Thursday, May 24, 2012

Κοινωνικό κραχ στην Ελλάδα από την κρίση ...

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Χιλιάδες άνθρωποι ζητούν καθημερινά τροφή, οικογένειες στρέφονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, εκατοντάδες άστεγοι μένουν κάθε βράδυ στο δρόμο, πολίτες μέχρι πρότινος με εργασία και καλή οικονομική κατάσταση ψάχνουν στα σκουπίδια, μαθητές σιτίζονται από ειδικά προγράμματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είναι συγκλονιστικά και δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία είναι στα όρια του κραχ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Πρόγραμμα
Το Ιδρυμα παρουσίασε χθες το νέο πρόγραμμα δωρεών συνολικού ύψους 10,2 εκατ. ευρώ προς 39 ΜΚΟ και αποτελεί μέρος του συνολικού στόχου για χορήγηση 100 εκατ. ευρώ σε μια τριετία, με στόχο την αντιμετώπιση της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων που κλήθηκαν να μιλήσουν, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΜΚΟ Praksis, Τζ. Αντύπα, τον τελευταίο καιρό καταγράφεται δραματική αύξηση 580% των γηγενών πολιτών που προσέρχονται για ιατρική ή φαρμακευτική προστασία, καθώς δεν έχουν ούτε για τα βασικά εμβόλια που πρέπει να κάνουν. Εκανε λόγο για 1.500-1.600 άτομα που ζουν στα παγκάκια της Αθήνας και για μια τρομερή πραγματικότητα ανθρώπων που αναζητούν τροφή στα σκουπίδια.
«Εχουμε να κάνουμε με μια νέα γενιά νεοάστεγων και νεόπτωχων», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε σε έρευνα σύμφωνα με την οποία 9 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους και το 75% περιμένει νέα μείωση. «Η νέα τάξη είναι δυστυχώς οι εργαζόμενοι φτωχοί», κατέληξε. Η Praksis με τη βοήθεια και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προχωρεί στη δημιουργία 3 κέντρων ημέρας για τους άστεγους, όπου εκεί θα μπορούν να βρουν βασικές υπηρεσίες όπως καθαριότητα, στεγνά ρούχα, φαγητό, εργασιακό σύμβουλο. Επίσης, δημιουργείται και ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας που θα καλύπτει 200 οικογένειες το μήνα, οι οποίες είναι σε εξαθλίωση και δεν έχουν στέγη.
Η ΜΚΟ Prolepsis αναφέρθηκε στο εθελοντικό πρόγραμμα σίτισης που ξεκίνησε από 33 σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 6.300 παιδιά θα μπορούν να λαμβάνουν μικρογεύματα (σάντουιτς, γάλα, φρούτο) και άλλα θα παίρνουν επιταγές για αγορές τροφίμων.
Τροφή
Για άνευ προηγούμενου ζήτηση για τροφή, έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι της Οργανωσης Αρτος - Δράση που σιτίζει 7.000 άτομα και θα δώσει 300 τόνους τροφίμων φέτος. Στήριξη στις οικογένειες που δεν μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους λόγω οικονομικής κατάρρευσης παρέχουν τα Παιδικά Χωριά SOS που φιλοξενούν 427 παιδιά. Δραματική είναι η κατάσταση και στην κοινότητα των εξαρτημένων από διάφορες ουσίες.
Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, οι εξαρτημένοι που ζουν στο δρόμο έχουν 14 φορές μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας, ενώ τονίστηκε ότι πολλοί άνθρωποι με οικονομικά προβλήματα χάνουν την αυτοεκτίμησή τους και οδηγούνται σε χρήση ουσιών.
Η Οργάνωση «Μητέρα» προστατεύει 527 παιδιά, με τα 345 να δίνονται σε ανάδοχες οικογένειες και 182 να φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις της. Οπως τονίστηκε, το 20% των παιδιών που στερήθηκαν το οικογενειακό περιβάλλον θα ζήσει σε κάποιο ίδρυμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει υποστηρίξει συνολικά πάνω από 2.200 οργανώσεις με σχεδόν 1 δισ. ευρώ, ενώ τους τελευταίους 4 μήνες έχει εγκρίνει δωρεές συνολικού ύψους 20,9 εκατ. σε 55 ΜΚΟ.
---------
ΣΧΕΤΙΚΑ :

No comments :

Post a Comment

Only News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=q6zSoc2ntM4

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Calculadora para la Cola de Vacunación en México

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin