Saturday, September 1, 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Ο «Ρόμερ Χουντ» ανησυχεί Μέρκελ και Βρυξέλλες

Το σχέδιο του Εμίλ Ρόμερ για την Ολλανδία είναι απλό και κατανοητό: αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους πλούσιους, επιβολή ειδικών φόρων στις μεγάλες πολυεθνικές (Shell, Unilever, Philips κ.λπ.) και λήψη αναπτυξιακών μέτρων, με τόνωση των δημόσιων δοπανών. Ο Ρόμερ ζητά επίσης διετή αναβολή για να πιαστεί το όριο του 3% όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα (στο 3,8% αναμένεται ότι θα κλείσει φέτος), ενώ αρνείται να πληρώσει οποιοδήποτε πρόστιμο επιβληθεί στη χώρα του από τις Βρυξέλλες εξαιτίας δημοσιονομικής απειθαρχίας.

Με αυτήν ακριβώς τη συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης -η οποία απειλεί ήδη την Ολλανδία, παρ' ότι είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ε.Ε., με την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση- ο «Ρόμερ Χουντ» (όπως τον έχουν χαρακτηρίσει φίλοι και αντίπαλοι) προηγείται στις δημοσκοπήσεις, διεκδικώντας περίπου 35 από τις 150 έδρες της Βουλής στις εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου. Έχει αφήσει δε στη δεύτερη θέση τους νυν κυβερνώντες Φιλελεύθερους του Μαρκ Ρούτε ο οποίος, τον περασμένο Απρίλιο, επεξεργάστηκε και υιοθέτησε σε χρόνο-ρεκόρ ένα πακέτο λιτότητας που προβλέπει περικοπές ύψους 13 δισ. ευρώ.
                                  Ανατροπή
Εφόσον οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, στην Ευρώπη θα έχει συντελεστεί μια σημαντική πολιτική ανατροπή. «Θα συνιστούσε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα για μια χώρα η οποία βρίσκεται παραδοσιακά στον πυρήνα της Ευρωζώνης και θα μπορούσε εν δυνάμει να αποδειχθεί παραλυτικό για το σύνολο της Ενωσης, η οποία βρίσκεται ενώπιον της αδήριτης ανάγκης να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους», σημείωνε ανάλυση του πρακτορείου Reuters στις 22 Αυγούστου.
«Το σενάριο διάλυσης του ευρώ αποτελεί εφιάλτη για τον καθένα, καθώς κάτι τέτοιο θα κόστιζε πολλά χρήματα», είπε πρόσφατα ο ίδιος ο Ρόμερ, για να συμπληρώσει, όμως ότι τίθεται το ερώτημα «εάν κοστίζει λιγότερο η αποτροπή της διάλυσης». «Κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση, εμού συμπεριλαμβανομένου», κατέληξε, αφήνοντας έτσι ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για τη μελλοντική στάση του. Είναι επίσης γεγονός ότι, παρά τον τρόμο που προκαλούν στις εργοδοτικές οργανώσεις της Ολλανδίας οι θέσεις του, ο Ρόμερ δεν είναι γενικώς κατά της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των περικοπών. «Δεν είναι ο δρόμος της λιτότητας που έχει σημασία, αλλά η ποιότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται», όπως έχει χαρακτηριστικά πει.
Σε κάθε περίπτωση, το μετεκλογικό σκηνικό στην Ολλανδία αναμένεται με ενδιαφέρον. Οι Σοσιαλιστές δεν αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση με το μοναδικό κόμμα που βρίσκεται σχετικά κοντά τους, τους Εργατικούς, όμως θα προκαλούν φόβο και τρόμο στον επόμενο πρωθυπουργό, που θα σκέφτεται δύο φορές προτού αποφασίσει νέα μέτρα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 1/9

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin