Wednesday, January 2, 2013

Νέο «χτύπημα» πρόκλησης από την Τουρκία

Στα συνήθη προκλητικά «μονοπάτια» της Άγκυρας κινήθηκε εκ νέου, με νέες του δηλώσεις, ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς. Τόνισε πως την περίοδο της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ η Άγκυρα  έδωσε «πολύ σκληρούς αγώνες για να διατηρήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ», ενώ εξέφρασε την ελπίδα για άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκίας,  επί της  ιρλανδικής Προεδρίας.
Σύμφωνα με την Κίπρις, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο  Μπαγίς ανέφερε ότι οι προηγούμενοι έξι μήνες δεν ήταν μια εύκολη χρονική περίοδος για τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, αφού την Προεδρία ασκούσε μια χώρα την οποία η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει και δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.

Σημείωσε ότι η Τουρκία, κατά την εξάμηνη αυτή περίοδο, έδωσε πολύ σκληρούς αγώνες για να διατηρήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ. Στις 20 Ιανουαρίου, είπε, ο ίδιος ως Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα βρίσκεται στο Δουβλίνο και μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η Τουρκία θα συμμετάσχει και πάλι σε συνόδους κορυφής της ΕΕ.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της ιρλανδικής Προεδρίας θα ανοίξουν προς συζήτηση κάποια κεφάλαια, τα οποία αφορούν περιφερειακές και δημοσιονομικές πολιτικές, σημειώνοντας παράλληλα πως σημαντικά είναι και τα κεφάλαια 23 και 24, στα οποία προβάλει εμπόδια η «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και τα οποία αφορούν τα βασικά δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.
«Ελπίζουμε πως η ιρλανδική Προεδρία θα διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό και δραστικό ρόλο επί της ε/κ διοίκησης», είπε. Εξέφρασε την ελπίδα η νέα ηγεσία που θα προκύψει μετά τις Προεδρικές εκλογές να ενεργήσει στα πλαίσια των συμφερόντων της ΕΕ. «Ελπίζουμε ότι και η Ιρλανδία θα μπορέσει να τους πείσει (τους Ε/κ) για αυτό», κατέληξε.
 .sigmalive.com
2/1/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin