Tuesday, January 1, 2013

Παραδοσιακός αποχαιρετισμός του 2012 στην Κύπρο με τις σούβλες

Πήραν «φωτιά» χθες οι φουκούδες σ’ ολόκληρη την Κύπρο
Παρά την κρίση, τηρήθηκε και φέτος το έθιμο με τις σούβλες στους δρόμους της Κύπρου, με τους εργαζομένους να αφήνουν το 2012 με γλέντι

Τι κι αν έχει κρίση, το γλέντι γλέντι! Παραμονή Πρωτοχρονιάς και όπως κάθε χρόνο εργαζόμενοι και εργοδότες ένωσαν τις δυνάμεις τους... πάνω από τη φουκού, για να αποχαιρετήσουν τον παλιό τον χρόνο και να υποδεχθούν τον νέο με γλέντι και χαρά. Από νωρίς χθες οι φουκούδες και οι σμίλες πήραν «φωτιά», ενώ άφθονο κρασί, ζιβανία και μπίρα, με τη συνοδεία μουσικής, ανέβαζαν το γλέντι κι έδιωχναν για λίγο τις σκοτούρες.


Κάτι… μύριζε

Κατά την τελευταία ημέρα του χρόνου κάτι… μυρίζει στην παλιά Λευκωσία και όχι μόνο. Τα κάρβουνα μπήκαν στη φουκού, το κρέας στις σμίλες και οι σιεφταλιές, τα λουκάνικα, οι παστουρμάδες και τα χαλλούμια στη γραδέλα. Μόλις αρχίσει να ψήνεται το κρέας ξεκινά το… τσίλλιμαν με κρασί ή ζιβανία, ακόμα και μπίρα, για να μας βρει ο νέος χρόνος με κέφι. Όταν δε ψηθούν όλα, καίγεται το πελεκούδι. Ξεκινούν τα τραγούδια, ο χορός, η διασκέδαση.

Από μικροί στο... ψήσιμο
Αυτό το εορταστικό κλίμα καταγράψαμε χθες, κατά την περιδιάβασή μας στις οδούς Λήδρας, Ονασαγόρου, ΟΧΙ και Πλατείας Ελευθερίας. Είδαμε ανθρώπους να παραμερίζουν την κρίση και να διασκεδάζουν με την ψυχή τους μοιράζοντας ευχές και αγάπη. Όπως επέβαλλε η μέρα. Πρώτος μας σταθμός ένα κατάστημα με είδη για το αυτοκίνητο. Ο ιδιοκτήτης του, Χρύσανθος (Άθως) Χρυσάνθου, μαζί με φίλους και εργαζόμενους ετοιμάζονται για να διασκεδάσουν, όπως κάθε χρόνο, την αλλαγή του χρόνου. Πρωταγωνιστής στην όλη υπόθεση ο μικρός Νέστορας, ο οποίος επέβλεπε τα κάρβουνα να μη σβήσουν και βάζοντας τις δικές του πινελιές στη σούβλα, ενώ με το χαμόγελό του πλημμύριζε ευτυχία παντού.

Τα μυστικά
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας με την παρέα, ο Λάκης Καστελλανής μάς ανέφερε πως μια σούβλα για να ψηθεί καλά θέλει δύο ώρες ακριβώς, ψηλά, και όχι μια με ενάμιση, όπως λένε άλλοι. «Αν δεν αφήσεις το κρέας να ψηθεί σιγά-σιγά δεν θα καταλάβεις σούβλα. Τα μπαχάρια του και τα αλάτια του πρέπει να τα βάζεις από πριν καθώς το μαρινάρεις το κρέας. Εμείς βάλαμε το κρέας μας από το Σάββατο σε κρασί μαζί με όλα τα απαραίτητα και θα γίνει λουκούμι. Θα χαίρεσαι να το τρως», πρόσθεσε. Ο κουμπάρος του, ιδιοκτήτη του καταστήματος, Γιώργος Ηλία, αφού πέρασε όλο το κρέας στις σμίλες, μας υπέδειξε πως αυτό θα ήταν η πρώτη δόση αφού θα ακολουθούσε κι άλλο γιατί το πάρτυ θα 'ταν μεγάλο. «Θα 'ρθουν εδώ πολλοί, όπως κάθε χρόνο. Θα 'ρθουν να γλεντήσουμε και να περάσουμε καλά όπως πρέπει. Η κρίση θέλει καλοπέραση και θα καλοπεράσουμε, και άμα έχουμε την υγεία μας δεν μας φοβίζει τίποτα και κανένας», σημείωσε ο κ. Ηλία.

Συντροφιά με Καζαντζίδη
Την ώρα που τα κάρβουνα ήταν έτοιμα να δεχθούν τη σούβλα, ξεκίνησε η μουσική. Μητροπάνος, Καζαντζίδης, κ.ά., ανέβαζαν το κέφι με τις φωνές τους, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους κρασιά και άλλα παρεμφερή. Λουκάνικα, παστουρμάδες, σιεφταλιές και χαλλούμια έμπαιναν στη γραδέλα για να ψηθούν λίγο πριν ψηθεί η σούβλα. Με αυτήν την εικόνα φεύγουμε από το ΟΧΙ και προχωράμε μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας και τους γύρω δρόμους.

Στα στενά δρομάκια της οδού Λήδρας και Ονασαγόρου, καταστηματάρχες ετοίμαζαν τα δικά τους καλά για το γλέντι. Γεμάτοι χαμόγελα και ελπίδα για το νέο έτος, μιας και το φετινό ήταν γι’ αυτούς όντως δίσεκτο. «Μόλις που κρατηθήκαμε», μας ανέφερε ένας εξ αυτών και πρόσθεσε: «Όμως επειδή κάθε χρόνο γλεντάμε μαζί με τους φίλους μου, έτσι και φέτος θα το κάψουμε. Τούτο θέλει η σημερινή (χθεσινή) μέρα. Γλέντι, γλέντι και πάλι γλέντι. Τα άλλα όλα, έχουμε καιρό να τα δούμε».
Άμα έχουμε υγεία…

Ο κ. Ανδρέας, ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη ένδυσης, δήλωσε στη «Σ»: «Φεύγει μια δύσκολη χρονιά, έρχεται ακόμη πιο δύσκολη, αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Αποχαιρετούμε τη χρονιά με χαρά, για να έχουμε χαρά και τη νέα χρονιά. Όμως, άμα έχεις την υγεία σου, όλα τ’ άλλα διορθώνονται. Θα δυσκολευτούμε, αλλά θα μάθουμε από τα λάθη μας», σημείωσε. Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης, επίσης ιδιοκτήτης ειδών ένδυσης, αστειευόμενος μας είπε πως, «αν και ο φίλος μου έφαν μου τη δουλειάν ούλλη, εντούτοις αγαπώ τον. Είμαστεν χρόνια γειτόνοι και στεκόμαστε ο ένας του άλλου. Σήμερα (χθες) θα φάμε, θα πιούμε και με χαράν τον νέο χρόνο θα υποδεχθούμε», σημείωσε. 

.sigmalive.com/simerini
1/1/13
---
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin