Sunday, April 22, 2012

ΟΡΙΑΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΟΧΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ...

Σταύρος Καρκαλέτσης*  (ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α)
-
Eπικίνδυνες για την ελληνική ασφάλεια χαρακτηρίζει τις δραστικές περικοπές στην εθνική άμυνα ο πρόεδρος του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Σταύρος Καρκαλέτσης, σε δηλώσεις του στους ''Sοutheastern Times''. "Βρισκόμαστε στα όρια, και η απώλεια ισορροπίας στο Αιγαίο θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα, αν αποφασίσουμε για περισσότερες περικοπές στην άμυνα, ενώ η γνωστή συμπεριφορά των Τούρκων θα ενθαρρυνθεί'', τόνισε ο Σταύρος Καρκαλέτσης. Το πλήρες άρθρο που υπογράφει ο Andy Dabilis έχει ως εξής:
Η Ελλάδα έχει ήδη κλονιστεί από σκάνδαλο ξεπλύματος χρημάτων στο οποίο εμπλέκεται πρώην υπουργός Άμυνας, κατηγορούμενος ότι έλαβε μίζες ύψους 47 εκατ. ευρώ για να εγκρίνει συμβάσεις για πυραύλους και ένα Γερμανικό υποβρύχιο, το οποίο αποδείχθηκε ελαττωματικό.
Τώρα, η Ελλάδα ανησυχεί για τις μεγάλες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, προγραμματισμένες στο πλαίσιο του νέου γύρου μέτρων λιτότητας.
Η Ελλάδα έχει διασωθεί χάρη σε έναν πρώτο γύρο δανείων ύψους 109 δισ. ευρώ από την Τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, η οποία ενέκρινε και δεύτερο πακέτο 130 δισ. ευρώ, ωστόσο μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις περικοπές μισθών, τις αυξήσεις φόρων, τις μειώσεις συντάξεων και την απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων την προσεχή τριετία. Και καθώς οι Έλληνες προετοιμάζονται για τις εκλογές στις 6 Μαΐου ώστε να επιλέξουν νέο πρωθυπουργό εν μέσω ενός κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε μία ακόμη κυβέρνηση συνασπισμού, η Τρόικα έχει προειδοποιήσει πως απαιτούνται περικοπές άλλων 12 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα -- οι αμυντικές δαπάνες της οποίας ανέρχονται στο 4,3% του ΑΕΠ της χώρας, 301,8 δισ. δολάρια, αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη -- πρέπει να καταπιαστεί με το ανέγγιχτο εδώ και χρόνια ζήτημα -- τις στρατιωτικές δαπάνες. Οι περικοπές ενδέχεται να ανέλθουν σε έως και 30% τα επόμενα χρόνια, αριθμός ο οποίος, σύμφωνα με αναλυτές, ενδέχεται να αποδυναμώσει την ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να απομακρύνει τους λαθρομετανάστες. Όσοι επικρίνουν τις δαπάνες αναφέρουν πως είναι εφικτό, καθώς η Ελλάδα δεν έχει πραγματικό εχθρό.
“Η Ελλάδα προσπαθεί να ακολουθήσει το ρυθμό της Τουρκίας στις δαπάνες που αφορούν στον πολεμικό εξοπλισμό, ωστόσο υπάρχουν πολλές δαπάνες οι οποίες δεν είναι απαραίτητες... Έχει να κάνει με τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου", δήλωσε στους SETimes ο Ιωάννης Μιχελάτος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας.
Ωστόσο ο Γιάννης Νομικός, αναλυτής αντιτρομοκρατίας, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών στην Αθήνα, ανέφερε πως φοβάται ότι η χώρα θα βρεθεί σε κίνδυνο. "Λόγω της οικονομικής κρίσης, θα υποβαθμίσει την ασφάλεια της Ελλάδας, όχι μόνο την αμυντική ασφάλεια αλλά και την εγχώρια", δήλωσε στους SETimes. “Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια Ελληνική Εσωτερική Ασφάλεια... η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα για μας, ωστόσο η λαθρομετανάστευση είναι μεγαλύτερη απειλή και θα επηρεάσει την ασφάλεια των συνόρων", δήλωσε, ανησυχώντας πως οι περικοπές θα μειώσουν τις περιπολίες.
Ο στρατός της Ελλάδας έχει συνεχίσει να χρηματοδοτείται επαρκώς, ακόμα και μετά τα βάναυσα μέτρα λιτότητας εδώ και δυο χρόνια. Το 2006 αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, μετά την Κίνα και την Ινδία, και πραγματοποιούσε παραγγελίες για πυραύλους, υποβρύχια και άλλα όπλα τη στιγμή που η χώρα έκοψε τις συντάξεις και φορολογούσε τους φτωχούς. Εάν οι αμυντικές δαπάνες ανέρχονταν σε μόνο 1,7% τα τελευταία 20 χρόνια, θα είχε εξοικονομήσει συνολικά ένα 52% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη Βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Η Ελλάδα αναφέρει συχνά προκλήσεις από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων αιφνίδιων εισβολών από Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, οι οποίες απαιτούν εικονικά αντίποινα από Ελληνικά αεροσκάφη, ως σημαντική αιτιολόγηση για τις αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο του ΝΑΤΟ και έχει προτείνει αμοιβαίες μειώσεις στα όπλα, κάτι στο οποίο έχει εναντιωθεί η Ελλάδα. Οι εξωτερικές σχέσεις μεταξύ των χωρών έχουν βελτιωθεί κατά την τελευταία δεκαετία και η Ελλάδα στηρίζει την εξαιρετικά καθυστερημένη προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο απόστρατος Αντιναύαρχος Βασίλειος Μαρτζούκος, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, παραδέχθηκε ότι η οικονομική κρίση απαιτεί μείωση στις δαπάνες, ωστόσο ανέφερε στους SETimes, “Το μοναδικό κριτήριο βασίζεται σε οικονομικά και λογιστικά στοιχεία". Δήλωσε, "η Τουρκία αποτελεί άμεση στρατιωτική απειλή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο ... Οι Τουρκικές απαιτήσεις, οι οποίες εναντιώνονται στο διεθνές δίκαιο, σε διεθνείς συνθήκες και σε ψηφίσματα του ΟΗΕ, απειλούν την ακεραιότητα της Ελλάδας. Η αποδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας με μόνο οικονομικά κριτήρια ενδέχεται να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά επίσης της Ευρώπης και της Δύσης". Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε πως θα αποσύρει μεγάλο μέρος των αεροσκαφών της, συμπεριλαμβανομένων των Mirage 2000, και θα αναβάλει για τρία χρόνια την αγορά ελικοπτέρων, θα συρρικνώσει ή θα κλείσει αρκετές βάσεις, και θα μειώσει τα έξοδα συντήρησης.
Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση τη δεδομένη στιγμή, που ο προσωρινός υπουργός Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος χρειάστηκε να αναβάλει προσφορά των ΗΠΑ για διάθεση στην Ελλάδα 400 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης M1A1 Abrams, επειδή δεν είχε τα 10 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν για τη μεταφορά τους.
Έκθεση του Stockholm International Peace Research Institute αναφέρει πως το τετραετές 'γλέντι' με τις αμυντικές δαπάνες, το οποίο σταμάτησε τελικά στα τέλη του προηγούμενου έτους, κατέταξε την Ελλάδα 10η διεθνώς. Βρισκόταν στην τέταρτη θέση πριν από μείωση της τάξεως του 18% από το 2002-2006, οπότε και ξανάρχισαν να αυξάνονται οι παραγγελίες για όπλα.
Η ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων EU Observer δημοσίευσε πως η Ελλάδα είχε αγοράσει όπλα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ από χώρες της ΕΕ, τη στιγμή που διαπραγματευόταν το πρώτο πακέτο διάσωσης πριν από δυο χρόνια. Τη στιγμή που Γερμανία και Γαλλία επέμεναν για περισσότερη λιτότητα -- η οποία οδήγησε σε περικοπή των δαπανών για την υγεία, τις συντάξεις και άλλες βασικές ανάγκες για τους ανθρώπους -- εξακολουθούσαν να πιέζουν την Ελλάδα, τον καλύτερο πελάτη τους, να αγοράζει όπλα από τους κατασκευαστές τους.
Ο Πάτρικ Θέρος, πρώην Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κατάρ και ειδικός σε θέματα άμυνας, ανέφερε πως η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί μείωση των στρατιωτικών δαπανών ύψους 10-15% εάν η Γαλλία και η Γερμανία επιτρέψουν στην Ελλάδα να ακυρώσει συμβάσεις πλουσιοπάροχες για τις συγκεκριμένες χώρες, μεταθέσουν την προμήθεια σε εγχώριους κατασκευαστές και ανακαινίσουν υπάρχουσες φρεγάτες. "Η Ελλάδα μπορεί να έχει πιο αποδοτικές ένοπλες δυνάμεις εάν εξαλειφθούν οι χρηματισμοί", δήλωσε στους SETimes. Ωστόσο, πρόσθεσε, "Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί θα εναντιωθούν στις αμυντικές μεταρρυθμίσεις".
*Ο Σταύρος Καρκαλέτσης, επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων στην Αθήνα και εκδότης περιοδικού για αμυντικά θέματα, δήλωσε στους SETimes πως οι περικοπές είναι επικίνδυνες. "Βρισκόμαστε στα όρια... η ισορροπία στο Αιγαίο θα είναι καταστροφική για μας. Εάν αποφασίσουμε περισσότερες περικοπές στην άμυνα, η ασφάλεια θα είναι πιο αδύναμη για την Ελλάδα". Πρόσθεσε: "η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει να κάνει με τη δύναμή μας στο Αιγαίο... η δύναμή μας μειώνεται όλο και περισσότερο".

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin