Tuesday, September 4, 2012

Διακοπές με εργασία για Έλληνες και Αυστραλούς

Αυστραλία: 4 Sep 2012 (neoskosmos)
Ένας νέος από την Αυστραλία σερβίρει ποτά σε μπαρ της Σαντορίνης και μια νέα από την Ελλάδα παίρνει παραγγελίες από τους πελάτες εστιατορίου της Μελβούρνης. Δεν πρόκειται για μετανάστες, αλλά για δύο νέους που με τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας για διακοπές με παράλληλη εργασία θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν στην άλλη χώρα για έναν χρόνο.

Άλλωστε, όπως εξηγεί η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Τζένη Μπλούμφιλντ, δεν πρόκειται για μια καινούργια τάση. Οι νέοι στην Αυστραλία διατηρούν χρόνια τη συγκεκριμένη παράδοση, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της θυμίζει το «gap year» των Βρετανών: πηγαίνουν σε μιαν άλλη χώρα και μαζί με διακοπές κάνουν και περιστασιακές δουλειές όπως πωλούν φρούτα ή σερβίρουν σε εστιατόρια και μπαρ. Ήδη, η Αυστραλία έχει συνάψει ανάλογες συμφωνίες με δεκάδες άλλες χώρες και στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται, επισημαίνει η κ. Μπλούμφιλντ, για ένα πρόγραμμα που στηρίζει την κινητικότητα των νέων και δεν είναι μεταναστευτικό.
«Είναι ένα πρόγραμμα πολιτιστικής ανταλλαγής στο πλαίσιο μιας διακρατικής συμφωνίας. Όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, τουλάχιστον 500 Αυστραλοί και Έλληνες ηλικίας 18-30 ετών θα μπορούν να κάνουν διακοπές μακράς διαρκείας μέχρι ένα έτος στη μία ή στην άλλη χώρα, ενώ παράλληλα θα μπορούν να καλύπτουν μέρος των εξόδων διαμονής τους με περιστασιακή ή ευκαιριακή απασχόληση» εξηγεί και διευκρινίζει ότι σκοπός για κάποιον που θα βγάλει τέτοια βίζα είναι οι διακοπές και όχι η εύρεση εργασίας.
ΝΕΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ
 Η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Αυστραλούς, με περισσότερους από 100.000 επισκέπτες ετησίως, ενώ αντιστοίχως πάνω από 7.000 έλληνες τουρίστες επισκέπτονται την Αυστραλία, συμπληρώνει η Αυστραλή πρεσβευτής στην Αθήνα.
«Οι κοινές αξίες, η κοινή ιστορία και οι ισχυροί δεσμοί των δύο λαών μας αποτελούν σημαντικές βάσεις πάνω στις οποίες η καινούργια συμφωνία θα χτίσει νέες γέφυρες. Ο κάθε νέος που θα αποκομίζει μια θετική εμπειρία από τη διαμονή του στη μία ή στην άλλη χώρα θα γίνεται και ένας νέος πρεσβευτής, ευνοϊκά διακείμενος προς αυτήν. Αυτή είναι η προσδοκώμενη επιτυχία της συμφωνίας».

neoskosmos
4/9/12 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin