Friday, April 6, 2012

Πόσο δωσίλογος ήταν τελικά ο Τσολάκογλου; ....

-
Γραμμή Μεταξά 6 Απριλίου 1941. Στις 05:15 τα γερμανικά στρατεύματα αρχίζουν να σφυροκοπούν την αμυντική γραμμή- η επιχείρηση «Μαρίτα» έχει ξεκινήσει. Οι Έλληνες αντιστέκονται επί τρεις ημέρες. Στις 9 Απριλίου οι Γερμανοί μπαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Κάπως έτσι ξεκινούσε 71 χρόνια πριν η σκοτεινή για την Ελλάδα περίοδος της τριπλής Κατοχής.
Το πρωί της 10ης Απριλίου οι γερμανικές δυνάμεις παρατάσσονται μπροστά στο οχυρό Παληουριώνες. Δεν πρόκειται για παράταξη μάχης αλλά για απόδοση τιμών. Σε ποιους; Στους «ηττημένους» Έλληνες.
Ο Έλληνας διοικητής του οχυρού Ταγματάρχης Χατζηγεωργίου καλείται να επιθεωρήσει τις γερμανικές δυνάμεις και η γερμανική σημαία υψώνεται μόνο όταν έχει φύγει και ο τελευταίος Έλληνας στρατιώτης......
Το ίδιο θα συμβεί στα οχυρά Ρούπελ, Λίσσε, Περιθώρι, Εχίνος, Νυμφαία, Ιστίμπεη και Κελκαγιά. Η φρουρά του στηρίγματος Ρουπέσκο συνεχίζει να πολεμάει μόνη της και το βράδυ διαφεύγει ανάμεσα από τους Γερμανούς, αθέατη!
Οι Γερμανοί επιτρέπουν στους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού να μην παραδώσουν τα ξίφη τους και οι στρατιώτες αφήνονται ελεύθεροι. Συνολικός απολογισμός; Οι Γερμανοί χάνουν 555 νεκρούς, 2134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους. Οι Έλληνες έχουν 1000 νεκρούς και τραυματίες μαζί.
Στις 13 Απριλίου οι ελληνικές δυνάμεις υποχωρούν από τα αλβανικά εδάφη προς το εσωτερικό της Ελλάδας. Πέντε μέρες αργότερα ξεσπάει η μάχη μεταξύ αρκετών ελληνικών μονάδων και της ταξιαρχίας των SS «Adolf Hitler», στην περιοχή των Γρεβενών.
Διοικητής των ελληνικών δυνάμεων στην Αλβανία είναι ο στρατηγός ο Γεώργιος Τσολάκογλου. Συνειδητοποιώντας την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική άμυνα, προσφέρεται να παραδώσει το στρατό του, ο οποίος αποτελείται από δεκατέσσερις μεραρχίες.
Έκτοτε το όνομα του θα γίνει ταυτόσημο με τον δωσιλογισμό καθώς ο στρατηγός στις 29 Απριλίου θα ορκιστεί πρωθυπουργός της κατεχόμενης Ελλάδας. Ωστόσο πόσο αληθής είναι ο ισχυρισμός ότι ο Τσολάκογλου ήταν δωσίλογος;
Σε ότι αφορά την παράδοση του Στρατού, ο ιστορικός του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Τζον Κήγκαν (John Keegan) γράφει ότι ο Τσολάκογλου «ήταν τόσο αποφασισμένος […] να αρνηθεί στους Ιταλούς την ικανοποίηση μίας νίκης που δεν κέρδισαν ώστε […] ξεκίνησε συζητήσεις, χωρίς να έχει τέτοια διαταγή, με τον διοικητή της γερμανικής μεραρχίας των SS, Ζεπ Ντίντριχ (Sepp Dietrich), ώστε να κανονίσει η παράδοση να γίνει μόνο στους Γερμανούς».
Υπό τις αυστηρές διαταγές του Χίτλερ οι διαπραγματεύσεις παρέμειναν κρυφές από τους Ιταλούς και η παράδοση έγινε δεκτή. Μάλιστα ο Μουσολίνι εξοργίστηκε τόσο που διέταξε αντεπιθέσεις εναντίον των ελληνικών δυνάμεων, οι οποίες αποκρούστηκαν. Χρειάστηκε προσωπική παρέμβαση του Μουσολίνι προς τον Χίτλερ ώστε να επιτευχθεί μία ανακωχή στην οποία περιλαμβανόταν και η Ιταλία στις 23 Απριλίου 1941.
Επιπλέον, το βιβλίο «Οι Γερμανικές Εκστρατείες στα Βαλκάνια (Άνοιξη 1941)» το οποίο απηχεί τις γερμανικές απόψεις και στηρίζεται στα γερμανικά έγγραφα, αναφέρει για την παράδοση του ελληνικού στρατού:
«Ο Έλληνας Διοικητής, αντιλαμβανόμενος την απελπιστική κατάσταση, πρότεινε την παράδοση της ελληνικής Στρατιάς που αριθμούσε δεκατέσσερις Μεραρχίες. Μετά από σύντομες διαπραγματεύσεις, οι οποίες σύμφωνα με αυστηρές εντολές του Χίτλερ κρατήθηκαν μυστικές από τους Ιταλούς, η παράδοση έγινε δεκτή με τιμητικούς όρους για τους ηττημένους. Σε αναγνώριση της ανδρείας με την οποία οι Έλληνες στρατιώτες είχαν πολεμήσει, επι-τράπηκε στους Αξιωματικούς να κρατήσουν τα περίστροφα τους, ενώ τους οπλίτες δεν τους μεταχειρίστηκαν σαν αιχμαλώτους πολέμου και τους άφησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά την αποστράτευση των Μονάδων τους.
Για λόγους γοήτρου, ο Μουσσολίνι επέμεινε η παράδοση των Ελλήνων να γίνει εκτός των Γερμανών και προς τους Ιταλούς. Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών συνεχίστηκαν για δυο ακόμη ημέρες και στις 23 Απριλίου, ο Έλληνας Διοικητής υπέγραψε νέα συνθήκη παραδόσεως η οποία συμπεριλάμβανε και τους Ιταλούς.»
Παραβίασε τις εντολές ή έσωσε τον στρατό;
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι μπορεί ο Τσολάκογλου να παραβίασε τις εντολές του Παπάγου ωστόσο από ιστορικής πλευρά θα ήταν εξαιρετικά βεβιασμένο να του αποδοθεί ο όρος «δωσίλογος» καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψιν κάποια ιστορικά δεδομένα.
Το πρώτο και θεμελιώδες είναι ότι ο ελληνικός στρατός ήταν ένα νικηφόρος στρατός στα βουνά της Αλβανίας. Την τιμή αυτού του στρατεύματος κλήθηκε να σώσει ο Τσολάκογλου, τη στιγμή μάλιστα που η πολιτική ηγεσία αναχωρούσε για την Κρήτη και από εκεί για την Αίγυπτο.
Επιπλέον όπως προκύπτει από την ιστορική έρευνα ο Τσολάκογλου δεν κινήθηκε αυτοβούλως άλλα είχε έρθει σε συνεννόηση με τον διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Παναγιώτη Δεμέστιχα και του Β΄ Σώματος, αντιστράτηγο Γεώργιο Μπάκο πριν προχωρήσει στη συνθηκολόγηση.
Η κίνηση αυτή όσο και αν πληγώνει το γόητρο του «αήττητου στρατού» εντούτοις, λειτούργησε με τρόπο σωτήριο για τους 300.000 απλούς στρατιώτες οι οποίοι μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και όχι να συλληφθούν ως αιχμάλωτοι πολέμου καταλήγωντας πιθανώς στο εξωτερικό.
Μετά την πτώση της Κρήτης ο βασιλιάς Γεώργιος Β' και η κυβέρνηση έφυγαν για τη Μέση Ανατολή προκειμένου να «συνεχίσουν τον αγώνα». Η κίνηση αυτή βρίθει συμβολισμών καθώς έδινε το στίγμα ότι το έθνος παραμένει «εμπόλεμο» και δεν συνθηκολογεί με τον αντίπαλο. Ωστόσο εγκαταλείποντας την Ελλάδα η ηγεσία άφηνε πίσω της ένα λαό, ο οποίος καλούταν να επιβιώσει σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Ο πολιτικός κόσμος στήριξε την κυβέρνηση Τσολάκογλου
Την ίδια ώρα ο παλαιός πολιτικός κόσμος με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν δυσαρεστήθηκε καθόλου με το σχηματισμό της κυβέρνησης Τσολάκογλου την οποία αντιλαμβανόταν ως «κυβέρνηση εθνικής ανάγκης» (Ελεύθερον Βήμα 08/05/1941). Σημειώνεται ενδεικτικά ότι στην συνάντηση που έγινε υπο τον Τσολάκογλου πήραν μερος οι Παπανδρεου, Κανελλόπουλος, Τσαλδαρης, Στεφανοπουλος, Οθωναιος καθώς και ο αριστερός αγροτιστής Σοφιανοπουλος.
Ο ιστορικός Προκόπης Παπαστράτης σημειώνει πως «το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η πολιτική ηγεσία σε όλη τη διάρκεια της κατοχής είναι πως θα επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο μετά την απελευθέρωση….Έτσι η αστική πολιτική ηγεσία απέχει συνειδητά σε όλη τη διάρκεια της περιόδου αυτής από δραστηριότητες που θα την εξέθεταν στις αρχές κατοχής και μετατρέπεται σε ουδέτερο παρατηρητή. Αυτή η στάση δεν ήταν τυχαία. Η συμπεριφορά του «πολιτικού κόσμου» αντανακλούσε τη στάση μιας ολόκληρης κοινωνικής τάξης».
Στις 29 Απριλίου του 1941 ο Τσολάκογλου, ορκίσθηκε από μόνος του στα Παλαιά Ανάκτορα χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου, που είχε αρνηθεί να τον ορκίσει, με το επιχείρημα ότι είχε ήδη ορκίσει εθνική κυβέρνηση.
Ο Τσολάκογλου παρέμεινε στη θέση του πρωθυπουργού ως τις 2 Δεκεμβρίου του 1942. Της παραίτησής του είχε προηγηθεί έντονη πίεση από τους πολιτικούς ηγέτες, μεταξύ αυτών οι Καφαντάρης, Σοφούλης, Γονατάς, Μάξιμος και Πάγκαλος. Επιπλέον είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1942 με θέμα τα δημοσιονομικά.
Κατά την πρωθυπουργία του, προσπάθησε να διατηρήσει τη δραχμή ως κατοχικό νόμισμα, ωστόσο η δέσμευσή του από τους Ναζί οδήγησε σε αλλεπάλληλες υποτιμήσεις, αύξηση των τιμών και πείνα. Για την κατάσταση εκείνη οι Γερμανοί επέρριπταν τις ευθύνες στις Ιταλικές αρχές οι οποίες πράγματι δεν έκαναν τίποτε για να προλάβουν τις οικονομικές εξελίξεις.
«Ευρέθην αντιμέτωπος ιστορικού διλήμματος...»
Ο ίδιος ο Τσολάκογλου δε φαίνεται να μετάνιωσε για τις κινήσεις του τον Απρίλιο του '41. Στα απομνημονεύματα του γράφει μεταξύ άλλων πως «Ευρέθην αντιμέτωπος ιστορικού διλήμματος : Ή ν' αφήσω να συνεχισθή ο αγών και να γίνη ολοκαύτωμα, ή υπείκων εις τας παρακλήσεις όλων των ηγητόρων του στρατού ν' αναλάβω την πρωτοβουλίαν της συνθηκολογήσεως... "Τολμήσας" δεν υπελόγισα ευθύνας... Μέχρι σήμερον δεν μετενόησα δια το τόλμημά μου. Τουναντίον αισθάνομαι υπερηφάνειαν.»
Δωσίλογος ή κάποιος που κλήθηκε να πάρει στις πλάτες του την τύχη ενός λαού όταν εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του; Η ιστορική επιστήμη μπορεί ενδεχομένως να δικαιώσει τον Γεώργιο Τσολάκογλου, ωστόσο στην ιστορική μνήμη του λαού το όνομα του στρατηγού έγινε συνώνυμο της συνεργασίας με τις δυνάμεις του Άξονα. Πολλοί υποστηρίζουν πως έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή ο οποίος λίγο πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα αυτοκτόνησε προκειμένου να μην παραδόσει τη χώρα. Ο Τσολάκογλου αντίθετα αντέτεινε πως «παρέδωσε το κράτος ελληνικό». Τα συμπεράσματα δικά σας...
___________________________
  • Bailey (1979), 32
  • Blau (1953)
  • Hondros (1983), 90
  • Χάγκεν Φλάισερ, Νίκος Σβορώνος, “Η Ελλάδα 1936-44. Δικτατορία, κατοχή, αντίσταση“, Πρακτικά του (ομώνυμου) διεθνούς ιστορικού συνεδρίου του 1984, έκδοση “Μορφωτικό Ινστιτούτο ΑΤΕ”, Αθήνα 1989,
  • Δημοσθένης Κούκουνας,  Η πρώτη κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου
  • Γ. Κ. Σ. Τσολάκογλου, Απομνημονεύματα, εκδ. Ακρόπολις, Αθήναι 1959, 250 σελ. Το απόσπασμα που παρατίθεται εδώ προέρχεται από την εφημερίδα Ριζοσπάστης, 8 Απριλίου 2001.
  • Χάγκεν Φλάϊσερ, «Η αντίσταση», Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τομ. ΙΣΤ, 2000, σελ. 12
  • Xάγκεν Φλάισερ, «Ο δοσιλογισμός», Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τομ. ΙΣΤ, 2000, σελ.44
  • Χάγκεν Φλάϊσερ, «Ο παλαιός πολιτικός κόσμος»,Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τομ. ΙΣΤ, 2000, σελ.16
--------------------------------------

21-4-1941: ανεπίδοτο τηλεγράφημα

Ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου*
Υποστράτηγος Χέιγουντ (T. G. Heywood), Αρχηγός της Βρετανικής Αποστολής, Σύνδεσμος στο Γενικό Στρατηγείο, σε τηλεγράφημα της 21ης Απριλίου 1941, προς τον Αντιστράτηγο Πιτσίκα:
Πληροφορούμαι ότι Αντιστράτηγος Τσολάκογλου ανέλαβε πρωτοβουλίαν συνθηκολογήσεως. Δέον να κατανοηθή παρά πάντων, ότι ύψιστα συμφέροντα πατρίδος απαγορεύουσι τούτο. Επικαλούμαι πατριωτισμόν πάντων. Στρατός δέον αγωνισθή μέχρις εσχάτου ορίου δυνατότητός του. Αντικαταστήσατε αμέσως Τσολάκογλου
Το τηλεγράφημα δεν παρελήφθη ποτέ από τον Αντιστράτηγο Πιτσίκα, επειδή αυτός είχε καθαιρεθεί ήδη από τον Τσολάκογλου και ήταν καθ’οδόν προς την Αθήνα.
----
*Ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου (καθιστός δεξιά) συζητά με τον Γερμανό στρατηγό Γιοντλ (Alfred Jodl, καθιστός δεύτερος από αριστερά) και τον Ιταλό στρατηγό Φερρέρο (Ferrero, προς τα δεξιά με την πλάτη προς τον φακό) το τρίτο και οριστικό πρωτόκολλο παράδοσης της Ελλάδας στη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία. Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 1941
-----
**Ιωάννης Πιτσίκας :Γεννήθηκε το 1881 στην Καλλιθέα Σπερχειάδος και σπούδασε στη Σχολή Επιτελών και στο Κέντρο Ανωτέρας Στρατιωτικής Εκπαιδεύσεως της Γαλλικής Αποστολής. Υπηρέτησε ως διοικητής της 6ης Μεραρχίας και το 1935 έγινε αντιστράτηγος. Διετέλεσε επίσης διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού (1935-1940). Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο ηγήθηκε του Ελληνικού Στρατού στη Βόρειο Ήπειρο ως διοικητής του Τμήματος Στρατιάς Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Τον Ιούλιο του 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε μαζί με τον Αλέξανδρο Παπάγο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία, απ' όπου απελευθερώθηκε το 1945. Μεταπολεμικά διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων (1946-1950), υπουργός Εθνικής Αμύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Κιουσόπουλου και Βορείου Ελλάδος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Δόβα. Πέθανε το 1975.
----------------------------

12 comments :

  1. Θαυμαστος ο ηρωισμος και η δοξα .Το ονομα υου Τσολακογλου θα ηταν τωρα γραμμενο σε καποιο ηρωο κι εμεις ομως δεν θα το βλεπαμε γιατι δεν θα ειχαμε αντικρυσει τον Ηλιο ουτε θα τον αντικρυζαμε ποτε .Ο Τσολακογλου προδωσε την στρατιωτικη του τιμη , τη οικογενεια του και διεθεσε ολη την περιουσια του μεχρι τελευταιας δεκαρας .Πεθανε παμφτωχος. Ολα αυτα γνωριζοντας οτι επασχε απο ανιατο νοσημα ΧΛΛ και η ζωη του . ηταν μετρημενη.Εσυ θα το εκανες αυτο?

    ReplyDelete
  2. Καλος ο ηρωισμος που φερνει ενδοξο θανατο .Το ονομα του Τσολακογλου θα ηταν τωρα γραμμενο σε καποιο ηρωο .Εμεις φυσικα δεν θα μπορουσαμε να το δουμε .Ο Τσολακογλου προτιμησε να θεωρηθει προδοτης να θυσιασει την τιμη του την περιουσια του < πεθανε παμφτωχος> κιολα αυτα γνοριζοντας οτι ειχε νοσημα ανιατο και η ζωη του ηταν μετριμενη .Υπερτατος σκοπος η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ .Βριστετον αχαριστοι Ελληνες

    ReplyDelete
  3. οΕΙΝΑΙ λογικο η δυσαρεστη κατασταση που μας προκαλει αγχος να μας διεγειρη .Ολα μας φτενε κι ολα θελουμε να τα σκαλισουμε .χρειαζομαστε ενα σακο του μποξ να τον βαραμε για να εκτονωνουμε την οργη μας Βρηκαμε βολΙκο τον Τσολακογλου .Ειναι πεθαμενος και δεν μπορει να απολογηθει .Το παλικαρι ομως που χαιρετισε με τον Ελληνικο χαιρετισμο δεν αρμοζει σεμια //δημοκρατια//να γινει οαποδεκτης της μισαλλοδοξιας εξ αιτιας της αγνοιας ορισμενων .Ο χαιρετισμος αυτος δεν ειναι αποκλειστικο προνομιο της χρυσης αυγης .Ειναι γνησιος Ελληνικος .ΔΩΡΙΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΕΛΛΟΝΤΟς ΗΛΙΟΥ.Οχαιρετισμος των ναζι διαφερει και στην εμφανηση αλλα καιστο νοημα με τοχερι υψωμενο και την παλαμη στραμενη στον αντιπαλο σημαινει ΣΤΟΠ.Ο Δωρικος εχει μηνυμα ειρηνης και φιλιας η ανοιχτη παλαμη στο υψος του ματιου να δειχνει τον ανατελλοντα Ηλιο.

    ReplyDelete
  4. Καταρα του Ελληνικου εθνους η μισαλλοδοξια.Τυγλωνει πνευματικα .Αντι να αναζητα την αληθεια ,συλλεγει τα στοιχεια που συνηγορουν στην αποψη τουκαι αποκρυπτει η παραποιει οσα ειναι αντιθετα .Τον κατηγορουν οτι η κυβερνηση του δεν ενδιαφερθηκε για τους τραυματιες .Δεν ειναιδυνατον να μη γνωριζουν οτι ιδρυσε με το προεδρικο διαταγμα 597/1941 το ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ .Το αποκρυπυουν ομως συστιματικα .Δεν αναφερεται οτι το ιδρυμα το προικισε διαθετοντας ολη την περιουσια του και πεθανε πανφτωχος.

    ReplyDelete
  5. Πρωτη φορα το ακουω αυτο.Μου φαινεται απιστευτο .πΩς ΜΠΟΡΟΥΝ και τοαποκρυπτουν αντιθετα υον κατηγοπουν οτι δεν φροντισε τους τραυματιες.Ειχα την απορια που ξοδεψε την περιουσια του και πεθανε στην ψαθα .Ωστε το νοσοκομειο αυτο το εκανε την αρχη δηλαδη επι κατοχης και πρθυπουργιας κι εκει ξοδευτικε .Εχει γινει αυτο με αλλον προθυπουργο ?

    ReplyDelete
  6. Ανωνυμος εγαψε .-Ο Τσολακογλου δεν ελαβε καμια μεριμνα για τους Κρητες που αποκοπηκαν στην Στερεα Ελλαδα και περιφερονταν στην Αθηνα σε αθλια κατασταση .Αν δεν μπορουσε να κανει κατι ασ ειχε τα κοτσια να παραιτηθει..Η πραγματικοτητα ειναι τελειως διαφορετικη.Ηγνωμη μου ειναι οτι η παραιτηση δεν χρειαζεται κοτσια ,το αντιθετο μαλιστα. Η Κρητικη μεραρχια πηγε να πολεμησει στην Αλβανια με 566 αξιωματικους και 18662 στρατιωτες .Τον Μαρτιο πηγαν και 3000 νεοσυλλεκτοι. Την 14-4 -4ι ελαβε διαταγη να συμπτυχθει και να κατευθυνθει στην Πελοποννησο οπου ηταν ετοιμα πλοια για να τους πανε στην Κρητη .Μεταφορικα μεσα δεν ειχαν στη διαθεση τους .Ειχαν 2025 τραυματιες 2858 κρυοπαγημενους και 500 ασθενεις Εφθασαν στην Πελοποννησο την 15η-5-41 .Αργησαν . ΟΙ Γερμανοι ειχαν παει την 10η-5. και κατασχεσαν ολα τα μηχανοκινητα πλεουμενα.Μερικοι τολμησαν να φυγουν σκαστοι .Δεν ειναι γνωστο ποσοι ηταν οι τυχεροι που εφθασαν στην Κρητη .Οι Γερμανοι βυθιζαν καθε πλοιο που πηγαινε νοτια. Ζητησαν την βοηθεια του Τσολακογλου .Η κυβερνηση Τσολακογλου ηταν στην πραγματικοτητα υπο ομηρια.Δηλωσε οτι δεν μπορουσε να κανει τιποτα για την μεταφορα τους στην Κρητη.Οι Γερμανοι ειχαν σκοπο να επιτεθουνεκει .Δεν ηθελαν να βρισκεται εκει η Μεραρχια. Δεν παραιτηθηκε ομως .Εδωσε διαταγη στις Κοινοτητες και στους Δημους να παρεχουν τροφη στεγη και περιθαλψη στους τραυματιες Υπηρχαν 12000 που μπορουσαν ναμεταφερθουν .Με ποιον τροπο ομως? .Εν τω μεταξυ ο Τσολακογλου προτεινε στου Γερμανους να επιταξουν ψαραδικα για να τους προμηθευουν αλιευματα .Εφεραν Γερμανικη σημαια .Αρα συνεργατης ο Τσολακογλου .!!!.Ο υπολαχαγος Γεωργιος Καλβος εστελνε στον Τσολακογλου λιγους καθε φορα και στο αμπαρι των καικιων πηγαιναν στην Σμυρνη και με φροντιδα των Αγγλων στη Μεση Ανατολη.Η μεταφορα αργουσε .Εκαναν το λαθος 3000 να πανε στην Αθηνα .αυτοι περιφερονταν σε αθλια κατασταση .Μερικοι φιλοξενηθηκαν σε οικογενειες στο σπιτι του Τσολακογλου εγινε το αδιαχωρητο.Οι Ιταλοι επιασαν 1500 και τους εκλεισαν στο στρατοπεδο της Λαρισας .Οι 350 κατορθωσαν να δραπετευσουν .Οι Ιταλοι καταλαβαν τι γινεται και εκαναν ελεγχο στα καικια ,Ηδουλεια χαλασε .Ο Γεωργιος Καλβος εφυγε τελευταιος για την Σμυρνη και μαζι με Κρητες και Ευελπιδες κατεταγει στη Μεση Ανατολη στον ιερο λοχο του επιλαρχου Ανδρεα Καλινσκη .Βοηθημα ιστορικου Γεωργιου Παναγιωτακη . Δεκτη καθε συμπληρωση η διορθωση .Φαιδων Ζαμπογλου.

    ReplyDelete
  7. Ανωνυμε 5-μαιοτ 1913 -11,37.Μαθε οτι ο προθυπουργος Γ. Τσολακογλου ειχε αποκτησει την περιουσια του με τιμια εργασια και οικονομια. Δεν διστασε ομως να την διαθεσει ολη μεχι και τα στρωσιδια στο Ν,Ι,Μ,Τ,Σ..ΟΙ κλεφτες και οι απατεωνες με κλεμενα λεφτα δεν κανουν ευεργεσιες.Τα κλεψιμεικα τα ασφαλζουν στην Ελβετια. Φ, Ζ.ι

    ReplyDelete
  8. Την μεταφορα στην Μεση Ανατολη εκαναν 40 περιπου πετρελαιοκινητα και ιστιοφορα πολλα απο αυτα ηταν της κατοχικης κυβερνησης τοΤσολακογλου .Στην Μ.Ανατολη η αλλη κυβερνηση οργανωσε την Υπηρεσια ΠΕΠ για την παραλαβη 800 περιπου Αγγλων ,το μεγαλυτερο μερος της Κρητικης Μεραρχιας περιπου 10.000 και μεγαλο αριθμο αξιωματικων κυριως Ευελπιδων οι οποιοι καταταχθηκαν ως απλοι στρατιωτες. Φ. Ζ.

    ReplyDelete
  9. Την δραπετευση των Κρητων από το στρατοπεδο της Λαρισαςς οργανωσε ο κατοχικος διευθυητης της αστυνομιας Εβερτ. με τους χωροφυλακες που βοηθουσαν στην ///φυλαξη !!!! //των κρατουμενων .Κατά υην απελευθερωση εμειναν 450 οι περισσοτεροι ασθενείς Φ. Ζ.

    ReplyDelete
  10. Στην Μεση Ανατολη πηγαν 9000 Κρητικοι με τα καικια της κυβερνησης δωσιλογων.Εμειναν στην Πελοποννησο 3000 γεροι οι οποιοι βιαζοταν κι εκαναν το λαθος να πανε στην Αθηνα .Περιφεροταν σε αθλια κατασταση. Μολις εγινε αντιληπτο οργανωθηκε η φιλοξενια τους σε σπιτια πατριωτων .Στο σπιτι του Τσολακογλου εγινε το αδιαχωρητο.Ο Εβερτ διευθυντης της αστυνομιας ελαβε γνωση. Οι Ιταλοι επιασαν 1500 .Με την βοηθεια της αστυνομιας που βοηθουσε !!!!τους Ιταλους δραπετευσαν 400 . Οι Ιταλοι πηγαν 1100 στο στρατοπεδο της Λαρισας . Απο εκει δραπετευσαν αμεσως 350 και αλλοι αργοτερα .Οταν κατερρευσε η Ιταλια υπηρχαν στο στρατοπεδο Λαρισας μεταξυ αλλων και 250 Κρητικοι αρρωστοι οι οποιοι ειχαν χρεια νασηλειας .

    ReplyDelete
  11. Οι δοσυλογοι < Δωσιλογοι Στρατηγοι υπηρξαν προδοτες . Ηπροδοσια ειναι συναλλαγη με τον εχθρο Του προσφερει ο πτοδοτης κατι με σκοπο να αποκομισει κατι πυ το θεωρει πολιτιμοτερο . Οι Στρατηγοι προσφεραν την ενδοξη καριερα τους και την στρατιωτικη τιμη τους με ανταλλαγμα την σωτηρια 300.000 Ελληνοπουλων .Ζαμπογλου Φαιδων

    ReplyDelete
  12. Πεοδοσια ειναι η συναλλαγη με τον εχθρο προσφερει ι προδοτης υλυκα αγαθα η πληροφοριες στον εχθρο με ανταλλαγμα προσωπικο οφελος αδιαφορων για τους συνπατριωτας του ..Αυτο ειναι η προδοσια Φ.Ζ.

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin