Tuesday, November 13, 2012

Συρία: 2,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους υπολογίζει η Ερυθρά Ημισέληνος

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει λάβει η ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Τρίτη το συριακό τμήμα της Ερυθράς Ημισελήνου. Με ανακοίνωσή της η τελευταίαμ υπολογίζει τους εκτοπισμένους εντός της Συρίας εξαιτίας του εμφυλίου στα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, ακόμα και αυτός ο υπολογισμός θεωρείται μετριοπαθής από τους διεθνείς οργανισμούς.


Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κυρία
Μελίσα Φλέμινγκ, ανέφερε: «Κάνουν λόγο για 2,5 εκατομμύρια. Πιστεύουν ότι ίσως είναι περισσότεροι και ότι πρόκειται για μια πολύ συντηρητική εκτίμηση. Οι άνθρωποι μετακινούνται συνεχώς, τρέπονται σε φυγή, κρύβονται. Είναι δύσκολο να καταμετρηθούν»

Η εκτίμηση του ΟΗΕ είναι ότι τον ερχόμενο Χειμώνα περισσότεροι από 4 εκατ. θα χρειαστούν βοήθεια.


Στο μεταξύ η Υπάτη Αρμοστεία απέσυρε για λόγους ασφαλείας εκπροσώπους της από το Χάσακ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, την ώρα που οι συγκρούσεις κατέστρεψαν προμήθειες για τον Χειμώνα.
Μέχρι στιγμής οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από τη Συρία στις γειτονικές χώρες (Λίβανο, Τουρκία, Ιορδανία, Ιράκ), φθάνουν τους 407.000, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά ενώ προφανώς αρκετοί είναι και αυτοί που δεν έχουν καταγραφεί. 
.tovima gr
13/11/12
-----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments :

  1. Δύο χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου....«SOS» από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία....

    Δύο χρόνια μετά την έναρξη των σφοδρών συγκρούσεων στη Συρία, η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική και η παροχή βοήθειας υπολείπεται κατά πολύ, βάσει των αναγκών που υπάρχουν.

    Το σύστημα υγείας, που λειτουργούσε άρτια στο παρελθόν, έχει καταρρεύσει και οι ελλείψεις σε τρόφιμα είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ υπάρχουν διαρκώς διακοπές στην παροχή νερού και ρεύματος.

    Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που δόθηκε σήμερα, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη των σφοδρών συγκρούσεων και την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται στη Συρία.

    Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε και η επίσημη έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που αναδεικνύει την αποτυχία της διεθνούς βοήθειας μέχρι σήμερα.

    Έπειτα από δύο χρόνια εξαιρετικά βίαιων συγκρούσεων, που έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 70.000 νεκρούς (σύμφωνα με τον ΟΗΕ), οι κάτοικοι της Συρίας αντιμετωπίζουν σήμερα μια ανθρωπιστική καταστροφή. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν λάβει άδεια από την κυβέρνηση να δράσουν στη Συρία.

    Παρόλα αυτά, κατόρθωσαν να ανοίξουν τρία νοσοκομεία στη βόρεια Συρία και μέχρι σήμερα έχουν περιθάλψει 16.000 ασθενείς και έχουν πραγματοποιήσει 1.300 χειρουργικές επεμβάσεις. Οι ομάδες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης παρέχουν επίσης βοήθεια σε Σύρους πρόσφυγες στο Λίβανο, στο Ιράκ, στην Ιορδανία και στην Τουρκία.

    Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι το Φεβρουάριο του 2013, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από 1.500 χειρουργεία και περισσότερες από 20.800 εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία.

    Στην Τουρκία, στον Λίβανο, στο Ιράκ και στην Ιορδανία, όπου περιθάλπουν Σύρους πρόσφυγες, έχουν πραγματοποιήσει 69.000 ιατρικές συνεδρίες.

    http://www.protothema.gr/world/article/?aid=263957

    ReplyDelete
  2. Συρία: «Κατάφορη παραβίαση» του Διεθνούς Δικαίου ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών.....

    Η βούληση της Γαλλίας και η Βρετανίας να εξοπλίσουν τους αντάρτες στην Συρία με την προοπτική της ανατροπής του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συνιστά "μια κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", μετέδωσε σήμερα το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

    "Σε μια κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε την βούληση της χώρας του και αυτήν της Βρετανίας να προμηθεύσουν με όπλα τις τρομοκρατικές ομάδες", υπογραμμίζει το πρακτορείο, αναφερόμενο με τον όρο τρομοκρατικές στους αντάρτες.

    Ο Γάλλος υπουργός είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα στον ραδιοσταθμό France Info ότι η Γαλλία και η Βρετανία ζητούν "από τους Ευρωπαίους, τώρα, την άρση του εμπάργκο προκειμένου οι αντάρτες να έχουν την δυνατότητα να αμυνθούν".

    Ο στόχος είναι, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, να προμηθεύσουν κυρίως την συριακή αντιπολίτευση με πυραύλους εδάφους-αέρος για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων του συριακού στρατού.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113009755
    14/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin