Saturday, July 7, 2012

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ευχολόγια και πάλι για τη Χάλκη

Νέες τουρκικές «ευχές» για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εκφράζονται από κορυφαίους Τούρκους παράγοντες, λίγες ημέρες αφ' ότου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προειδοποίησε με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της Σχολής.
Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ και πρώην υπ. Παιδείας, Χουσεΐν Τσελίκ, δήλωσε ότι το «κλείσιμο της Σχολής ήταν λάθος και η μη επαναλειτουργία της ένα ακόμη λάθος». Ο Τσελίκ, ο οποίος όμως δεν αποκάλυψε ποιοι ήταν οι παράγοντες που εμπόδισαν και τον ίδιο να προωθήσει την επαναλειτουργία της Σχολής, κάλεσε τους «ευσεβείς μουσουλμάνους» να αντιληφθούν ότι είναι απάνθρωπη η άρνηση λειτουργίας της Σχολής, υπενθυμίζοντας ότι στην Ευρώπη λειτουργούν και τζαμιά και ισλαμικές σχολές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, είχε και η επίσκεψη του ανώτατου θρησκευτικού λειτουργού της Τουρκίας, του διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων, Μεχμέτ Γκιορμέζ, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η συνάντησή του με τον κ. Βαρθολομαίο.
Η τακτική
Ο κ. Γκιορμέζ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο αίτημα του Πατριαρχείου. Οπως πολύ συχνά συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, όμως, και ο κ. Γκιορμέζ έσπευσε να συνδέσει το θέμα της Σχολής με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπως και το ζήτημα της κατασκευής τζαμιού στην Αθήνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Η τακτική αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει άτυπα την αμοιβαιότητα σε θέματα ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων και μάλιστα με ιδιαίτερα παράδοξο τρόπο, εγείροντας ζητήματα Θράκης ή του τζαμιού στην Αθήνα στον πλέον αναρμόδιο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Νίκος Μελέτης
-------------------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin