Saturday, August 31, 2013

ΥΠΕΞ Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης: Δεν θα χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως ορμητήριο επίθεσης. - "Η οικονομική κατάσταση της Κύπρου δεν είναι σε θέση να αναλάβει επισήμως Σύριους πρόσφυγες"


Η Κύπρος έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι το έδαφός της δεν θα χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο επίθεσης εναντίον της Συρίας, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αναφέροντας παράλληλα ότι η Κύπρος είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός σταθμός για τη μεταφορά υπηκόων ξένων χωρών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής πίσω στις χώρες τους.

Ο κ. Κασουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις αναφορικά με τη συριακή κρίση.

Ανέφερε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει τη μεγάλη ανησυχία της για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία σε βάρος αμάχων πολιτών και μάλιστα παιδιών του φίλου συριακού λαού και η αντίδρασή της γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν αυτό συμβαίνει σε τέτοια εγγύτητα με τη χώρα μας».
Ο Υπουργός είπε ότι «η απώλεια 1429 ζωών μεταξύ των οποίων και 426 παιδιών στο τελευταίο χτύπημα στη Δαμάσκο αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και καταδικάζεται ανεπιφύλακτα» και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια ειδεχθής πράξη δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες».

Όπως ανέφερε, «το ότι μια τέτοια χρήση έλαβε χώρα δεν χωρεί αμφιβολία».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι όροι εντολής προς τη διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ δεν περιλαμβάνουν τον καθορισμό της υπόλογης πλευράς. Το συριακό καθεστώς ελέγχεται για το γεγονός ότι παράγει, αποθηκεύει και είναι σε θέση να χρησιμοποιεί μείγματα τέτοιων όπλων κατά παράβαση του διεθνούς, εθνικού και ανθρωπιστικού νόμου και της σύμβασης των ΗΕ για τα χημικά όπλα» είπε ο Υπουργός.


  • Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αν το συριακό καθεστώς «έγκαιρα προχωρούσε στην καταστροφή τέτοιων όπλων ενώπιον παρατηρητών των αρμοδίων διεθνών οργανισμών δεν θα είχε σήμερα την ανάγκη να φέρει το βάρος της απόδειξης ότι δεν ευθύνεται για την τελευταία μαζική χρήση τους».

«Ό,τι και να συμβεί η διαδικασία της Γενεύης ΙΙ πρέπει να περιφρουρηθεί με αναζήτηση πολιτικής λύσης του γενικότερου προβλήματος» είπε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «η Κύπρος σαν χώρα σταθερότητας ειρήνης και ασφάλειας είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη σαν καταφύγιο αν χρειαστεί για την εκκένωση υπηκόων φίλων χωρών από την περιοχή της μέσης ανατολής. Αυτή την ιδιότητα της θέλει να περιφρουρήσει και προς τούτο έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι το έδαφός της δεν θα χρησιμοποιηθεί σαν ορμητήριο επίθεσης» τόνισε .


  • Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν έχουν ζητηθεί διευκολύνσεις από την Αμερική και επανέλαβε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Κύπρος δεν θα χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο επίθεσης. «Δεν μπορεί να υπάρχει αντίφαση μεταξύ του να είμαστε καταφύγιο ειρήνης και ασφάλειας από τη μια και ορμητήριο επίθεσης από την άλλη» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν έχει πληροφορίες από διεθνή σώματα στα οποία συμμετέχει για την κατοχή χημικών όπλων από πλευράς Συρίας που αν χρησιμοποιηθούν σε ενδεχόμενη σύρραξη να αφορούν κινδύνους μέχρι και την περιοχή της Κύπρου, ο Υπουργός απάντησε ότι «αν χρησιμοποιηθούν όλα -που όπως λέγεται υπάρχουν πολλά-, ποιός μπορεί αυτό να το αποκλείσει; Δηλαδή αν είναι τόσης μεγάλης έκτασης και έντασης».

Σύμφωνα με τον Υπουργό η Κύπρος έχει δυνατότητα να δεχθεί δέκα χιλιάδες υπηκόους ξένων χωρών ημερησίως, νοουμένου ότι εντός 48 ωρών θα αναχωρούν από την Κύπρο δέκα χιλιάδες με προορισμό τις χώρες τους.


  • «Για να υπάρξει αυτή η ροή των δέκα χιλιάδων ημερησίως πρέπει οι χώρες των οποίων υπήκοοι θα μεταφερθούν με δικά τους μέσα προς εκκένωση, θα αναλάβουν την ευθύνη ότι θα φεύγουν από την Κύπρο άλλες δέκα χιλιάδες» εξήγησε, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μιλούμε για Σύριους πρόσφυγες».

«Η άποψη μας είναι ότι η οικονομική κατάσταση της Κύπρου δεν είναι σε θέση να αναλάβει επισήμως Σύριους πρόσφυγες» ανέφερε ο κ. Κασουλίδης. Στο παρελθόν, σύμφωνα με τον Υπουργό, η Κύπρος ρωτήθηκε από την UNHCR κατά πόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά από τους ήδη ευρισκόμενους καταυλισμούς κάποιων ειδικών κατηγοριών ατόμων. «Είπαμε ότι αν υπάρχει δέσμευση και εγγύηση ότι θα χρησιμοποιηθεί το έδαφος της Κύπρου ως διαμετακομιστικός χώρος με ανάληψη ευθύνης ότι εντός τακτής προθεσμίας θα φεύγουν, να το εξετάσουμε» είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον πιστεύει ότι θα υπάρξει ανάγκη για εκκένωση της περιοχής ο Υπουργός απάντησε ότι «εύχομαι να μην υπάρξει ανάγκη και πολύ πιθανόν να μην υπάρξει».

 kathimerini.com.cy
31/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

 

 

1 comment :

  1. Οι Βάσεις χρησιμοποιούνται ήδη...Βρετανικά κατασκοπευτικά εδώ κι ένα χρόνο πετούν πάνω από τη Συρία....

    Λευκωσία: Θέμα Βάσεων επανέρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που είτε οι Βρετανοί «ενοχλούν» στο Κυπριακό με τις μεθοδεύσεις τους είτε όταν προτίθενται να τις χρησιμοποιήσουν για πολεμικούς σκοπούς. Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για τη χρήση από μέρους των Βρετανών των στρατιωτικών βάσεων που διατηρούν στην Κύπρο λόγω των εξελίξεων στη Συρία και το ενδεχόμενο επίθεσης κατά της χώρας αυτής.

    Στη Λευκωσία, όπως αρμοδίως έχει αναφερθεί, έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από το Λονδίνο «ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα ενημερωθεί σε περίπτωση που οι Βάσεις αξιοποιηθούν σε πολεμικούς σχεδιασμούς» και πως δεν θα βρεθεί η χώρα προ εκπλήξεως. Είναι, όμως, σαφές πως με βάση τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, οι Βρετανοί δεν είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με εξωτερική χρήση των Βάσεων.

    Εναπόκειται, συνεπώς, στην…«καλή θέληση» και τη διάθεσή τους να ενημερώσουν την κυπριακή Κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι οι Βάσεις χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Κόλπου το 1991 και του Ιράκ το 2003. Αλλά και στην τωρινή κρίση, στη Συρία, οι Βάσεις χρησιμοποιούνται ήδη εδώ και ένα χρόνο για σκοπούς συλλογής πληροφοριών. Από τις βρετανικές βάσεις φεύγουν κατασκοπευτικά αεροπλάνα, τα οποία έχουν την ευθύνη να ενημερώνουν «τις συμμαχικές δυνάμεις» για τα όσα συμβαίνουν στη Συρία....http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/159781/vretanika-kataskopeftika-edo-ki-ena-chrono-petoun-pano-apo-ti-syria#sthash.Ir48zCyp.dpuf
    1/9/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin