Thursday, December 10, 2015

Μένουν οι αποδείξεις - Του χρόνου (;) το πλαστικό χρήμα

Στο πλαστικό χρήμα και στις... πολυσυζητημένες αποδείξεις στρέφεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τα μέχρι τώρα μέτρα.

Έτσι, όπως έγινε χθες γνωστό από τα μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Οικονομικών, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, διατηρεί και φέτος το σύστημα συγκέντρωσης και προσκόμισης αποδείξεων για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος.

Πάντως, το νέο σύστημα σύνδεσης του αφορολόγητου ποσού με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα αφορά τα εισοδήματα 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος, καθώς και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα περιλαμβάνει, επίσης, διάταξη που θα καθιστά υποχρεωτική και για το 2015 τη συγκέντρωση και προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους, για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου έχει επιφέρει πολύ μικρό όφελος στα έσοδα σε σχέση με τις αντιδράσεις που δημιουργεί η εφαρμογή του.

Αντίθετα, η έκθεση προτείνει τη διευρυμένη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές ως μέσου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης, το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ στα ταμεία του κράτους.

Στην έκθεση εκτιμάται ακόμη ότι στην πλήρη εφαρμογή της η κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο, θα αποφέρει έσοδα που δεν θα υπερβούν τα 160 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που χαρακτηρίζεται πολύ μικρό από τους συντάκτες της έκθεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα είναι διαχρονικά ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο έλλειμμα ανάμεσα στο ΦΠΑ που μπορεί να εισπράξει και αυτόν που εισπράττει το οποίο για την περίοδο 2000-2011 υπολογίζεται σε 30%.

Ανάμεσα στα μέτρα τα οποία οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ως αξιόπιστα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η διευρυμένη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές. 

  elzoni.gr
10/12/15

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin