Monday, April 30, 2012

Τη γλώσσα μού έδωσαν Ελληνική ...

Συνέδριο του Ομίλου Πνευματικής Ανανεώσεως
Η ιστορική μνήμη, η εθνική και θρησκευτική ταυτότητα -ειδικά για μας τους Ορθόδοξους Έλληνες- η Παράδοση, η Γλώσσα, η έννοια του Έθνους και του εθνικού συμφέροντος αποτελούν στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωσή μας
Ως Ελληνισμός σήμερα ταξιδεύουμε μέσα σε συμπληγάδες. Το τοπίο, θολό. Η ρότα μας, αβέβαιη. Μπορούμε να μην αποχρωματιστούμε και να μη γίνουμε κοσμοπολίτες, χωρίς έρμα και πνευματικά ανέστιοι; Θαρρώ πως ναι υπάρχουν ωστικές δυνάμεις που μπορούν να μας ωθήσουν να βγούμε από τα διάφορα τέλματα και να ξανοιχτούμε στ΄ ανοιχτά πελάγη της δημιουργίας.
Μια εξ αυτών είναι η γλώσσα μας, η ελληνική γλώσσα. Η γλώσσα είναι αξία, ένα σταθερό σημείο προσανατολισμού του ανθρώπου. Είναι η βασική έκφραση του λόγου και ο βασικός δημιουργός της ανθρώπινης ιστορίας, η οποία παλαιόθεν έως σήμερα είχε και έχει άμεση σχέση με την ελευθερία του ανθρώπου.
Η ιστορική μνήμη, η εθνική και θρησκευτική ταυτότητα -ειδικά για μας τους Ορθόδοξους Έλληνες- η Παράδοση, η Γλώσσα, η έννοια του Έθνους και του εθνικού συμφέροντος αποτελούν στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Παρά τις σειρήνες της παγκοσμιοποίησης, όλοι οι λαοί προτάσσουν την εθνική τους ιδιαιτερότητα. Το Έθνος, ως έννοια, ως ιδέα, ως βίωμα, ως ζωντανή πραγματικότητα παραμένει πρωταρχικός παράγων των κοινωνικών και διεθνών εξελίξεων. Το Έθνος, το εθνικό κράτος, η εθνική συνείδηση δεν πεθαίνουν τόσο εύκολα, όσο θα ήθελαν κάποιοι κήρυκες του διεθνισμού και υποστηρικτές ενός α-εθνικού χαρακτήρα για τη χώρα μας.

Εθνική υπερηφάνεια

Το περίεργο, ίσως και εξοργιστικό, είναι ότι ορισμένοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι για να είμαστε καλοί Ευρωπαίοι πρέπει να απεμπολήσουμε την ιστορική μας μνήμη και την εθνική μας συνείδηση. Τα γεγονότα τούς διαψεύδουν, διότι αποδεικνύουν ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου η εθνική υπερηφάνεια και η αίσθηση του εθνικού συμφέροντος και της αξιοπρέπειας, αλλά και της εθνικής ιδιοπροσωπίας παραμένουν στοιχεία ισχυρότατα.
Ο Όμιλος Πνευματικής Ανανεώσεως, αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς πολλών ανθρώπων, καθώς και τα μηνύματα των καιρών, οργανώνει Συνέδριο με θέμα «Τη Γλώσσα μού Έδωσαν Ελληνική», που θα γίνει το Σάββατο, 5 Μαΐου 2012, στην Αίθουσα του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Λαϊκής Τράπεζας, στη Λευκωσία (Γωνία Αρχ. Μακαρίου Γ΄ 39 και Μπουμπουλίνας). Ώρες Συνεδρίου: 9.30 - 12.45 μ.μ.
Το πρόγραμμα θα ανοίξει η Ανδρεανή Ηλιοφώτου, Φιλόλογος - Λογοτέχνις, Μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου, απαγγέλλοντας αποσπάσματα από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη. Ακολούθως, η Πρόεδρος του Ομίλου Πνευματικής Ανανεώσεως, Μαίρη Κουτσελίνη, θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό. Ακολουθούν οι χαιρετισμοί του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρη Ταλιαδώρου και του Προέδρου της ΠΟΕΔ Φίλιου Φυλακτού. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους θα απευθύνει τον δικό του χαιρετισμό, κηρύττοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.
Συνείδηση και εκπαίδευση
Οι εργασίες του Συνεδρίου χωρίζονται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος, με τίτλο «Γλώσσα και Συνείδηση», καλύπτεται με δύο εισηγήσεις: Ο Παντελής Βουτουρής, Καθηγητής της Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα ομιλήσει με θέμα: «Γλώσσα και Συνείδηση στο Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη» και ο Παναγιώτης Περσιάνης, πρώην Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα: «Η Ελληνική Γλώσσα και ο Νεώτερος Κυπριακός Ελληνισμός».
Το δεύτερο μέρος, με τίτλο, «Γλώσσα και Εκπαίδευση», καλύπτεται με δύο εισηγήσεις: Ο Γεώργιος Ξενής, Αν. Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα ομιλήσει με θέμα: «Νεοελληνική Κοινή και Κυπριακή Διάλεκτος: Κοινωνιογλωσσολογική Προσέγγιση» και η Σταυρούλα Τσιπλάκου, Αν. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα: «Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα της Κύπρου».
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με δύο Παρεμβάσεις: του Γεωργίου Προδρόμου, πρώην Επιθεωρητή Φιλολογικών Μαθημάτων, Αντιπροέδρου του Ομίλου Πνευματικής Ανανεώσεως, με θέμα: «ΜΜΕ και Γλώσσα» και του Χαράλαμπου Χαραλάμπους, Φιλολόγου, Μέλους του Δ.Σ. του Ομίλου, με θέμα: «Greeklish».
Συντονιστής των εργασιών του Συνεδρίου θα είναι ο Σάββας Ιακωβίδης, αρθρογράφος - αναλυτής στην εφημερίδα «Σημερινή».
Το Δ.Σ. του Ομίλου Πνευματικής Ανανεώσεως ευχαριστεί θερμά τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠ και τη ΣΤΕΛΜΕΚ, Χορηγούς του Συνεδρίου, καθώς και τη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία προσφέρει την Αίθουσα του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού της Κέντρου στη Λευκωσία για να στεγαστεί το Συνέδριο.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΥΜΑ
Γραμματέας του Ομίλου Πνευματικής Ανανεώσεως
sigmalive η σημερινη

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin