Wednesday, October 3, 2012

ΚΥΠΡΟΣ (Πρόεδρος Βουλής): Επιδεινώθηκε η θέση της ε/κ πλευράς

Οι χειρισμοί των τελευταίων τεσσάρων χρόνων στο Κυπριακό όχι μόνο δεν οδήγησαν σε λύση, αλλά επιδείνωσαν τη θέση της ε/κ πλευράς, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, 
επισημαίνοντας ότι ήλθε η ώρα “να εγκαταλειφθούν οι άνευροι και επικίνδυνοι χειρισμοί του παρελθόντος, και να αποσυρθούν αναιτιολόγητες και ολέθριες υποχωρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού”.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Ιδρύματος Βάσου Λυσσαρίδη με την ευκαιρία της 38ης επετείου από τη δολοφονία του Δώρου Λοΐζου, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι, “με το όραμα του αθάνατου συναγωνιστή μας Δώρου Λοΐζου να αποτελεί οδηγό και πυξίδα πλεύσης, διακηρύσσουμε σε αυτή την 38η επέτειο από την ηρωική του θυσία ότι δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα και ότι θα διεκδικήσουμε ασυμβίβαστα μέχρι τέλους, όπως εκείνος ήθελε, ψωμί – παιδεία – ελευθερία”.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι το πρωί της 30ής Αυγούστου 1974 τρεις γνωστοί-άγνωστοι οπλοφόροι έστησαν ενέδρα στην καρδιά της Λευκωσίας, κοντά στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, στον Βάσο Λυσσαρίδη. “Οι σφαίρες δεν βρήκαν τον στόχο τους, αλλά ένα εκλεκτό παλικάρι της Κύπρου. O αγωνιστής ποιητής Δώρος Λοΐζου έπεφτε νεκρός”, είπε.
Σημείωσε ότι ο Δώρος Λοΐζου ήταν “ένα παιδί του λαού, ένας ανήσυχος νέος, ένας διανοούμενος μαζί και αγωνιστής, ένας εραστής της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής ιστορίας, ένας συνειδητός σοσιαλιστής, και πάνω απ’ όλα ήταν ένας ολοκληρωμένος ποιητής, μάλιστα ένας ‘επικίνδυνος ποιητής΄’ για όλα τα κατεστημένα, για όλους τους φορείς της αδικίας που έπρεπε”.
Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι αυτό που σφράγισε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Δώρου Λοΐζου ήταν η μαχητική του αντίσταση στο πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη και ανέφερε ότι, 38 χρόνια μετά το πραξικόπημα και την εισβολή, αποτελεί “χρέος μας να συνεχίσουμε την αντίσταση, χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα”.
“Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, το Κυπριακό βρίσκεται σε δραματικό αδιέξοδο. Η Τουρκία παρουσιάζεται ως ουδέτερος τρίτος που επείγεται μάλιστα για λύση. Οι λανθασμένοι και επιζήμιοι χειρισμοί των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, όχι μόνο δεν οδήγησαν σε λύση, αλλά επιδείνωσαν τη θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς”, είπε.
Σημείωσε ότι “οι απαράδεκτες υποχωρήσεις στις οποίες προχώρησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με την εκ περιτροπής προεδρία, την παραμονή εποίκων, τις απαράδεκτες θέσεις στο περιουσιακό, την απόδοση των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους, κινδυνεύουν να καταστούν οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά”.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι ήλθε η ώρα “να εγκαταλειφθούν οι άνευροι και επικίνδυνοι χειρισμοί του παρελθόντος, και να αποσυρθούν αναιτιολόγητες και ολέθριες υποχωρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού”.
“Ήλθε η ώρα μιας ουσιαστικής επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής, κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Ήλθε η ώρα να επανατοποθετηθεί η Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ήλθε η ώρα να αξιοποιηθεί η ΕΕ ως προνομιακό πεδίο για την Κυπριακή Δημοκρατία, για να συνδράμει επικουρικά σε μια λύση που θα στηρίζεται στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό. Ήλθε η ώρα να ετοιμαστεί περίγραμμα λύσης που θα οριοθετεί τα όρια ασφάλειας του κυπριακού Ελληνισμού στα πλαίσια οποιασδήποτε λύσης. Ήλθε η ώρα για μια καινούργια αρχή. Με το ξαναζωντάνεμα της οικονομίας, με ισχυροποίηση της άμυνας, με συμπόρευση με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της διασποράς”, πρόσθεσε.
 Your only favourite Cyprus Portal
3/10/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin