Monday, August 13, 2012

Θεσσαλονίκη: Ψήφος αποδήμων, ΣΑΕ και ελληνική γλώσσα στις προτεραιότητες του υφ. Εξωτερικών Κώστα Τσιάρα

Η εκ βάθρων αναδιοργάνωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και η κατοχύρωση του δικαιώματος της ψήφου των ομογενών, είναι ανάμεσα στα θέματα προτεραιότητας, τα οποία θα επιδιώξει να επιτύχει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, Κώστας Τσιάρας, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης.
«Πιστεύω ότι η πατρίδα μας, ευρισκόμενη σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει δυνάμεις ή δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας, προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτόγνωρη όντως οικονομική κρίση», τόνισε-μεταξύ άλλων-ο κ. Τσιάρας, στην αρχή της συνέντευξής του. Πλέκοντας το εγκώμιο της Ομογένειας, ο υφ. Εξωτερικών ανέφερε πως αποτελεί μία διαχρονική δύναμη για την Ελλάδα, την οποία στις μέρες μας «τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ και η αξιοποίησή της είναι κυρίαρχη προτεραιότητα της πολιτικής μας» και ότι «κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, όπου κι αν βρίσκονται, μπορούν να γίνουν πρεσβευτές της Ελλάδος».
Οριοθετώντας τους γενικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι προτεραιότητά του είναι οι σχέσεις-«γέφυρες» της Ομογένειας με την Ελλάδα να διαπλατυνθούν και να γίνουν πολύ συγκεκριμένες.
«Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα, προτεραιότητα θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μιας συνεχούς και συστηματικής επικοινωνίας του Απόδημου Ελληνισμού με την Ελληνική πολιτεία, με μακροχρόνιες πρωτοβουλίες και δράσεις και βεβαίως ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της Ελληνικής πολιτείας και των ομογενειακών οργανώσεων του εξωτερικού», επισήμανε.
Στις προτεραιότητές του περιλαμβάνονται και η διατήρηση-διάδοση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και η ενεργοποίηση της νεολαίας του Απόδημου Ελληνισμού.
Αυτοοργάνωση και αυτοχρηματοδότηση του ΣΑΕ Για το ΣΑΕ, που όπως λέει «έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο», η θέση του κ. Τσιάρα είναι ξεκάθαρη.
«Είδαμε και τα πλεονεκτήματά του, αλλά και τα μειονεκτήματά του. Νομίζω ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε την πλούσια εμπειρία που αποκομίσαμε και να χτίσουμε ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό και πιο δημιουργικό, που να έχει, όμως, τη δυνατότητα να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Απόδημου Ελληνισμού». Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε ο υφ. Εξωτερικών, έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία καθορισμού του θεσμικού πλαισίου του ΣΑΕ, ώστε «να μπορεί να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα, αφήνοντας πίσω κάποιες πιο ξεπερασμένες, εκ των πραγμάτων, μορφές οργάνωσης». «Πρέπει, κι εδώ νομίζω είναι το πλέον κρίσιμο σημείο, να εστιάσουμε κυρίως στην αυτοοργάνωση και την αυτοχρηματοδότηση του θεσμού σε μία αυτοπεποίθηση που θα εμφυσήσει σε όλους τους απόδημους Έλληνες ότι το ΣΑΕ τους ανήκει, αλλά και τους εκπροσωπεί», υπογράμμισε. Στόχος είναι να γίνει εκλογή του νέου προεδρείου του ΣΑΕ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και αυτό θα επιτευχθεί «με πολύ περιεκτικές και σύντομες διαδικασίες», σημειώνει ο υφ. Εξωτερικών. «Ήδη έχω προτείνει ότι πρέπει να τελειώσουμε με τις Περιφερειακές Εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να γίνει η Τακτική Συνέλευση το Δεκέμβριο και να εκλεγεί το νέο προεδρείο. Σε μία διαβούλευση μέχρι τότε, μ’ ένα νομοσχέδιο που ήδη έχουμε αρχίσει να ετοιμάζουμε στο υπουργείο Εξωτερικών, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σ’ αυτή τη μορφή που σας περιέγραψα. Ένα ΣΑΕ που θα είναι σαφέστατα στη λογική και στην κατεύθυνση της αυτοοργάνωσης και της αυτοχρηματοδότησης».
Για την ψήφο των Αποδήμων Σε ερώτηση για την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες, καθώς για τον ίδιο και την παράταξη από την οποία προέρχεται τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. «Η Νέα Δημοκρατία περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της τη δυνατότητα ψήφου για τους Απόδημους Έλληνες. Ξέρετε καλά ότι επιχειρήθηκε στο παρελθόν, μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, αλλά δεν έτυχε της απαραίτητης υποστήριξης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εμείς θεωρούμε εθνικά επιβεβλημένη την ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας με τους Απόδημους Έλληνες και κατ’ επέκταση τη νομική κατοχύρωση του δικαιώματος να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές. Απλώς, πρέπει να προηγηθεί ένας διάλογος, κατ’ αρχήν με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, και δευτερευόντως με το σύνολο των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ούτως ώστε αυτή τη φορά ερχόμενη ως νομοθετική πρωτοβουλία η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου να τύχει και της ανταπόκρισης του κοινοβουλευτικού σώματος».

13/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin