Thursday, January 3, 2013

«Βολές» Τουρκίας κατά των Βρυξελλών

Για προκατάληψη και «φανατική» στάση απέναντι στην Τουρκία, κατηγόρησε την ΕΕ η Τουρκία, ισχυριζόμενη ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στη χώρα για την ΕΕ.
Η Τουρκία επέκρινε την τελευταία έκθεση προόδου της Κομισιόν, ενώ για πρώτη φορά παρουσίασε τη δική της έκθεση αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο.

Η Τουρκία ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005, αλλά αυτές έχουν «παγώσει» λόγω του Κυπριακού και της αντίθεσης μεγάλων δυνάμεων, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Με τη δημοτικότητα της ΕΕ να μειώνεται συνεχώς στο εσωτερικό της Τουρκίας, η Άγκυρα πιέζει για ένταξη στην ΕΕ πριν το 2023, όπου και κλείνει 100 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
 «Παρατηρήσαμε ότι η φετινή Έκθεση Προόδου για την Τουρκία επισκιάστηκε από υποκειμενικές, προκατειλημμένες, αδικαιολόγητες και φανατικές στάσεις», είπε ο τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Egemen Bagis.
Υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η έκθεση του Οκτωβρίου της Κομισιόν αγνόησε τις «θαρραλέες» μεταρρυθμίσεις της χώρας κατά τον τελευταίο χρόνο, και αυτό υπονόμευσε την εμπιστοσύνη της ΕΕ στα μάτια των τούρκων πολιτών.
Πρόσφατη έρευνα του γερμανικού Marshall Fund διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των τούρκων βλέπει αρνητικά την ΕΕ.
Η Άγκυρα έχει ολοκληρώσει μόλις 1 από τα 35 κεφάλαια που απαιτούνται για την ένταξη στην ΕΕ. 13 από αυτά μπλοκάρονται από την Γαλλία, την Κύπρο και την Κομισιόν.
Οι συνομιλίες έχουν παγώσει επίσης, διότι σύμφωνα με την Κομισιόν, η Τουρκία δεν πληροί ακόμα τα κριτήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία έκφρασης και την ανεξιθρησκία.
 «Σήμερα δεν υπάρχει κυβέρνηση στην ΕΕ που είναι πιο μεταρρυθμιστική από την δική μας», είπε ο Bagis.
 «Ενώ οι χώρες της ΕΕ παλεύουν εν καιρώ κρίσης, η χώρα μας βιώνει την πιο δημοκρατική, ευημερούσα, σύγχρονη και διαφανή περίοδο της ιστορίας της», συνέχισε.
Η έκθεση προόδου που συνέταξε η Τουρκία και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ, ανέφερε τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και τα εργασιακά δικαιώματα ως παραδείγματα προόδου τον τελευταίο χρόνο.
EurActiv.gr 
  




No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin