Saturday, December 1, 2012

99η επέτειος από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα! (video από Chania Crete)

 
 ---
Οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου από τα 99 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα έγιναν σήμερα στα Χανιά, με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό, την καθιερωμένη πομπή προς το Φρούριο Φιρκά και την έπαρση της Σημαίας!

Ο κ Μειμαράκης σε δήλωση του αναφέρθηκε στις δύσκολες αποφάσεις που εκείνη την περίοδο έλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι και σήμερα η Ελλαδα πήρε δύσκολες αλλά απαραίτητες για το μέλλον αποφάσεις.

 Με την παρουσία του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μειμαράκη, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα Χανιά, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 99ης επετείου από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ξεκίνησαν στις 11:00 το πρωί, με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.


Ακολούθησε η καθιερωμένη πομπή προς το Φρούριο Φιρκά, η έπαρση της σημαίας και οι πρωινές εκδηλώσεις έκλεισαν με πανηγυρική ομιλία του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη.


Ο κ Μειμαράκης σε δήλωση του αναφέρθηκε στις δύσκολες αποφάσεις που εκείνη την περίοδο έλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι και σήμερα η Ελλαδα πήρε δύσκολες αλλά απαραίτητες για το μέλλον αποφάσεις.


Παρατίθεται η δήλωση του προέδρου της Βουλής:


«
Είναι μέρα ιστορικής μνήμης για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των προγόνων μας, που έδωσαν το αίμα τους για να μπορέσει να ενωθεί η Κρήτη με την Ελλάδα. Είναι, επίσης, επέτειος ιστορικής δικαίωσης του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου γι’ αυτή του τη μεγαλόπνοη απόφαση και τον αγώνα που έδωσε, με βάσανο και πόνο, για να την πραγματοποιήσει.

»Το λέω αυτό, διότι και σήμερα λαμβάνουμε αποφάσεις με μεγάλη βάσανο και πόνο καρδιάς, ώστε να παραμείνουμε σε μια ακόμα μεγαλύτερη ένωση, που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία συνδέεται άρρηκτα η πολιτισμική, θεσμική, αναπτυξιακή και οικονομική πορεία της χώρας μας.

»Ας μην πλανόμεθα. Και σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλες μάχες, χωρίς όπλα, για τις οποίες όμως απαιτούνται θυσίες προκειμένου να τις κερδίσουμε. Και θα έλεγα ότι από την περασμένη εβδομάδα άνοιξε μια άλλη σελίδα για την Ελλάδα, μια σελίδα που μας επιτρέπει με ανάσα και ανακούφιση να διαχειριστούμε εμείς οι ίδιοι πλέον το μέλλον μας. Όχι ότι λύθηκαν βεβαίως τα προβλήματα, αλλά μπορούμε πλέον να τα διαχειριστούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και αξιοπιστία.

»Με αυτές τις σκέψεις θεωρώ, λοιπόν, ότι το μήνυμα της Ένωσης της Κρήτης με τη μητέρα πατρίδα είναι επίκαιρο. Γι’ αυτό, τιμούμε και δοξάζουμε όλους εκείνους που έδωσαν αυτή τη μεγάλη εθνική και πατριωτική μάχη
».



Στη συνέχεια, ο κ. Μεϊμαράκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων «περί διαφορετικών απόψεων μεταξύ των κομμάτων της Κυβέρνησης για τα φορολογικά μέτρα», δήλωσε:


«Είθισται, ο Πρόεδρος της βουλής να μην κάνει πολιτικές δηλώσεις τέτοιου περιεχομένου. Αλλά θα σας πω ότι κανείς δεν είπε πως ο δρόμος είναι στρωμένος με ρόδα και ότι τελείωσαν τα προβλήματά μας. Όχι. Απλώς μας έφυγε η αίσθηση ανασφάλειας που κυριαρχούσε. Το κλίμα είναι καλύτερο. Βεβαίως, τα ατομικά προβλήματα και οι δυσκολίες της καθημερινότητας παραμένουν για τον Έλληνα πολίτη και αυτό που απαιτείται πλέον από την Κυβέρνηση και από τη Βουλή είναι να σκύψει με περίσκεψη στα θέματα αυτά. Να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα. Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι πάνω ακριβώς σε αυτά τα θέματα θα έχουμε συζητήσεις. Και πολλές φορές θα έχουμε και εντάσεις. Και μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση».


Αμέσως μετά ο κ. Μειμαράκης, ο υφυπουργός Δ/κής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης, οι βουλευτές και οι άλλοι επίσημοι επισκέφθηκαν το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης όπου έγινε παρουσίαση νέων εκθεμάτων.


Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελ.Βενιζέλος» στην οποία θα προεδρεύσει τιμητικά, ο Πρόεδρος της Βουλής κ.Μειμαράκης.


Η συνεδρίαση θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στη Χαλέπα.




Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επετειακή ομιλία με θέμα «1913 – 2012: 99 χρόνια εκδηλώσεις για την Ένωση της Κρήτης» που θα εκφωνήσει ο συγγραφέας Δημήτρης Νικολακάκης και η εκδήλωση θα κλείσει με τις αναγορεύσεις, σε εταίρους του Ιδρύματος, των π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκη, Χρίστου Θεοδόλου, Στέφανου Λεκανίδη, Αντώνη Πιταριδάκη, Ευάγγελου Σπανουδάκη, Ένωσης Κρητών Ν. Φλώρινας


Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, οι βουλευτές Χρ. Μαρκογιαννάκης, Κ. Βιρβιδάκης, Γ. Σταθάκης, Επ .Μαριάς, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και φορέων.


Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης


Τιμώντας την 99η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης που συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις στα Χανιά, δήλωσε:


«
Είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τους ήρωες συμπατριώτες μας που μέσα από συνεχείς επαναστάσεις θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης στον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο που έκανε πράξη το όραμα της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, και της χώρας στην εθνική ολοκλήρωση. Η σημερινή επέτειος αφυπνίζει τις συνειδήσεις όλων μας και αποτελεί πηγή άντλησης διδαγμάτων για εθνική ενότητα, ανάκαμψη και πρόοδο στην χώρα μας. H Περιφέρεια Κρήτης τιμώντας την ιστορική επέτειο προετοιμάζεται ήδη για τις λαμπρές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι μοναδικές εκδηλώσεις- που σχεδιάζονται από επιστημονική και οργανωτική επιτροπή - θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού, στην υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη και σε κάθε σημείο του ορίζοντα, που υπάρχει Κρητική κοινότητα».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Πηγή: flashnews.gr 

http://www.zougla.gr/greece/article/i-ekdilosis-gia-tin-99i-epetio-apo-tin-enosi-tis-kritis-me-tin-elada

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin