Thursday, May 21, 2015

Οπλα σε ισλαμιστές από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας

Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας βοήθησε να διανεμηθούν όπλα σε τμήματα της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο ισλαμιστών ανταρτών στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014, σύμφωνα με έναν εισαγγελέα και καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο αξιωματικοί της Χωροφυλακής και είδε το πρακτορείο Ρόιτερς.
 
Οι μαρτυρίες αντικρούουν τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, η οποία αρνείται ότι έστειλε όπλα στους σύρους αντάρτες και, κατ΄επέκταση, συνέβαλε στην άνοδο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που αποτελεί τώρα πηγή μεγάλης ανησυχίας για τη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.
Η Συρία και ορισμένες δυτικές χώρες που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας υποστηρίζουν πως η Τουρκία, στη σπουδή της να δει την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, άφησε μαχητές και όπλα να περάσουν τα σύνορά της. Ορισμένοι από τους μαχητές αυτούς εντάχθηκαν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που έχει κηρύξει την ίδρυση ενός "χαλιφάτου" στη Συρία και στο Ιράκ.

Η Άγκυρα αρνείται ότι εξοπλίζει τους αντάρτες στη Συρία ή ότι παρέχει βοήθεια στους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές. Διπλωμάτες και τούρκοι αξιωματούχοι λένε πως τους τελευταίους μήνες έχει επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της.

Οι μαρτυρίες από αξιωματικούς της Χωροφυλακής σε δικαστικά έγγραφα που είδε το Ρόιτερς αναφέρουν ότι τμήματα πυραύλων, πυρομαχικά και τμήματα βλημάτων όλμου μεταφέρθηκαν με φορτηγά που συνοδεύονταν από αξιωματούχους της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT πριν από έναν και πλέον χρόνο προς τμήματα της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών.

Τέσσερα φορτηγά στην επαρχία των Αδάνων (νότια) ερευνήθηκαν από την αστυνομία και τη Χωροφυλακή, ένα τον Νοέμβριο του 2013 και άλλα τρία τον Ιανουάριο του 2014 με εντολή των εισαγγελέων στη βάση πληροφοριών ότι μετέφεραν όπλα, σύμφωνα με την κατάθεση ενός από τους εισαγγελείς, που και οι ίδιοι τώρα περιμένουν να δικαστούν.

Ενώ το πρώτο φορτηγό κατασχέθηκε, στα άλλα τρία επιτράπηκε να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους όταν οι αξιωματούχοι της MIT, που συνόδευαν το φορτίο, διατύπωσαν απειλές εναντίον της αστυνομίας και προέβαλαν αντίσταση στην έρευνα, σύμφωνα με τη μαρτυρία και την έκθεση του εισαγγελέα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως τα τρία φορτηγά, που η αστυνομία σταμάτησε στις 19 Ιανουάριου, ανήκαν στη MIT και πως μετέφεραν βοήθεια...

 ethnos.gr
21/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ---


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin