών. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τα περιθώρια για την κατάθεση μίας πρότασης που θα ξεφεύγει δραματικά από όσες έχει μέχρι στιγμής προτείνει ο κ. Νίμιτς δεν υπάρχουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις τελευταίες απόπειρες επίλυσης κινήθηκαν γύρω από τα ονόματα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας». Σε όλες, η σκοπιανή πλευρά εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις στην τοποθέτηση του γεωγραφικού προσδιορισμού πριν από τον όρο «Μακεδονία».  

Ωστόσο, όλες οι ιδέες θα πρέπει να ξεπεράσουν το εμπόδιο που ονομάζεται Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ (FYROM) παραμένει ο βασικός λόγος για τον οποίο διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκφράζουν απαισιοδοξία για τις προοπτικές επιτυχίας του νέου γύρου του κ. Νίμιτς στην περιοχή.

Προς το παρόν, ο κ. Γκρούεφσκι παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του και παράλληλα απρόβλεπτος. Οι συνθήκες στην πΓΔΜ είναι επίσης ευμετάβλητες και ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια περί πρόωρων εκλογών - κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, διότι αποτελεί παραδοσιακό όπλο του σκοπιανού πρωθυπουργού σε στιγμές που αισθάνεται πίεση. Τα όσα συνέβησαν στην πρόσφατη συζήτηση για τον προϋπολογισμό αλλά και η υποβόσκουσα ένταση μεταξύ "Σλάβων"  και Αλβανών αποτελούν δύο τέτοιες περιπτώσεις.  

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πάντως να υπάρξει κινητικότητα στο Σκοπιανό - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στο παιχνίδι επιμένει να θέλει να διαδραματίσει αυξημένο ρόλο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Αθήνα είναι ικανοποιημένη για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη διασύνδεση της χορήγησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την επίλυση του ονοματολογικού. Παράλληλα όμως, ψύχραιμες φωνές σημειώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση διότι οι πιέσεις θα επανέλθουν.
.tovima.gr
9/1/13  

****(Μετά την αλλαγή του όρου "Σλαβομακλεδόνες" καθόσον ούτε οι ίδιοι δεν το δέχονται. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η εμμονή στον όρο αυτό καθώς και η περιγραφή του προβλήματος ως "μακεδονικό πρόβλημα" αντί του σωστού "σκοπιανό πρόβλημα")
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin