Friday, January 11, 2013

Κύπρος: Σήμα χαλάρωσης των όρων του δανείου από Ρωσία

Ετοιμότητα να χαλαρώσει τους όρους για την αποπληρωμή του δανείου που έδωσε στην Κύπρο εξέφρασε η Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Stockwatch.
O υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov σε δηλώσεις του στο Prime News, φέρεται να σημείωσε ότι οι όροι αποπληρωμής αφορούν το δάνειο ύψους €2,5 δισ. που έλαβε η Κύπρος από τη Ρωσία το 2011.

Ο υπουργός δεν έκανε ωστόσο καμία αναφορά στις συζητήσεις για το ενδεχόμενο νέων δανείων.



Δήλωσε ότι ο ίδιος και οι ηγέτες της ΕΕ έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους της Κύπρου που αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της χώρας.

«Θα συνεργαστούμε με τις ευρωπαϊκές χώρες για τα μέτρα που πρέπει μα ληφθούν προς την κατεύθυνση μιας πιο σταδιακής αποπληρωμής της οφειλής της Κύπρου», ανέφερε ο Siluanov σε δηλώσεις όπως τις μετάδωσε το Prime News Agency χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Το ρωσικό δάνειο λήγει το 2016 και όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή γίνεται προσπάθεια για αποπληρωμή του το 2021 και για αναστολή πληρωμής τόκων μέχρι το 2018
Πηγή:www.capital.gr

11/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:



1 comment :

  1. Υπογράφηκε στη Μόσχα η σύμβαση για το ρωσικό δάνειο...

    Τη νέα βελτιωμένη σύμβαση για το ρωσικό δάνειο υπέγραψαν σήμερα, στη Μόσχα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Sergey Storchak.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η αναθεωρημένη σύμβαση προβλέπει μείωση του επιτοκίου από 4,50% σε 2,50% με αναδρομική ισχύ από το Μάρτιο του 2013.

    Παράλληλα, όπως αναφέρεται, καθορίζεται χρονοδιάγραμμα σταδιακής αποπληρωμής σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις και έναρξη το 2018 αντί της πλήρους αποπληρωμής το 2016.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι βελτιωμένες πρόνοιες συνεπάγονται με άμεσο οικονομικό όφελος για την Κύπρο ύψους 160 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του Προγράμματος αλλά και σημαντική διευκόλυνση σε σχέση με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

    Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση και τις ευχαριστίες της κυπριακής Κυβέρνησης για τη θετική ανταπόκριση της ρωσικής Κυβέρνησης αλλά και την προσδοκία ότι οι εξαίρετες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, καταλήγει η ανακοίνωση.
    - See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/64746#sthash.yLbdxftZ.dpuf
    12/9/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin