Wednesday, November 28, 2012

Ευθύνες στον τουρκικό στρατό για τα έργα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ
Ευθύνες στον τουρκικό στρατό καταλογίζει «opinion» (γνωμοδότηση) που εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που σχετίζεται με την οικονομική βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους. Σχετική με το θέμα τροπολογία της εισηγήτριας ευρωβουλευτού Μαριέττας Γιαννάκου καταλογίζει ευθύνες στον τουρκικό στρατό, επειδή εμπόδισε Ελληνοκύπριους συμβαλλόμενους σε έργο αφαλάτωσης στο Συργιανοχώρι να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, που προβλέπονται από συμβόλαιο.


Το έργο, κατόπιν προσφοράς, είχε κερδηθεί από ελληνοκυπριακή εταιρεία, αλλά οι κατοχικός στρατός δεν επέτρεψε σε Ελληνοκύπριους εργάτες να εργαστούν.
Ακόμη καλείται ο τουρκικός στρατός να ανοίξει τις στρατιωτικές ζώνες για να διευκολυνθεί η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ενώ γίνεται επίσης αναφορά στην ανάγκη διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκεται στα κατεχόμενα και απειλείται με αφανισμό.

Οι Επιτροπές
Η «γνωμοδότηση» της Επιτροπής Εξωτερικών ανήκει σε ένα ευρύτερο πλέγμα τοποθετήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί έκθεσης που καταρτίστηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναφορικά με την οικονομική βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους. Εμπλέκονται τρεις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κύριος λόγος και η κύρια έκθεση καταρτίζεται από την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού (η τρίτη Επιτροπή είναι του προϋπολογισμού, της οποίας η γνωμοδότηση θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 3 Δεκεμβρίου).

Απομόνωση και Πολυετής Μηχανισμός

Συνεπώς, χθες έγινε μια προσπάθεια εμβολιασμού της κεντρικής έκθεσης, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 6 Δεκεμβρίου. Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι γι' άλλη μια φορά καταψηφίστηκαν τροπολογίες του φιλοτουρκικού μπλοκ, που προέβλεπαν αναφορές σε άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων και στην εφαρμογή του «απευθείας εμπορίου». Επίσης, έχουν καταψηφιστεί τροπολογίες που προνοούσαν την εγκαθίδρυση Μηχανισμού με Πολυετή Προοπτική. Δηλαδή έγινε προσπάθεια ώστε η βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους να ενταχθεί σε ένα επταετές πρόγραμμα, αντί να εγκρίνεται η βοήθεια ετησίως, όπως συμβαίνει σήμερα. Η λογική του Πολυετούς Μηχανισμού βρίσκει αντίθετη την Κυβέρνηση, υπό το επιχείρημα ότι προδικάζεται η απουσία λύσης και δημιουργεί τη λανθασμένη εικόνα περί της ύπαρξης στην Κύπρο δυο οντοτήτων. 

 .sigmalive.com/simerini
28/11/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin