Monday, December 3, 2012

«Πλάτη» στους Τσάμηδες βάζει η επίσημη Αλβανία!

Το κόμμα τους καλεί την Ελλάδα να δώσει… λύση στο «τσάμικο»
• Οι πρόσφατες εθνικιστικές «κορώνες» του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα στην Αυλώνα περί… μεγάλης Αλβανίας που, μεταξύ άλλων, απλώνει τα όριά της ως την γειτονική μας Πρέβεζα αποκάλυψαν με τον πιο επίσημο τρόπο αυτό που από καιρό υποψιάζονταν η Ελλάδα. Ότι η επίσημη Αλβανία βρίσκεται τελικά πίσω απ’ τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις των Τσάμηδων και προφανώς, πέρα από την ανοχή που δείχνει στις κατά καιρούς ανθελληνικές εκδηλώσεις τους, τις στηρίζει και έμπρακτα!
Αυτό εξηγεί και την αποθράσυνση τελευταία του κόμματος των Τσάμηδων PDIU, συμμάχου της κυβέρνησης Μπερίσα, που έριξε ξανά…

 
λάδι στη φωτιά μετά την ακύρωση της επίσκεψης Αβραμόπουλου στην Αλβανία. Πάντως, η προπαγάνδα της γειτονικής χώρας περί «Τσαμουριάς» που κατά καιρούς έχει πάρει ιδιαίτερα προκλητική μορφή, όπως κατά την παλιότερη επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στα Τίρανα, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της Ευρώπης, φτάνοντας ως τις μακρινές ΗΠΑ. Εκεί ένα ισχυρό λόμπι αλβανοφώνων εργάζεται συστηματικά για να γίνει πράξη η λεγόμενη «μεγάλη Αλβανία».

Θέλουν εδάφη μας
Οι τελευταίες δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα, οι οποίες προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και αποδοκιμασιών όχι μόνο από πλευράς της Ελλάδας, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά οριοθέτησαν τις επιδιώξεις της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής. Ποιες είναι αυτές; Η διεκδίκηση εδαφών απ’ όλους τους γείτονες της Αλβανίας βασισμένη σε επιχειρήματα τα οποία στερούνται οποιασδήποτε ιστορικής βάσης!
Όσον αφορά την Ελλάδα, η γειτονική χώρα… καλοβλέπει την περιοχή εκείνη όπου έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατοικούσαν Τσάμηδες, δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι της Θεσπρωτίας και ένα τμήμα της Πρέβεζας. Με την επιστροφή των Τσάμηδων σε εδάφη όπου παλιά κατοικούσαν πρόγονοί τους ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για πιο επίσημη διεκδίκηση των περιοχών αυτών.

Το κόμμα των Τσάμηδων
Η ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων από πλευράς των Τσάμηδων γίνεται με «όχημα» το κόμμα PDIU με το οποίο συμμετέχουν ως εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό του Σ. Μπερίσα. Αμέσως μετά την ακύρωση της επίσκεψης στην Αλβανία του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου το PDUI εξέδωσε μία άκρως προκλητική ανακοίνωση, ενδεικτική της εθνικιστικής υστερίας που το χαρακτηρίζει.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σ’ αυτήν, «ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δεν θα πρέπει να φοβάται τα καθαρά πατριωτικά συναισθήματα των Αλβανών και τα ελάχιστα δικαιώματα του έθνους μας, όπως το ζήτημα των Τσάμηδων, που άδικα παραβιάζεται από το ελληνικό κράτος»!
Το PDUI καλεί μάλιστα την ελληνική Κυβέρνηση να δώσει γρήγορα λύσεις στο «τσάμικο ζήτημα», το οποίο, όπως τονίζει, είναι το μόνο θέμα που εμποδίζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, σημειώνοντας πως «ο Υπουργός Εξωτερικών, αντί να προσπαθεί να στρεβλώσει την ιστορία με τη δημιουργία ψευδών γεγονότων, θα πρέπει να συμβάλει στο να βρεθεί ένας κοινός τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων»!

Λόμπι στις ΗΠΑ
Στο μεταξύ, συστηματικά υπέρ του «τσάμικου ζητήματος» εργάζεται ένα ισχυρό λόμπι στις ΗΠΑ, που έχει τη βάση του στην περιοχή της Βοστώνης. Εκεί ζουν περίπου 350.000 αλβανόφωνοι, οι οποίοι με διάφορους τρόπους και κυρίως με ειδικά έντυπα που εκδίδουν, καταγγέλλουν την Ελλάδα για… γενοκτονία των Τσάμηδων! Από την άλλη πλευρά, η ελληνική Ομογένεια, αποδυναμωμένη, αδυνατεί να απαντήσει αποτελεσματικά στην αλβανοτσάμικη προπαγάνδα και στο ανθελληνικό κλίμα που αυτή καλλιεργεί.

Ο λαός αρέσκεται!
Τι συμβαίνει όμως με τον ίδιο τον αλβανικό λαό; Στην πλειονότητά του αρέσκεται να ακούει τα περί «μεγάλης Αλβανίας» που εκστομίζονται κατά καιρούς από πολιτικούς ή κόμματα, με τελευταίο φυσικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας. Για το λόγο αυτό όλες οι κυβερνήσεις των Τιράνων εκμεταλλεύονται αυτή του την επιθυμία. Κυβερνητικοί και διπλωμάτες δεν χάνουν ευκαιρία να αναφερθούν στο θέμα της επιστροφής των Τσάμηδων στα… εδάφη τους, εννοώντας φυσικά την Θεσπρωτία!

Οι δηλώσεις Γ. Ντάκου
Τυχαία εξάλλου δεν πρέπει να θεωρούνται και τα όσα ανέφερε την περασμένη εβδομάδα κατά την δεξίωση στο «Grand Serai» για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Αλβανίας ο γενικός Πρόξενός της στα Γιάννινα Γιάννης Ντάκος. Την ίδια ώρα δηλαδή που η εκπρόσωπος του Σαλί Μπερίσα ανασκεύαζε τις ανιστόρητες δηλώσεις του, μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε, ο κ. Ντάκος τόνιζε ότι «σε αυτά τα 100 χρόνια του αλβανικού κράτους, πέραν της εθνικής ελληνικής Μειονότητας, που συνδέει θετικά και ισχυρά τις δύο χώρες, έχουν δημιουργηθεί τόσο δεσμοί αίματος όσο και οικογενειακοί ανάμεσα στους δύο λαούς». Είναι προφανές ότι δεν εννοούσε μόνο τους… δεσμούς που δημιουργήθηκαν την τελευταία εικοσαετία από την έλευση και εγκατάσταση στη χώρα μας χιλιάδων οικονομικών μεταναστών από την Αλβανία!

Ανακοίνωση ΣΦΕΒΑ
Ανακοίνωση με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Aλβανού πρωθυπουργού στην Αυλώνα εξέδωσε και η ΣΦΕΒΑ, κάνοντας για μία ακόμη φορά λόγο για γιγάντωση του αλβανικού εθνικισμού.
Η ΣΦΕΒΑ σημειώνει ότι «καλώς τόσο η κυβέρνηση όσο και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού και η ακύρωση της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών  ήταν η ελάχιστη επιβεβλημένη αντίδραση. Καθήκον της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας όμως είναι να πάψει να τρέφεται με αυταπάτες σχετικά με τις πραγματικές διαθέσεις των Αλβανών».

.proinoslogos.gr
3/12/12
---------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin