Wednesday, August 8, 2012

Ο Νταβούτογλου προειδοποίησε με "ειλικρινή και φιλικό" τρόπο τον ΥΠΕΞ του Ιράν

Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα το Ιράν "με ειλικρινή και φιλικό τρόπο" να μην κατηγορεί την 'Αγκυρα για τη βία στη Συρία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σήμερα, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αλί Ακμπάρ Σαλεχί μετέβη στην Τουρκία χθες σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν τρωθεί εξαιτίας της εξέγερσης στη Συρία, καθώς και για να αποπειραθεί να εξασφαλίσει την συνδρομή της 'Αγκυρας για την απελευθέρωση 48 Ιρανών που απήχθησαν στη Συρία το Σάββατο.

Η τουρκική κυβέρνηση εξοργίστηκε από τις δηλώσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ενός ανώτατου αξιωματικού των ενόπλων δυνάμεων, του Χασάν Φιρουζαμπαντί, ο οποίος κατηγόρησε την 'Αγκυρα, όπως και τις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, ότι βοηθούν την "πολεμική φρενίτιδα της Αμερικής".

"Τέτοιες δηλώσεις δυνητικά μπορούν να βλάψουν και το Ιράν", δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους στην 'Αγκυρα πριν από την αναχώρησή του για επίσκεψη στην Μιανμάρ. Αν και οι δηλώσεις αυτές δεν έγιναν από την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμανε, έγιναν από στελέχη του ιρανικού κράτους. "Θα περιμέναμε οι αξιωματούχοι, τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ιράν, να το σκέφτονται μερικές φορές πριν κάνουν δηλώσεις. Η θέση μας για το ζήτημα αυτό εξηγήθηκε στον κ. Σαλεχί με ειλικρινή και φιλικό τρόπο", πρόσθεσε ο Νταβούτογλου.

Το να διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας ή κάποιας άλλης χώρας δεν θα έχει όφελος για καμιά χώρα, ανέφερε, υποσχόμενος πάντως να προσπαθήσει να συμβάλλει στην απελευθέρωση των απαχθέντων Ιρανών.

8/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin