Thursday, January 31, 2013

Ποια τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συγχωνεύονται με το σχέδιο «Αθηνά»

Ανακοινώθηκε  από το υπουργείο Παιδείας το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή το σχέδιο για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη του Πανεπιστημίου ΑΕ. Παραθέτουμε παρακάτω τις συγχωνεύσεις και απορροφήσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων
Όπως προκύπτει απ' το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόκειται κυρίως για μια διοικητική αναδιάρθρωση, ώστε τα ιδρύματα να λειτουργούν πιο κεντρικά σαν επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές που θα δώσουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό με βάση το νέο «χάρτη». Οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι οι παρακάτω:

Συνολικά από τα 480 τμήματα που περιλαμβάνονταν στο τελευταίο μηχανογραφικό (533 είχαν ιδρυθεί) θα μείνουν τα 386 μετά από τις συγχωνεύσεις. Συνολικά «απορροφώνται» 94 τμήματα εκ των οποίων τα 47 «μετακινούνται» και σε άλλη πόλη.
Μέχρι τώρα Ιδρύματα υπήρχαν σε 63 πόλεις, πλέον θα διατηρηθούν σε 51 πόλεις.
Τα 127 τμήματα «Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών » γίνονται 112, τα 81 τμήματα Θετικών Επιστημών γίνονται 66, τα 54 Επιστημών Υγείας γίνονται 50, τα 142 τμήματα Τεχνολογικών Επιστημών γίνονται 110, τα 76 τμήματα Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης γίνονται 48.
Όλα τα τμήματα υπάγονται σε σχολές. Αυτό δε σημαίνει κάτι πρακτικά για τους φοιτητές, αλλά πρόκειται για διοικητικό μέτρο. Για παράδειγμα, μέχρι τώρα στο Πανεπιστήμιο Αθήνας υπήρχε η Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών με τρία τμήματα. Πλέον, η Νομική θα είναι Σχολή, ενώ δημιουργείται η Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, στην οποία υπάγονται η Πολιτικών Επιστημών και Οικονομικών Επιστημών, αλλά και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, που μέχρι τώρα ήταν ανεξάρτητο τμήμα. Πρακτικά, δε θα υπάρχουν πλέον ανεξάρτητα τμήματα.
Στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός μείωσης των εισακτέων δεν θα υπερβεί το 4%. Στα ΤΕΙ θα είναι περίπου 30% η μείωση και στα πανεπιστήμια 15% αύξηση.

20 Πανεπιστήμια και 12 ΤΕΙ
Μέχρι τώρα υπήρχαν 40 ιδρύματα, 26 πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ. Πλέον τα πανεπιστήμια θα είναι 20 και τα ΤΕΙ 12. Συγκεκριμένα:
Θα δημιουργηθούν δύό «ομόσπονδα» ιδρύματα: Το ένα θα περιλαμβάνει την ΑΣΟΕΕ, το Πάντειο πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο Πειραιά και το Χαροκόπειο και θα ονομάζεται «Αδαμάντιος Κοραής». Το δεύτερο θα περιλαμβάνει τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και την ΑΣΠΑΙΤΕ και θα ονομάζεται «Αττικό ΤΕΙ». Όπως είπε ο υπουργός τα παραπάνω ιδρύματα θα διατηρούν την αυτονομία τους.
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και η Παιδαγωγική Σχολή (δύο τμήματα) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα συγχωνευθούν και θα μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας συγχωνεύονται σε Πανεπιστήμιο Πάτρας - Δυτικής Ελλάδας. Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας καταργείται. Το ένα του τμήμα «Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης» (Λιβαδειά) «απορροφάται» από το τμήμα «Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης» του Παντείου Πανεπιστημίου , ενώ το άλλο του τμήμα, «Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική» εντάσσεται ως τμήμα στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ΤΕΙ Σερρών θα συγχωνευθούν και θα δημιουργήσουν το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Το ΤΕΙ Καβάλας, που έχει σχολές σε Καβάλα, Δράμα και Διδυμότειχο θα ονομαστεί ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.Το ΤΕΙ Λάρισα θα ονομαστεί ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το ΤΕΙ Λαμίας και ΤΕΙ Χαλκίδας θα συγχωνευθούν και θα ονομαστούν ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Το ΤΕΙ Πάτρας, το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα συγχωνευθούν και θα ονομαστούν ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Το ΤΕΙ Καλαμάτας, με τμήματα στην Σπάρτη και στην Καλαμάτα, θα ονομαστεί ΤΕΙ Πελοποννήσου
 Στα πανεπιστήμια
  • Τα Τμήματα Σλαβικών Σπουδών και Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας συγχωνεύονται σε ένα Τμήμα που θα ονομάζεται: Σλαβικών, Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών. Επίσης, τα πέντε «ξενόγλωσσα» Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθήνας (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας) συγχωνεύονται σε ένα Τμήμα που θα ονομάζεται: Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας.
  • Το ίδιο γίνεται και για τα τέσσερα ξενόγλωσσα Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το Τμήμα Βαλκανικών και Σλαβικών Σπουδών απορροφάται από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.
  • Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο συγχωνεύεται το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης και το νέο Τμήμα θα ονομάζεται: Ιστορίας και Εθνολογίας. Επίσης στο Δημοκρίτειο το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων απορροφάται από το Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και το νέο Τμήμα θα ονομάζεται: Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης.
  • Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο συγχωνεύονται οι δυο ειδικεύσεις του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας.
  • Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το Τμήμα Στατιστικής στη Σάμο απορροφάται από το Τμήμα Μαθηματικών στο ίδιο νησί. Επίσης στη Χίο, το Τμήμα μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης απορροφάται από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
  • Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ηράκλειο) το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών απορροφάται από το Τμήμα Μαθηματικών.
  • Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τρίπολη) συγχωνεύονται τα Τμήματα Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών σε ένα νέο Τμήμα που θα ονομάζεται: Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.

«Αττικό ΤΕΙ»
Το ΤΕΙ Αθήνας, το ΤΕΙ Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ θα αποτελούν το «Αττικό ΤΕΙ», αλλά τα ιδρύματα θα έχουν την αυτονομία τους. Στα ιδρύματα αυτά προκύπτουν οι παρακάτω εσωτερικές μετακινήσεις:
  • Τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Εμπορίας και Διαφήμισης, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύονται στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Οργανισμών και Συστημάτων του ιδρύματος.
  • Το τμήμα Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ίδιου ιδρύματος.
  • Το τμήμα Τοπογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται στο τμήμα Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων του ΤΕΙ Πειραιά.
  • Το τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ίδιου ιδρύματος.
  • Το τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται στο τμήμα Γραφιστικής του ίδιου ιδρύματος.
  • Η Νοσηλευτική Β' του ΤΕΙ Αθήνας (μη θεσμοθετημένο τμήμα) θα υπάγεται στη Νοσηλευτική του ίδιου ιδρύματος.
  • Το τμήμα Πολιτικών και Δομικών Εργων του ΤΕΙ Πειραιά συγχωνεύεται στο τμήμα Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων του ίδιου ιδρύματος.
  • Το τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Πειραιά συγχωνεύεται με το τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Αθήνας και τα δύο αυτά τμήματα θα αποτελούν το τμήμα Ηλεκτρονικής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Πειραιά.
  • Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πειραιά συγχωνεύεται στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Οργανισμών και Συστημάτων του ΤΕΙ Αθήνας.
  • Το τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του ΤΕΙ Πειραιά συγχωνεύεται στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας.
  • Στην ΑΣΠΑΙΤΕ συγχωνεύονται τα Τμήματα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Δομικών Έργων και Εκπαιδευτικών Πολιτικών Έργων Υποδομής σε ένα Τμήμα που θα ονομάζεται: Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών.

Συγχωνεύσεις στα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας
  • Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη) το Τμήμα Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών συγχωνεύεται με το Τμήμα Λογιστικής και το νέο Τμήμα θα λέγεται: Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
  • Στο ΤΕΙ Ηπείρου (Αρτα) το Τμήμα Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου απορροφάται από το Τμήμα Δυτικής Παραγωγής στην ίδια πόλη. Επίσης στην Πρέβεζα συγχωνεύονται τα Τμήματα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής σε ένα Τμήμα και στην Ηγουμενίτσα, το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων απορροφάται από το Τμήμα Εφαρμογών ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στο Εμπόριο και το νέο Τμήμα θα ονομάζεται Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων.
  • Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τα Τμήματα Πολιτικών Εργων Υποδομής και Πολιτικών Δομικών Εργων συγχωνεύονται σε ένα Τμήμα που θα λέγεται: Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων.
  • Στο ΤΕΙ Καβάλας τα Τμήματα Βιομηχανικής Πληροφορικής και Διαχείρισης Πληροφοριών συγχωνεύονται σε ένα Τμήμα που θα λέγεται: Μηχανικών Πληροφορικής.
  • Στο ΤΕΙ Καλαμάτας συγχωνεύονται τα Τμήματα Διοίκησης Μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα νέο Τμήμα που θα λέγεται: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων. Επίσης συγχωνεύονται τα Τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών σε ένα νέο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής.
  • Η ίδια συγχώνευση των δυο Τμημάτων σε ένα Τμήμα Φυτικής Παραγωγής γίνεται και στο ΤΕΙ Κρήτης (Ηράκλειο). Επίσης στο Ηράκλειο συγχωνεύονται τα Τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διοίκησης Επιχειρήσεων σε ένα νέο Τμήμα που θα λέγεται Διοίκηση Επιχειρήσεων Οργανισμών και Συστημάτων.
  • Στο ΤΕΙ Λάρισας τα Τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διοίκησης - Διαχείρισης Εργων απορροφώνται από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και το νέο Τμήμα θα ονομάζεται: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων. Επίσης το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων απορροφάται από τα Τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Ζωικής Παραγωγής. Ακόμα, στην Καρδίτσα, το Τμήμα Δασοπονίας απορροφάται από το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου.
  • Στο Μεσολόγγι τα Τμήματα Μηχανολογίας - Υδάτινων Πόρων και Υδατοκαλλιεργιών και Αλιευτικής Διαχείρισης συγχωνεύονται σε ένα Τμήμα που θα λέγεται: Τεχνολογίας Αλιείας - Υδατοκαλλιεργειών.
  • Στο ΤΕΙ Πάτρας συγχωνεύονται τα Τμήματα Ανακαίνισης - Αποκατάστασης Κτιρίων και Πολιτικών Εργων Υποδομής σε ένα Τμήμα που θα λέγεται: Τεχνολόγων Μηχανικών και Τοπογράφων
    .902.gr
    31/01/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin