Tuesday, December 4, 2012

Υπεξ Αλβανίας: Δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις - Αφελείς οι αντιδράσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Έντμον Παναρίτι χαρακτήρισε «αφελείς» τις αντιδράσεις του Έλληνα ομολόγου του Δημήτρη Αβραμόπουλου σχετικά με τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα περί εθνικής ανεξαρτησίας «όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα». Σε συνέντευξή του στο αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο “ABC News”, ο κ. Παναρίτι είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως είναι αφέλεια διότι κανείς δεν πιστεύει ότι η Αλβανία έχει εδαφικές διεκδικήσεις... Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι πέρα από κάθε κανονική λογική».

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στον Έλληνα ομόλογό του να μην πέσει θύμα της εθνικιστικής ρητορικής, η οποία, όπως τόνισε, κερδίζει έδαφος «ειδικά όταν ένα κράτος βρίσκεται σε δύσκολες συνθήκες, όπως συμβαίνει, σήμερα, με την Ελλάδα». «Τι κακό εκφράζει η λέξη ένωση; Ένωση σημαίνει συνοχή και η συνοχή εξυπηρετεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Τα σύνορά μας είναι καθορισμένα μια για πάντα» επισήμανε ο κ. Παναρίτι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα του «εμπολέμου» καθώς και στο λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα». «Ο νόμος του εμπολέμου είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για την προώθηση των σχέσεών μας. Με το νόμο αυτό δεν μπορεί να βρει λύση ούτε το θέμα των περιουσιών των τσάμηδων και ως εκ τούτου έχουμε ζητήσει την ακύρωση αυτού του παράλογου νόμου» υπογράμμισε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.
4/12/12
-----
ΣΧΕΤΙΚΑ1

  • Σχόλιο Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις ΥΠΕΞ Αλβανίας Εντ. Παναρίτι περί εδαφικών διεκδικήσεων Αλβανίας

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Εντ. Παναρίτι, περί εδαφικών διεκδικήσεων της Αλβανίας, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ανέφερε τα εξής:

«Έχει δίκιο ο κ. Παναρίτι να λέει ότι είναι εκτός λογικής και αφελές να μιλάει κανείς για εδαφικές διεκδικήσεις της Αλβανίας έναντι της Ελλάδας.


Όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι ο Αλβανός ΥΠΕΞ κάνει δημόσια συστάσεις στον Πρωθυπουργό του, ο οποίος, ακούγοντας τις σειρήνες του εθνικισμού, μίλησε για αλβανικά εδάφη από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, όσο κι εάν στη συνέχεια ανασκεύασε».
Ελληνικό ΥΠΕΞ 4/12/12
----------------------------------------------------  
ΣΧΕΤΙΚΑ2 :


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin