Saturday, October 31, 2015

Με... ταχύ βήμα περνούν τα νομοσχέδια από τη Βουλή. Με τη συμμετοχή της EBRD η ανακεφαλαιοποίηση;

Γεμάτες με ψηφοφορίες και εντάσεις αναμένεται να είναι οι ερχόμενες ημέρες, καθώς εκτός από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το Σάββατο, ακολουθεί η έγκριση των προαπαιτούμενων.

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητήθηκε το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είπαν «ναι» επί της αρχής στο νoμοσχέδιο. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να λάβει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στην κατεπείγουσα διαδικασία.

Με ενστάσεις επί του ασφυκτικού πλαισίου συζήτησης και με την αποχώρηση από τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΚΕ, άρχισε στις τρεις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τον τρόπο που νομοθετεί, κάνοντας λόγο για διολίσθηση και υποβάθμιση του Κοινοβουλίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς κατέθεσε νέα πρόταση που έγινε τελικά αποδεκτή κατά πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την πρόταση η δεύτερη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές, θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 14:00 με φορείς, ενώ στις 18:00 θα γίνει η τρίτη συνεδρίαση.

Την Τετάρτη στις 15:00 θα γίνει η επεξεργασία του σε Β' ανάγνωση, και την Πέμπτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί, το βράδυ, από την Ολομέλεια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συμμετάσχει και η τράπεζα EBRD (European Bank for Reconstruction and Development).

Το υπουργείο επιδιώκει ολοκλήρωση των δράσεων του νομοσχεδίου έως την 1η Ιανουαρίου του 2016 προκειμένου να μην υπάρξει bail in στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση θα ψηφιστεί έως το Σάββατο το βράδυ, ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των stress test των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι χρηματοπιστωτικές, δηλαδή, ανάγκες κάθε τράπεζας για τις οποίες υπάρχουν δύο σενάρια: το βασικό [base line] και το δυσμενές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, στο βασικό σενάριο (base line) είναι σε τέτοιο ύψος που μπορούν να καλυφτούν από ιδιωτικά κεφάλαια.

  elzoni.gr
  31/10/15

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin